Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Україна — Бразилія

«Синергія» заради стратегічного партнерства
1 грудня, 2009 - 00:00

Історія дипломатичних відносин між Україною та Бразилією налічує вже близько 18 років. За цей, начебто, незначний строк, вдалося досягти чималого. Попри велику відстань між країнами, Україна та Бразилія мають всі умови для конструктивної співпраці. Для оцінки характеру співробітництва між Україною та Бразилією, мабуть, найбільше пасують такі поняття як «компліментарність», в сенсі корисного взаємодоповнення, та «синергія» — взаємодія двох або більше чинників, для яких типовим є те, що результат їхніх спільних дій суттєво перевищує суму дій кожного з них поодинці.

Державний візит президента Бразилії Луїза Інасіо Лули да Сілва до України, який починається сьогодні, є визначальною подією в двосторонніх відносинах країн. Це надасть можливість сторонам визначити першочергові пріоритети на найближчу й більш віддалену перспективу.

Підписання президентами двох країн Спільної декларації наповнить відносини між Україною та Бразилією якісно новим змістом, як у контексті двостороннього співробітництва, так і в рамках їх зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних інтересів та пріоритетів.

Напрацьований за попередні роки незаперечний позитив у розвитку міждержавних відносин, дозволив збагатити спектр двостороннього співробітництва новими формами взаємодії в тих сферах і галузях, які становлять взаємний інтерес.

Можна упевнено говорити, що українсько-бразильські відносини виходять на рівень стратегічного партнерства.

Починаючи з моменту встановлення дипломатичних відносин, 11 лютого 1992 року, Україна і Бразилія уклали 74 двосторонніх договірно-правових документів, проте ще ціла низка готова до підписання.

Справедливо зазначати, що головним надбанням останніх років двостороннього співробітництва є започаткування роботи функціонування бінаціональної компанії «Алкантара-Циклон-Спейс»(БК «АЦС»), завданням якої є здійснення всіх підготовчих робіт для запуску та запуск ракети-носія «Циклон-4».

На сьогоднішній день сторони розглядають співробітництво в науково-технічній сфері, зокрема, в галузі мирного використання космічного простору, одним із пріоритетних напрямів.

Українсько-бразильське співробітництво у вказаній галузі здійснюється у відповідності з чинним Договором між Україною та Федеративною Республікою Бразилії про довгострокове співробітництво щодо використання ракети-носія «Циклон-4» на пусковому центрі Алкантара від 21.10.2003 р., а також іншими двосторонніми документами.

Створення на бразильському півострові Алкантара сучасного комплексу для запуску ракети-носія «Циклон-4», з допомогою якої можна буде виводити на космічні орбіти супутники, має велике значення як для України так і для Бразилії не лише з комерційної точки зору, але й з огляду на подальшу розбудову космічної галузі двох країн і зміцнення їх міжнародної позиції.

Проект «Циклон-4 — Алкантара» має особливе значення також для країн Латинської Америки та Африки, які в ході його реалізації здобудуть унікальну можливість використовувати космічний простір для економічного розвитку своїх регіонів, проведення наукових досліджень, налагодження ефективного контролю над використанням своїх природних ресурсів. Технологічні та економічні переваги української ракети-носія «Циклон-4» у поєднанні з вигідним з точки зору виведення супутників на геостаціонарну орбіту географічним розміщенням бразильського космодрому Алкантара створюють виняткові умови для космічних запусків.

Давно визначено багатьма закордонними партнерами Бразилії в різних регіонах світу, що ця латиноамериканська країна має не лише великі можливості, а й великий перспективний ринок. Україна посіла своє місце на ньому, проте ще залишається великий нереалізований потенціал.

Аналіз статистичних даних Міністерства розвитку, промисловості та зовнішньої торгівлі Бразилії за підсумками 2008 року свідчить про досить суттєве збільшення обсягів двосторонньої торгівлі в порівнянні з 2007 роком (з 570,833 млн. дол. США в 2007 р. до 1,174.931 млрд. дол. США в 2008 р.).

Основним чинником зростання обсягу українсько-бразильської торгівлі стало пожвавлення взаємодії між зацікавленими у співпраці бізнес-структурами обох країн, що підтверджується активізацією обміну делегаціями в цій сфері.

Хоча внаслідок світової фінансової кризи, товарообіг за дев’ять місяців 2009 року у 3,7 разу зменшився від загального обсягу взаємної торгівлі товарами між Україною та Бразилією відповідного періоду минулого року до рівня 265,5 млн. дол. США, така ситуація є нетиповою для українсько-бразильського торговельного співробітництва.

Поштовхом подальшому розвитку співробітництва в торговельно-економічній сфері є проведення бізнес-форуму в рамках візиту президента Бразилії до України. Це засвідчує, що в двосторонньому співробітництві економічна складова поступово набирає домінуючого змісту, і це саме те, що відповідає сьогодні першочерговим інтересам обох країн.

Історія єднання бразильців та українців налічує вже майже 120 років, протягом яких Україна була присутньою в Бразилії, створюючи тут своє привабливе обличчя завдяки невтомній праці близько півмільйона українських емігрантів та їх нащадків, які зробили вагомий внесок у розвиток двосторонніх відносин.

Зв’язок української діаспори з історичною батьківщиною, а також збереження українських традицій та мови, виховання молодого покоління в любові й шані до української культури, здійснюється через діяльність всебразильських українських громадських організацій, зокрема Українсько-бразильської центральної репрезентація (УБЦР), Українського товариства Бразилії (УТБ), Товариства прихильників української культури, які підтримають в середовищі української громади так би мовити, «український» дух.

Українська громада Бразилії, як і всі свідомі українці світу, докладає багато зусиль для визнання бразильською та світовою громадськістю факту геноциду українського народу під час Голодомору в Україні 1932—1933 рр.

Силами української громади було встановлено на Українському меморіалі м. Курітіба пам’ятний знак жертвам Голодомору в Україні 1932—1933 рр., постійно проводиться робота з метою поширення правдивої інформації про цю трагічну сторінку в історії нашого народу.

Бразилію не випадково називають «країною майбутнього». Сьогодні Бразилія є найпотужнішою і найвпливовішою державою в регіоні, активний гравець на міжнародній арені.

За всіма ознаками, це перспективний партнер для України, який зацікавлений в розвитку взаємовигідного, рівноправного, політично незаангажованого співробітництва з нашою державою.

Володимир ЛАКОМОВ, посол України в Бразилії
Газета: 
Рубрика: