Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В Палестинi поза законом вбивцi ізраїльського міністра

23 жовтня, 2001 - 00:00

Власті Палестинської автономії оголосили поза законом збройне крило Народного фронту визволення Палестини, який взяв на себе відповідальність за вбивство минулого тижня міністра туризму Ізраїлю Рахавама Зеєві. Своє рішення Вища рада національної безпеки Палестини аргументувала тим, що вбивства ізраїльтян на знак помсти завдали шкоди палестинському народу. Народний фронт визволення Палестини заявляв, що міністра Зеєві вбито на знак помсти за загибель у серпні від рук ізраїльтян лідера Фронту Абу Алі Мустафи.

Оголошення поза законом збройного крила Народного фронту визволення Палестини — реакція керівництва Автономії на вимоги Ізраїлю видати вбивць Зеєві. Раніше ізраїльські війська увійшли до підконтрольних палестинцям міст Західного Берега ріки Іордан. У вихідні під час зіткнень з ізраїльською армією та обстрілу загинули кілька палестинців, в тому числі — одна жінка. Організація Об’єднаних Націй та Сполучені Штати виступили з критикою дій Ізраїлю на Західному Березі; генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав міністра закордонних справ Ізраїлю Шимона Переса «знайти спосіб повернутися за стіл переговорів».

Наступ на палестинські території загрожує ускладненнями в ізраїльській правлячій коаліції. Партія труда заявила, що вийде з її складу у разі ескалації дій армії на Західному Березі ріки Іордан. Прихильники жорсткої лінії у правлячому кабінеті Ізраїлю закликають скинути лідера Палестинської автономії Ясіра Арафата, якого вони вважають неспроможним перешкодити атакам палестинських екстремістів. Одразу ж після вбивства міністра Зеєві прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон поклав відповідальність за те, що сталося, на Арафата. Однак міністр оборони Ізраїлю Бен-Еліезер заявив, що ізраїльський уряд не збирається скидати лідера Палестинської автономії, і введення військ на палестинські території — тимчасовий захід. Але ізраїльські солдати залишаться на землях палестинців доти, «доки Ясір Арафат не заприсягнеться, що терористи не матимуть можливості покинути ці міста для атак на Ізраїль», передає Бі-Бі-Сі.

В ізраїльському суспільстві оцінка того, що відбувається, неоднозначна. «Інтерфакс» наводить дані соціологічного опитування, проведеного компанією Gallup. На запитання про те, як Ізраїль повинен реагувати на вбивство міністра туризму Зеєві, 38% ізраїльтян відповіли, що треба оголосити тотальну війну палестинцям. Стільки ж вважають, що необхідно інтенсифікувати зусилля для досягнення миру. Ще 13% респондентів переконані, що політика Ізраїлю повинна залишатися без змін. 11% опитаних не дали визначеної відповіді.

Палестинська сторона продовжує наполягати на необхідності мирного діалогу і заявляє про своє бажання вести переговори. «Ми хочемо вести переговори, але Шарон в цьому випадку намагається все це зруйнувати», — заявив представник Автономії Саєб Ерекат.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: