Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ведмежа послуга високого рейтингу

29 листопада, 2001 - 00:00

Московський арбітражний суд у понеділок підтвердив рішення про ліквідацію ЗАТ «Московська незалежна мовна корпорація», що здійснює мовлення на телеканалі «ТВ-6 Москва». У постанові суду йдеться не про закриття каналу, а про зміну його господаря, в чиє володіння перейдуть багато які програми ТВ-6, з-поміж них рейтингове супершоу «За склом».

Дочірня структура «ЛУКОЙЛу», «недержавний пенсійний фонд «ЛУКОЙЛ- Гарант», що володіє 15% акцій телеканала ТВ-6, добився цього рішення на тій підставі, що в каналу активи менші, аніж борги. При цьому суд не брав до уваги, що за останні місяці «МНМК» стала прибутковою і рекламна привабливість ТВ-6 на ринку реклами зростає. Після закінчення судового засідання представник позивача гендиректор НПФ Михайло Бережной заявив, що не має жодних політичних цілей, а просто відстоює свої права акціонера. На думку Бориса Березовського, власника контрольного пакету акцій ТВ-6, і генерального директора каналу Євгена Кисельова, дії компанії «ЛУКОЙЛ» щодо заміни господаря ТВ-6 санкціоновано владою. «Ні про який спір двох-трьох або десяти господарських суб’єктів не йдеться. Мова йде про абсолютно зрозумілу політичну складову», — підкреслив п. Кисельов. У схожості ситуації на ТВ-6 із тією, яка спостерігалася рік тому на НТБ, глава Спілки журналістів Росії Ігор Яковлєв убачає реалізацію в країні одного й того ж «плану зачистки».

За даними інформагентств, в адміністрації російського президента активно обговорюється варіант створення на базі ТВ-6 інформаційного каналу країн Співдружності, який насамперед буде висвітлювати події в СНД. Одним із можливих кандидатів на отримання ефіру є Міждержавна телекомпанія «МИР». Причому, мовлення може розпочатися досить скоро: рішення про передачу ліцензії, швидше за все, буде прийнято вже 29—30 листопада — на ювілейному саміті глав держав Співдружності.

Але поки що канал, маючи право на апеляцію, продовжує роботу в колишньому режимі, про що заявило керівництво ТВ-6, якщо, звичайно, Мінпреси, скориставшись «діркою» в законі, не відбере у «МНМК» ліцензію негайно. «ТВ-6 — остання загальнонаціональна приватна телекомпанія Росії, і вона повинна існувати. Тільки за цієї умови Путін із Лесіним (главою Мінпреси. — Ред. ) зможуть не червоніти, ведучи мову про свободу слова в Росії», — сказав в інтерв’ю «Коммерсанту» Борис Нємцов. На підтримку президентом професійної команди на російському телебаченні розраховує і Євген Кисельов.

Олена ІВАЩУК
Газета: 
Рубрика: