Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Великий друг

Білл Клінтон: «Необхідно бути терплячими»
29 листопада, 2005 - 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Україну відвідав колишній президент Сполучених Штатів Білл Клінтон. Востаннє він був у Києві п’ять років тому — фактично перед закінченням президентського терміну. Багато чим тоді запам’ятався щирий виступ Клінтона з трибуни на Михайлівський площі, коли лідер Штатів звернувся до українців рядками з «Кобзаря» Шевченка: «Борітеся — поборете». Про Україну Клінтон не забув.

Одна з головних цілей нинішнього візиту екс-глави Сполучених Штатів — допомога в боротьбі зі СНІДом. Минулої неділі, зокрема, уряд України й Ініціатива Фонду президента США Білла Клінтона підписали додаток до меморандуму про взаєморозуміння з питань ВІЛ/СНІД. Білл Клінтон підкреслив, що для нього «велика честь підписати меморандум». «Я завжди був тепло налаштований і залишаюся таким відносно України», — сказав американський президент. «Майбутнє світу дуже залежить від свободи України, від можливостей, які відкриваються перед нею», — сказав Б. Клінтон, підкресливши, що з нетерпінням чекає моменту, коли зникнуть перешкоди на шляху до того, щоб Україна мала якісні ліки та кваліфікованих лікарів для боротьби зі СНІДом. Згідно з додатком до меморандуму, Україна зможе купувати антиретровірусні препарати за рахунок держбюджету за цінами Фонду, що на 90% нижче за ринковi. «Це колосальний вклад у боротьбу із захворюваннями ВІЛ/СНІД і туберкульозом», — підкреслив Президент Віктор Ющенко на спільній прес-конференції з Біллом Клінтоном. За словами В. Ющенка, проблеми ВІЛ/СНІД і туберкульозу — «це проблеми понад одного мільйона громадян України».

Сорок другий президент США також приділив увагу в своїх коментарях питанням «постреволюційного» розвитку України. Так, на його думку, за останній рік в країні покращився інвестиційний клімат. «Я думаю, що Україні вдалося за останні 12 місяців значно поліпшити інвестиційний клімат. Особлива історія — подія, що відбулася в Україні нещодавно — приватизація «Криворіжсталі», — заявив Білл Клінтон. «Я гадаю, що дух відвертості, який є сьогодні в Україні, і політичний, і економічний, лише поліпшуватиме інвестиційний клімат країни і в майбутньому», — сказав він. Б. Клінтон відзначив, що «як великий друг України» він iз цікавістю спостерігав за всім, що відбувалося в Україні в останній рік. «Я бачу життєздатнішу демократію, свободу слова, агресивнішу й вільнішу пресу, я також бачу в країні свободу політичних зібрань, ті дискусії, що тривають в Україні між різними політичними силами — це також ознака демократії, що розвивається», — заявив Б. Клінтон. «Я гадаю, для того, щоб побудувати сучасну економіку, сучасну політичну систему потрібен час. Час потрібен для того, щоб побудувати країну, здатну забезпечити гідне майбутнє вашим дітям і батькам. Я завжди говорив про те, що на цих позиціях необхідно наполягати й бажати кращого. Але, з другого боку, необхідно бути терплячими, оскільки для побудови такого суспільства потрібен час», — сказав Б. Клінтон.

Після спільної прес-конференції Б. Клінтон і В. Ющенко вирушили на Михайлівську площу, щоб покласти квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору (на фото).

Сергій СОЛОДКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: