Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від «вчення Мао» до посади у Брюсселi

Єврокомісію очолить прем’єр Португалії
1 липня, 2004 - 00:00

Лідери країн ЄС нарешті дійшли компромісу у виборі кандидатури нового президента Європейської Комісії. За призначення на цю посаду прем’єр-міністра Португалії Жозе Мануела Дурау Баррозу проголосували одностайно. Людина, яка змінить на чолі виконавчого відомства ЄС багато критикованого Романо Проді, в свої 48 років пройшла серйозний політичний шлях. Юрист за освітою, Жозе Мануел Дурау Баррозу в юнацькі роки брав участь у маоїстському русі, 1980 року приєднався до соціал-демократів, а 1985-го вперше став членом уряду, обійнявши посаду державного секретаря міністерства внутрішніх справ. Тоді йому було 29 років. Згодом Дурау Баррозу очолив зовнішньополітичне відомство Португалії, 1999 року став головою Соціал-демократичної партії, а 2002 року — прем’єр-міністром. Він підтримав війну в Іраку, напередодні запросивши Джорджа Буша та Тоні Блера провести саміт на Азорських островах. У внутрішній політиці Баррозу проводив непопулярні реформи, скорочуючи бюджетний дефіцит. Призначення Баррозу ще має затвердити Європарламент на своєму засіданні 22 липня. Новий керівник Єврокомісії вже пообіцяв однаково зважати на інтереси як великих, так і дрібних країн — членів ЄС.

Як розповів «Дню» Григорій НЕМИРЯ, директор Центру європейських та міжнародних досліджень , «процес призначення нового президента Європейської Комісії з самого початку мав три ситуативні обмеження». «По-перше, кандидат мав отримати підтримку двох груп країн-членів ЄС, одну з яких очолювали Франція та Німеччина, а другу — Велика Британія. По-друге, він мав походити з країни, яка входить до зони євро та Шенгену. По-третє, щоб пройти схвалення у новообраному Європарламенті, він мав представляти правоцентристську політичну силу. Саме тому, що не вдалося задовольнити ці критерії, було відхилено кандидатури двох основних претендентів на посаду — прем’єр-міністра Бельгії Гі Верхофстадта та комісара Кріса Паттена, та інших, таких як Солана або прем’єр міністр Данії Расмуссен», — пояснив Григорій Немиря.

«Я не думаю, що географічне походження нового президента Єврокомісії буде мати велике значення для України, — сказав експерт. — Аргумент, що людина, яка представляє середземноморську країну, буде автоматично більше відстоювати інтереси саме цього регіону в рамках нової європейської політики сусiдства, не є переконливим. Більш вагоме значення для України може мати той факт, що Жозе Мануел Дурау Баррозу має досвід участі в управлінні країною, яка зовсім недавно здійснила успішний перехід від авторитаризму до демократії. З огляду на євроатлантичну складову зовнішньополітичної стратегії України, репутація португальця як «поміркованого атлантиста» також є плюсом. Відносини України та Португалії завжди були і є успішними. В Португалії живуть і легально працюють десятки тисяч українців, статус яких було зміцнено завдяки угоді між урядами наших двох країн. Президент, хоча й керує роботою Комісії, не може одноосібно підмінити вагу її членів. Тому треба ще подивитися, хто обійме посади в новому складі Європейської Комісії. Хто б не був її головою, для українців набагато важливішим є питання, хто стане президентом України, з якими повноваженнями та яку політику він або вона буде проводити».

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: