Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від зіткнень — до війни?

12 квітня, 2001 - 00:00

На Близькому Сході все ще тривають зіткнення між ізраїльськими збройними силами і палестинськими бойовиками. З’явилися повідомлення про початок нового етапу в близькосхіднiй кризі — воєнного. Поки що аналітики схильні називати те, що відбувається на території Палестини та Ізраїлю, не так драматично: протистояння, насильство, кровопролиття, але не війна... Про переговори навіть не йдеться. Зірвано також зустріч представників Служб безпеки. Втім, не виключено, що США знову виявлять свій напористий характер посередника і натиснуть на палестинців та ізраїльтян, щоб ті провели чергову зустріч.

Із другого боку, зустрічі представників Служб безпеки не свідчать про відступ ізраїльського лідера від своєї передвиборної обіцянки не проводити переговорів із палестинцями «під вогнем». Вони мають стати символом взаєморозуміння, і основний акцент, на думку міжнародних аналітиків, має бути зроблено на проведенні спільних дій для припинення терору, а не на обговоренні політичних питань, що стосуються ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Однією з болючих тем на зустрічі стане розгляд питання про безпеку в Хевроні та прилеглих до нього територій. За даними доповіді, опублікованої правозахисною організацією Human Rights Watch, криза, що загострилася як у Хевроні, так і на інших територіях Західного берега річки Йордан та в Секторі Газа, є наслідком грубого порушення прав людини та норм міжнародного гуманітарного права. «Обидві сторони конфлікту не змогли вжити потрібних заходів для припинення зловживань їхніми секретними службами, також не провели адекватного розслідування і не покарали винних», — зазначено в доповіді.

Ізраїль, безсумнівно, захищає свої національні інтереси в конфлікті з Палестиною, дотримуючись стратегії «золотої середини» в реалізації зовнішньої політики. Однак проведення зустрічей спецслужб сторін конфлікту викликає критику з боку багатьох ізраїльських політиків. Шаронові, як вважають ліві, треба рухатися далі, поступок палестинцям має бути більше, інакше все одно нічого не вийде. Проте останнім часом ізраїльське суспільство значно просунулося вправо: «компроміс із палестинцями» можливий виключно із застосуванням сили. Подібну ситуацію можна спостерігати і в Палестинській автономії. Радикали жорстко підкреслюють, що «сіоністський ворог розуміє тільки мову сили». Тим часом воєнне протистояння триває і набуває дедалі жорсткіших форм.

Тетяна ГРИНЬ
Газета: 
Рубрика: