Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Відстоювати свої погляди мирно просять дипломати

3 квітня, 1999 - 00:00

Упродовж тижня в Києві тривають пікетування Посольства США у зв’язку з силовими діями НАТО проти Югославії. Організаторами акцій виступають представники Київської міської організації Прогресивної соціалістичної партії України, Комуністичної партії, Українського відділення міжнародної асоціації «Солдати миру» та деякі неурядові жіночі організації.

Як зазначив кореспонденту «Дня» Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Стівен Пайфер, після подій біля Посольства США у Москві (спроба обстрілу з гранатомета, стрільба з автоматичної зброї. — Ред.), вжито додаткових заходів щодо безпеки дипустанови. «Це не означає, що ми протестуємо проти мирних демонстрацій поза межами посольства, — сказав він. — Будь-хто може висловлювати свої погляди, критикувати дії Сполученних Штатів і НАТО, ми лише просимо, щоби це відбувалося мирним чином».

Як довідався «День», впродовж останніх дій демонстранти пофарбували зеленою фарбою декілька автомобілів, що були поруч із Посольством. Дещо у незвичній формі — плюванням на легковики — висловили й своє ставлення до їхніх господарів. За непідтвердженою інформацією, шибку вікна одного з приміщень Посольства було розбито. Між тим, у прес-службі Посольства США «Дневі» зазначили, що дипломати до пікетуючих жодних матеріальних претензій не мають.

За словами Лариси Коломієць, аташе з питань преси посольства Великої Британії, після 26 березня, коли посол Рой Рів зустрівся з представниками пікетуючих і роз’яснив позицію уряду щодо Югославії, акції протесту припинилися.

Як сповістила інформаційна агенція УНІАН, неурядовими організаціями України ухвалено рішення ініціювати міжнародне громадське розслідування та збирання інформації в інтересах Міжнародного кримінального суду й Міжнародного трибуналу з військових злочинів у колишній Югославії «за фактами військових злочинів із боку командування НАТО на південно-європейському театрі військових дій».

До речі, зателефонувавши за наданим агенцією номером телефону головного організатора акції — Київської міської організації Прогресивної соціалістичної партії України — 228-54-92, кореспондент «Дня» з автовідповідача дізнався, що це... телефон народного депутата України Наталії Вітренко.

Віктор ВОРОНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: