Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Викрадення російського літака: багато галасу даремно

58 російських громадян після 24-годинної драми повернулися з Ізраїлю до Москви
14 листопада, 2000 - 00:00

Викрадення літака внесло, крім того, деякі несприятливі корективи і в мирний процес на Близькому Сході. Викрадення сталося пізно ввечері в суботу. У неділю ж мала відбутися зустріч ізраїльського прем’єр-міністра Ехуда Барака з американським президентом Біллом Клінтоном. Через теракт (ані про вимоги, ані про загрозу викрадача чи викрадачів нічого на той час не було відомо) Барак змінив свої плани, повернувши свій літак в Ізраїль. Лише згодом з’ясувалося, що страх щодо теракту був дещо перебільшений. Єдину вимогу — скликання прес-конференції — важко назвати такою, що потребує надмірних зусиль для виконання. Кількість терористів, яка за різними джерелами коливалася від двох до п’яти, виявилася абсолютно неочікуваною: захопив літак один терорист. Погрози ж щодо вибухівки на літаку були простим блефом. Окрім джгута, обмотаного навколо руки (з претензією на вибухівку), у викрадача більш нічого вибухонебезпечного не знайшли. Проте галас здійняти терористові вдалося. Лише після того, як терориста було захоплено, ізраїльські спецслужби визнали, що піднятий шум навколо викрадення і створення з нього «великої драми» був дуже перебільшений.

Викрадачеві, за інформацією представників Ізраїлю та Росії, близько 30 років. За одними джерелами, його ім’я Амарченов Авмерчян, який є жителем Чечні. За іншими — це Ахмед Амірханов. Описали терориста як психічно неврівноваженого.

На борту викраденого літака знаходилися переважно футбольні вболівальники, які їхали в Москву на матч між дагестанською і московською командами (з рахунком 1:0 остання програла).

Віра ЄВТУШИНА
Газета: 
Рубрика: