Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ядро змови знищили. Нитки залишилися

26 травня, 1999 - 00:00

«Не всіх стрільців — виконавців можливих терактів знешкоджено», — сказав він журналістам після арешту властями більше десяти чоловік. Обшуки, арешти змовників — все це йде по наростаючій. Генпрокурор Грузії Джамлет Бабілашвілі вже заявив, що йдеться про спробу військового перевороту. Поки що з усіх заарештованих найбільший інтерес у слідства викликають фігури армійського генерала Туджара Курашвілі й колишнього співробітника МДБ, полковника держбезпеки Темура Папуашвілі. Вони є нібито тбіліським ядром змови. Її нитки тягнуться, за словами Бабілашвілі, за межі Грузії, звідки «йшло серйозне фінансове підживлення».

За які саме межі — в Тбілісі поки що не конкретизують, але роблять прозорі натяки. Тінь Ігоря Гіоргадзе, якого прикривають російські спецслужби, в цій змові одна з центральних, якщо не головна.

Курашвілі вже пред'явлено обвинувачення за зраду батьківщині й підготовку теракту. Це «тягне» на довічне ув'язнення. 48-річний бойовий генерал, що пройшов Афганістан та Абхазію, визнав себе винним. Оголошено, що після серії терактів і ліквідації перших осіб він мав перебрати на себе контроль над держоб'єктами.

За словами голови МВС Кахи Таргамадзе, серед змовників є й грузинські політики, в тому числі депутати. Їхніх імен поки що не розголошують. «Вони вже встигли побитися: хто буде президентом після усунення Едуарда Шеварднадзе», — повідомив міністр.

Можна передбачити, що змовники спиралися на ліві сили. Лідер компартії, батько Ігоря Гіоргадзе Пантелеймон Гіоргадзе, зараз у Греції, на міжнародному форумі лівих. Якщо він ризикне повернутися до Тбілісі після всього, що трапилося, його «відразу ж» візьмуть в оборот слідчі. Можливо, в Грузії постане питання про заборону компартії.

Ситуація в країні напружена. Й, радше за все, залишиться такою до намічених на осінь парламентських виборів. Тим паче, що Ігор Гіоргадзе, який спирається на російські реваншистські сили, як і раніше на свободі.

Тіна ЦХОВРЕБАШВІЛІ, «День», Тбілісі
Газета: 
Рубрика: