Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

...Як День Росії відзначали

15 червня, 2010 - 00:00
УПЕРШЕ НА УРОЧИСТОМУ КОНЦЕРТІ З НАГОДИ ДНЯ РОСІЇ ВИСТУПИВ ПРОВІДНИЙ КОЛЕКТИВ УКРАЇНИ — АНСАМБЛЬ ІМ. ПАВЛА ВІРСЬКОГО, ВИКОНАВШИ ТАНЦЮВАЛЬНУ КОМПОЗИЦІЮ «РОСІЙСЬКА СЮЇТА» / ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»c

Із нагоди головного свята своєї країни посол РФ в Україні Михайло Зурабов дав свій перший офіційний прийом. На майданчику біля Жовтневого палацу гостей, що вишикувалися в довгу чергу, яка зміїлася від «Потьомкінських сходів» із боку Хрещатика, розважали музиканти Духового оркестру ЗСУ бравурними мелодіями. VIP-народу зібралося досить багато, оскільки ці урочистості стали першим (за чотири місяці відрядження в Києві) «виходом у світ» пана Зурабова в ранзі російського посла в Україні. Михайло Юрійович особисто зустрічав гостей (колег-дипломатів, українську політичну, бізнесову, наукову й культурну еліти, а також представників різних церковних конфесій). Чекали в гості й Віктора Януковича, але справи перешкодили йому прийти й замість себе Президент прислав Ірину Акимову. «На вогнику» в росіян, також побували: голова РНБО Раїса Богатирьова, міністри — юстиції Олександр Лавринович і НС Нестор Шуфрич, депутати Верховної Ради (переважно регіонали й комуністи) та інші давні знайомі нашої еліти, одне слово, геть нових осіб практично не було.

Чекаючи початку святкового концерту, гості шукали місце попрохолодніше, обмахуючись програмками (кондиціонери не справлялися зі спекою й духотою), повільно дефілюючи по холу палацу й спілкуючись. За годину всіх запросили до зали. Сцену прикрашав довгий плакат-розпірка «Давні друзі — нові можливості». Що означає це гасло, пояснив усім прибулим посол Зурабов. Зокрема, він сказав:

— Росія надзвичайно зацікавлена в сильній, потужній, послідовній Україні. Ми братські народи. Я думаю, що навряд чи можна знайти у світі людей ближчих, об’єднаних і родинними, і кровними зв’язками, і спільною історією. Останніх 20 років нашим країнам доводилося долати різні труднощі й загрози: політичні, соціальні, економічні, фінансові, кризові; трагедії й міжнародний тероризм. Я абсолютно впевнений в тому, що скрутні хвилини й роки позаду, і далі наша спільна дорога — рука в руці до процвітання наших народів. Росія вважає Україну своїм стратегічним партнером. Торік було продовжено термін дії Договору про дружбу, співробітництво й партнерство, і цього року з обранням нового Президента України наші взаємини одержали новий імпульс до розвитку. Я впевнений, що нам удасться вивести стосунки наших країн якісно інший рівень Росія вповні до цього готова, і впевнений в тому, що й керівництво України діятиме також активно, як це було в спільній роботі останні декілька місяців...

На цей раз у святковому концерті брали участь артисти з України, Росії й Татарстану. Вели вечір Василь Лановий і Руслана Писанка. Програма була побудована на будь-який смак: фольклор і класика, звучали вірші й популярні композиції. Особливо тепло публіка приймала виступи ансамблю ім. Павла Вірського, оркестру народних інструментів ім. Миколи Осипова й танцювальний ансамбль «Казань». Хором заспівали «Розпрягайте, хлопці, коні» й «Калинку», а потім гостей і артистів запросили випити й закусити з нагоди свята. Загалом, погуляли на славу, розходилися майже опівночі, як із гумором відзначив один із гостей, «якщо п’ять років тому ми говорили про заморозки у відносинах між нашими країнами, то нині потрібно бути насторожі, а то нас іще «задушать» у палких дружніх обіймах». Мабуть, росіяни прагнуть надолужити впущений час і тому активізувалися по всіх напрямках — від політики й бізнесу до питань історії.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: