Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Заразливий приклад

Президенту Азербайджану хочуть продовжити термін
5 лютого, 2002 - 00:00

Спікер Міллі Меджлісу (азербайджанського парламенту) Муртуз Алескеров запропонував збільшити термін повноважень президента Гейдара Алієва до семи років з нинішніх п’яти «у зв’язку з його заслугами перед державою». Як приклад, спікер навів Узбекистан, де щойно за підсумками референдуму термін президентських повноважень було збільшено до семи років. Азербайджанський президент Гейдар Алієв ке рує країною з осені 1993 року. У травні йому виповниться 79 років, три роки тому він переніс операцію на серці. За прийнятою в 1995 році Конституцією Азербайджану, Алієв може очолювати країну протягом двох п’ятирічних термінів (до 2008 року). У жовтні 2003 року в Азербайджанi намічені президентські вибори, і про свій намір взяти в них участь Алієв неодноразово заявляв протягом останніх двох років.

Спікер Муртуз Алескеров і депутати від правлячої партії «Ені Азербайджан» запропонували провести референдум для внесення до Конституції змін, що продовжують термін перебування президента у влади. «Термін повноважень Гейдара Алієва має бути збільшений у зв’язку з його заслугами перед Азербайджаном щодо досягнення стабільності та розвитку країни»,— сказав спікер парламенту. Як передає Рейтер, Алескеров запропонував депутатам розглянути «це значне питання» найближчим часом.

На думку незалежного політолога Расима Мусабекова, ініціатива парламенту Азербайджану щодо продовження терміну президентських повноважень орієнтована не стільки на самого Гейдара Алієва, скільки на його наступника. Партія «Ені Азербайджан», створена у 1992 році Гейдаром Алієвим, заявляла про плани висунення 40-річного сина президента країни Ільхама Алієва, першого замголови партії, як кандидата на посаду глави держави в 2008 році. Расим Мусабеков вважає, що «Гейдар Алієв хоче заздалегідь забезпечити довгий термін правління для свого потенційного наступника, і за життя він може це зробити». Однак залишається під питанням, чи будуть ці кроки надалі вважатися легітимними, сказав Мусабеков для Рейтер. Незалежний політолог вважає, що так довго азербайджанському народу буде важко винести Алієвих. Лідери опозиції Азербайджану поки не коментують ініціативу спікера парламенту і депутатів правлячої партії.

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: