Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Збережiть енергію!

Прем’єр-міністр Швеції про євроінтеграцію та економіку
25 січня, 2006 - 00:00

Учора завершився візит в Україну прем’єр-міністра Швеції Горана Перссона. Під час зустрічей із керівництвом  нашої держави шведський гість запевнив у підтримці євроінтеграційних прагнень України, а також повідомив про готовність своєї держави поділитися досвідом енергозбереження. Український прем’єр Юрій Єхануров подякував шведському уряду за ухвалення спеціальної стратегії співпраці з Україною, яка передбачає бюджет у 20 млн. доларів, передає Інтерфакс. На спільній прес-конференції з Президентом Ющенком Горан Перссон оцінив «початок руху України до Європи» як «дуже гарний, зважаючи на те, як різні країни готувалися до членства в Євросоюзі». Водночас він зазначив, що процес євроінтеграції потребує певного часу, а також залежить від готовності самого ЄС до розширення. «Україна — велика й багата країна — і якщо вона приєднається до Європейського Союзу, то від цього збільшиться багатство самого ЄС, об’єднання отримає додатковий стимул», — оптимістично запевнив Перссон.

Під час перебування в Києві він також детально поділився своїм баченням європейських перспектив України та шляхів вирішення її нинішніх енергетичних проблем зі студентами Національного університету «Києво-Могилянська академія». Зокрема Перссон наголосив, що у вік бурхливого розвитку глобалізації країні не можна залишатися на її узбіччі, як не варто і прагнути захистити себе, свій народ та свою економіку від неї. Навпаки, глобалізація сьогодні дає новий шанс кожній державі реалізувати свій потенціал. На переконання шведського прем’єра, не варто боятися, що власна економіка не витримає нової міжнародної конкуренції, — економіку варто розвивати й робити конкурентноспроможною за всіма напрямами. Швеція — тому найкращий приклад, адже сьогодні вона не тільки економічно сильна держава, а й держава, яку поважають на політичній арені.

Горан Перссон не обійшов увагою і сучасних газових проблем України. Аналізуючи нинішній стан справ на світовому ринку енергоресурсів, він висловив переконання, що у подальшому газ та нафта продовжуватимуть дорожчати. А тому зараз нашій державі не потрібно скаржитися на те, які погані у нас постачальники, а варто активно впроваджувати використання альтернативних видів палива та раціональніше використовувати вже існуючі джерела, зокрема, за допомогою енергозберігаючих технологій. Швеція, за словами Горана Перссона, розпочала активно замінювати традиційну нафту та природний газ на альтернативні джерела ще наприкінці 70-х років. Отримавши хороший урок від тогочасної нафтової кризи, нині економні шведи вже фактично повністю перевели систему опалення на використання альтернативних видів палива.

Тому зараз, зважаючи на об’єктивні обставини, для України як ніколи актуальною є проблема запровадження нової енергетичної політики, де головними запитаннями, на які потрібно дати відповідь, мають бути: «Що використовувати і за які кошти це робити?» «Якщо не можете сьогодні повністю відмовитися від використання нафти та природного газу — відмовляйтеся поступово, але робіть це невпинно, крок за кроком», — наголосив Перссон.

Шведський прем’єр-міністр також не міг не зачепити тему української євроінтеграції. За його словами, Україна — це європейська держава, а Київ — європейська столиця, тому місце України — серед об’єднаних народів Європи. Так, Євросоюз, напевно, не ідеальний, але на сьогодні йому немає альтернативи. Він змушує рахуватися з собою увесь світ, і разом із тим залишається демократичним утворенням, де кожен має право голосу. Але для того, щоб зайняти там відповідне місце, нам необхідно продовжувати започатковані демократичні та економічні реформи і завершити їх остаточно. Горан Перссон висловив переконання, що в принципі неважливо, скільки займе цей процес реформування — п’ять років чи десять — важливим є напрям руху.

Сергій ОМЕЛЬЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: