Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Зі знаком «плюс»

Українські футболісти відвоювали повагу
22 червня, 2006 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Перемога збірної України у Гамбурзі розправила плечі гравців команди Блохіна, а німецьким українцям і тим, хто приїхали сюди на чемпіонат світу, дала надію на подальші успіхи. Автоматично змінилися настрої і прогнози німецьких спортивних оглядачів, які після поразки жовто-блакитних у Лейпцигу почали кепкувати з «українського провінціалізму, нестачі професіоналізму і слабкої фізичної підготовки». Були і такі, хто пояснював невдачу українців співом соловейків, кумканням жаб і кусанням комарів, які нібито заважали футболістам виспатися перед матчем у готелі, розташованому у мальовничому куточку природи — над озером Темплін. Звичайно, соловейки співали і комарі кусали, але не ці чинники природи стали причиною ганебної поразки українських футболістів у змаганні з іспанцями. Провідні німецькі оглядачі вважають, що головною причиною була полуднева спека, незвична для гравців України, які звикли грати за інших умов. Крім того, далося взнаки незавершене лікування травми одного з лідерів команди Андрія Шевченка.

Захоплення загадковою командою з України, яка вперше потрапила не чемпіонат світу, вже позаду і, напевно, назавжди. Після матчу з саудівською командою збірна Блохіна заробила справжню повагу, хоча і з деяким відтінком скептицизму. Як написала берлінська газета «Тагесшпігель», «спочатку вони осоромилися, але пізніше реабілітувалися. Тепер учасники світового чемпіонату знають, що Україна не забула, як грати у футбол. Команда програла з рахунком 0:4 збірній Іспанії у першій грі і дуже осоромилася. Настрій, з яким Україна пішла в бій проти Саудівської Аравії, незважаючи на різку зміну погодних умов, очевидно з’явився через усвідомлення однозначності ситуації. Результат цієї гри — 4:0 — відібрав у саудівців будь-які шанси відігратися, і дав Україні можливість вийти до наступного раунду змагань». Оглядачі відзначили гру Максима Калиниченка, назвавши його головним архітектором перемоги. У свою чергу Андрій Воронін, як пише про нього німецька преса, пройшов на чемпіонаті бойове хрещення. Журналістів неабияк зворушили сльози на очах футболіста під час звучання гімну України перед початком матчу. Решта експертів зосередили свою увагу на Андрієві Шевченку. Відома газета «Франкфуртер Алемайне Цайтунг» усі надії української збірної на цьому чемпіонаті пов’язує саме з ним. «Лише присутність 29-річного гравця на полі надає розгубленій команді духу боротьби, хоч сам він не завжди помітний у грі», — пише газета.

Тим часом інші німецькі медіа говорять про те, що саудівці — слабка проба для українців, тому ще зарано оцінювати подальші перспективи команди Блохіна.

Богдан ОСАДЧУК, Берлін
Газета: 
Рубрика: