Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це дуже велика маніпуляція»

Як Росія возила польських школярів до окупованого Криму
24 вересня, 2015 - 11:47
ФОТО REUTERS

Росія намагається у будь-який спосіб легалізувати анексію Криму. Зокрема, для цього використовує так званий політичний туризм.

Наприкінці липня цього року 10 французьких парламентаріїв відвідали захоплений півострів. Напередодні міністерства закордонних справ України та Франції застерегли їх від поїздки до Криму, оскільки це «є порушенням міжнародного права». Французи не послухалися. Служба безпеки України оперативно і жорстко відреагувала і за запитом МЗС заборонила депутатам із Франції в’їзд до України.

11 вересня анексований півострів відвідав з приватним візитом давній друг російського президента Володимира Путіна екс-прем’єр Італії Сільвіо Берлусконі. Минулого тижня СБУ оголосила його на три роки persona non grata в Україні.

Утім, на цьому спроби Кремля «легалізувати» анексію Криму не припинилися і стали ще більш провокативними. Для цього Росія стала використовувати навіть дітей.

Днями польська  Gazeta Prawna повідомила, що Фонд «Російсько-польський центр діалогу та згоди» запросив лауреатів конкурсів «Знання про Росію» та «Читання російської поезії» з Білостоку та Підляського воєводства відвідати Москву.

Польську молодь водили різними релігійними та культурними місцями російської столиці. А після Москви на поляків чекала подорож до Криму. «А ввечері — дорога в аеропорт Домодєдово, звідки рейсом Москва-Сімферополь вирушаємо до Криму — унікального півострова біля Чорного моря з, мабуть, найнасиченішою історією в існуванні людства», — анонсували подорож на сайті фонду. Окрім культурної програми, на польську молодь там очікували і «робочі зустрічі» — «з представниками керівництва Республіки Крим і зі студентами факультетів слов’янської філології та журналістики Кримського університету ім. В. І. Вернадського».

На думку аналітика Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджея ШЕПТИЦЬКОГО, Росія у такий спосіб «намагається якщо не де-юре, то де-факто визнання того, що Крим належить їй». «Тому кожний такий візит з-за кордону дуже важливий: і на міжнародному, і загальноросійському, і кримському рівнях. Це потрібно, щоб показати кримчанам, що все гаразд. До того ж Росія таким чином намагається рекламувати Крим для туристів», — говорить пан Шептицький.

«День» зв’язався з послом України в Польщі Андрієм  ДЕЩИЦЕЮ і дізнався у нього, як посольство відреагувало на цю звістку:

— Ми контактували з керівництвом фонду. Вони стверджують, що їхні конкурси сприяють поглибленню знань про польські місця в Росії. Однак у фонді відмежувалися від організації поїздки польських учнів до Криму, оскільки це є порушенням міжнародного права. Ми очікуємо, що вони зроблять відповідну заяву про це.

По-друге, ми звернемося до Міністерства закордонних справ і висловимо своє занепокоєння тим, що російська сторона використовує дітей з метою вчинення таких політичних провокацій. Польські діти опинилися заручниками таких планів російської сторони. Ми вважаємо, що це неприпустимо, і звернемо увагу, щоб упередити подібні дії в майбутньому.

«ПОЛЬЩА ПРОТИ ТОГО, ЩОБ КРИМ ПРИЄДНАВСЯ ДО РОСІЇ»

Мирон СИЧ, депутат Сейму Республіки Польща, заступник голови польсько-української парламентської групи, Варшава:

— Я чув про цю історію і постараюся в цій справі внести свою заяву. Це абсолютно не узгоджується з політикою Польської держави. Я це говорю не тільки як депутат, а й як член Комітету з закордонних справ.

Польща проти того, щоб Крим приєднався до Росії. Ми вважаємо Крим територією України. Це — дуже велика маніпуляція. Організатори використали момент, щоб залучити до цього молодь, і зіграли на тому, що Крим є «гарним місцем». Цей фонд, скерований Росією, створив неприйнятну ситуацію.

Як таке можливо, що польська молодь поїхала до Криму? Поляки беруть участь у всіляких змаганнях, і так просто сталося. Я матиму розмову з головою комітету щодо цієї справи і не лише з ним. Ця ситуація абсолютно не повинна повторитися.

Ігор САМОКИШ, «День»
Газета: 
Рубрика: