Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це – нелегітимно»

Експерт про відкриття так званого представництва ДНР у Марселі
27 вересня, 2017 - 12:23

Днями українців обурила новина про те, що у французькому місті Марселі було відкрито так зване представництво ДНР.

«Інавгурація в Марселі так званого центру «Репрезентації ДНР у Франції» — це жалюгідна спроба узаконити терористичну організацію руками проросійських маріонеток», — написав у Twitter посол України у Франції Олег Шамшур. За його словами, це «відкриття» не має нічого спільного з офіційним представництвом, а Франція і міжнародне співтовариство ніколи не визнають так звану ДНР.

Справді, МЗС Франції звернувся в прокуратуру, щоб розслідувати цей інцидент. Крім того, як повідомляє Бі-Бі-Сі, у французькому зовнішньополітичному відомстві зауважили, що офіційно не визнають цієї асоціації, і вона не має жодного дипломатичного статусу. Як пише ЗМІ, ця структура зареєстрована, як асоціація, а згідно з французьким законодавством така реєстрація не вимагає дозволу держави.

Повідомляється, що це вже п’ята спроба представників угрупування «ДНР» відкрити дипломатичну установу за кордоном: раніше такі ж спроби здійснювалися в Чехії, Греції, Фінляндії, Італії.

«День» звернувся до директора російського бюро журналу Politique Diplomatic в Парижі Галини АККЕРМАН із проханням прокоментувати цей випадок і розповісти про позицію Франції з цього питання:

«ЦЯ ОРГАНІЗАЦІЯ ВИЙШЛА З ЛАВ «НАЦІОНАЛЬНОГО ФРОНТУ»

— Засновник цієї організації Юбер Файяр — колишній активний член «Національного фронту» — і люди, які разом із ним її створювали, всі у минулому або  сьогодні — це теж члени і активісти «Національного фронту».

Треба сказати, що жодної легальної сторони у цього «офіційного представництва» немає. У Франції є така форма, як «громадська асоціація». Будь-які дві або три людини у Франції можуть створити будь-яку добродійну, церковну, громадську асоціацію із заявленою метою. Вона реєструється поліцією, і потім як тільки опубліковано повідомлення про це в офіційному журналі, вона стає легальною, може відкрити банківський рахунок.

Міністерство закордонних справ і Європи у Франції вже передало прокуророві республіки скаргу на цю асоціацію, стверджуючи, що її заявлена мета — нелегітимна для приватної групи людей, адже створюється організація, яка є офіційним представництвом невизнаної республіки Донецька. Якби вони зробили асоціацію на підтримку народу Донбасу, тут нічого зробити не можна. Але оскільки вони це створили, то самі собі вирили яму.

Крім того, там є ще багато цікавих деталей. Сама асоціація була зареєстрована в червні. Просто зараз у готелі в Марселі вони провели урочисту церемонію відкриття. Туди не лише не прибули жодні дипломати, але і навіть не прийшов консул Росії, про прибуття якого раніше заявляли. Загалом, усе це — абсолютно нелегітимно.

Крім того, асоціації — це некомерційні структури, і вони створюються не з метою заробити грошей, у них має бути прозора вся звітність. Ця асоціація опублікувала заклик, щоб їм зробили пожертвування, і вказала адресу якогось латиського банку, якому у Франції взагалі заборонено функціонувати тому, що він проводив операції з відбілювання грошей.

Отже із самого початку — це дивна організація, яка вся вийшла з лав «Національного фронту». Навіть сьогодні, якщо вони звідти вийшли, зрозуміло «звідки ноги ростуть».

Я бачила, що була петиція безлічі українських і українсько-французьких громадських організацій із проханням заборонити цю асоціацію. Думаю, що прокурор республіки в даному випадку розбереться, тому що, звичайно, приватна асоціація просто не може на себе брати функцію офіційного представництва якої б то не було країни, а тим більше абсолютно невизнаної ніким так званої ДНР.

Наталія ПУШКАРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: