Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Черговий сигнал для Путіна»

Конгрес США закликав президента негайно надати Україні летальну зброю
25 березня, 2015 - 11:40
«Черговий сигнал для Путіна»
ФОТО REUTERS

Палата представників США позавчора пізно ввечері ухвалила резолюцію №162 «Закликаємо президента надати Україні військову допомогу, щоб захистити свій суверенітет і територіальну цілісність». За цей документ проголосували 348 конгресменів, 48 були «проти». 

«Палата представників висловлює величезну підтримку на користь відправки військової допомоги для вирішення кризи в Україні. Через бездіяльність цієї адміністрації російська агресія залишатиметься без відповіді», — заявив спікер нижньої палати Конгресу Джон Бейнер.

У резолюції наголошується, що незалежна, демократична і процвітаюча Україна відповідає національним інтересам США. Автори резолюції — республіканець Ед Ройс і демократ Еліот Енджел — заявили, що зброя необхідна українському народові для захисту. Всю відповідальність за жертви конфлікту на сході України вони покладають на Росію.

Зокрема в цьому документі зазначено, що Російська Федерація під керівництвом Володимира Путіна за допомогою політичної, економічної та воєнної агресії намагається підірвати незалежність України і порушує її територіальну цілісність.

Конгресмени зазначають, що російська агресія включає в себе незаконну анексію Криму, створення та контроль сепаратистських угруповань в інших областях України, включаючи постачання їм смертельного озброєння.

І завершується текст резолюції словами: «Палата представників активно закликає президента повністю і негайно використати надані йому Конгресом повноваження із забезпечення України летальним оборонним озброєнням для посилення здатності українського народу захистити свою суверенну територію від неспровокованої й триваючої агресії Російської Федерації».

Чиновники в держдепартаменті, як повідомляє агентство АР, заявляють, що в адміністрації Обами обговорюють летальну допомогу, але вичікують, чи виконуватимуться Мінські домовленості, ухвалені 12 лютого.

Але все більше й більше в експертних колах США, та й самій адміністрації Обами, виступають за надання летальної оборонної зброї Україні. Зокрема під час слухань у сенатському комітеті зі збройних сил новопризначений міністр оборони Ештон Картер сказав, що він дуже схиляється до надання таких озброєнь Україні. А нещодавно подібну заяву зробив під час роботи Брюссельського форуму командувач Об’єднаними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав. Він, зокрема, наголосив, що в протистоянні з російською агресією в Україні мають використовуватися всі інструменти. «Бездіяльність щодо поставок озброєнь Україні також може бути дестабілізуючою», — наголосив генерал.

До речі, й у резолюції Конгресу також зазначається, що США та їхні союзники потребують довгострокової стратегії викриття і боротьби з корупцією Володимира Путіна та його репресіями в Росії, а також агресією за кордоном. І справді, така повільна реакція на агресивні дії реваншистської Росії є підтвердженням того, що ні  США, ні  Захід досі не мають стратегії, як справитися з Путіним.

І чи не найголовніше, на Заході немає лідера на кшталт Рейгана, який зрозумів, що Радянський Союз — це  «імперія зла», й відповідно діяв. Результатом став мирний розпад Радянського Союзу. А тепер нинішній хазяїн Кремля намагається відновити Радянську імперію, застосовуючи всі наявні інструменти: залякування, корупцію, енергетичну зброю, відкриту воєнну агресію.

І цілком очевидним є те, що одним із методів зупинити Путіна є надання Україні летального озброєння. І в жодному разі — умиротворення агресора, як про це думає багато хто на Заході, забуваючи, що в історії був прецедент умиротворення Гітлера, і чим це закінчилось?  

«День» звернувся до експертів із проханням прокоментувати значення ухваленої Конгресом США резолюції з надання летальної зброї Україні.

«ДУЖЕ ВАЖЛИВО, ЩОБ ПИТАННЯ НАДАННЯ УКРАЇНІ ОБОРОННОЇ ЗБРОЇ БУЛО ПОСТІЙНО У ФОКУСІ»

Ганна ГОПКО, голова комітету із закордонних справ Верховної Ради:

— Черговий сигнал і для Путіна, і для Європейського Союзу, що, незважаючи на посилення чинних санкцій, сильна дипломатія не скасовується. І така дипломатія передбачає можливості сильного самозахисту в разі ескалації конфлікту. Зараз очевидно, що ОБСЄ не допускається для посилення присутності спеціальних моніторингових місій на окупованій території для здійснення моніторингу. Також не вирішується питання із моніторингу контролю українсько-російського кордону. Резолюція Конгресу є сигналом на випадок, якщо Путін використає паузу для того, щоб посилити позиції на Донбасі  й завдати чергового удару, використовуючи внутрішній конфлікт, нестабільність, які зараз з’явилися всередині країни. Тому дуже важливо, щоб у світовому контексті звучало питання важливості підтримати Україну та її можливості захисту, наявності, зокрема, й летальної зброї, яка в цьому випадку все одно є захисною. Адже Україна не планує ні на кого нападати. Єдине, що ця резолюція не має сили закону, а лише закликає президента ухвалити відповідний указ. 

Чи можна нам очікувати, що адміністрація Обами буде більше налаштована надати нам оборонну зброю, ніж це було досі? Про що говорить вам досвід спілкування на Брюссельському форумі, що відбувся наприкінці минулого тижня?

— Американці як стратегічний партнер розуміють важливість ситуації в Україні для безпеки в усьому регіоні. Тому ми бачимо спроби НАТО посилити свої бойові спроможності в країнах НАТО — Болгарії, Румунії, Польщі — на випадок різних варіантів розвитку сценарію. Тому, мені здається, дуже важливо, щоб питання надання Україні підтримки й, зокрема, надання оборонної зброї було постійно у фокусі. Під час Брюссельського форуму лунали думки, скільки можна говорити про Україну, давайте поговоримо про Близький Схід і про тему молоді, про демократичні процеси. У мене склалося враження, що немає розуміння, в західному світі немає єдиної консолідованої позиції щодо загрози, яка є в Україні, й кого насправді зараз захищають українські солдати — не лише свою територію, а захищають свободу вільного цивілізованого світу. Тому питання ще й у тому. Немає повного виконання Мінських домовленостей з російського боку, я маю на увазі відведення важкої техніки, допуск посиленої місії ОБСЄ, щоб вона там працювала в повному обсязі, кордон українсько-російський не закрито. Щодня продовжується постачання так званих гуманітарних конвоїв. Тому нам дуже важливо, щоб тема щодо потреби України захищатися була в центрі уваги впливових американських ЗМІ.

«РЕЗОЛЮЦІЯ ДЕМОНСТРУЄ НЕЗМІННІСТЬ ПОСЛІДОВНОЇ ТА СИЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ У США»

Дмитро КУЛЕБА, посол з особливих доручень МЗС України:

— Надзвичайно важливим є ухвалення цієї резолюції, тому що вона демонструє незмінність послідовної та сильної підтримки України в  Сполучених Штатах. І жодні спроби наших опонентів — зокрема Російської Федерації — якось цю підтримку розбавити, зробити менш сильною, не спрацьовують. Ми розуміємо, що рішення остаточно залишається за президентом Обамою. Але всі політичні передумови для його ухвалення наявні.

Щодо того, коли президент США підпише відповідне рішення.  Надання зброї оборонного характеру Сполученими Штатами буде прив’язано до подальшої можливої ескалації на сході України. Тобто, гадаю, якщо Росія наважиться на чергову ескалацію, то зброю ми отримаємо. Якщо Росія піде шляхом деескалації, тобто виконання Мінських домовленостей, тоді питання про надання зброї залишиться на порядку денному, але не на першому, а на третьому місці.

А якщо деескалації з боку Росії не спостерігатиметься, не буде забезпечено доступу спостережної місії ОБСЄ до окупованих територій на Донбасі, до українсько-російського кордону?

— Мають бути наявними системні докази того, що Росія йде шляхом деескалації. Для цього, по-перше, мають повністю припинити вогонь. Те, що відбувається зараз, є деескалацією, але не є виконанням Мінських домовленостей. Стріляти стали менше, але Мінські домовленості передбачають повне припинення вогню, а не меншу стрілянину. Це — те, що ми бачимо. Але якщо Росія та підтримувані нею терористи почнуть якусь чергову наступальну операцію, то очевидно, що це й буде сигналом до посилення та зміцнення обороноздатності України нашими партнерами.

Зі свого боку ми маємо шукати шляхів забезпечення виконання Мінських домовленостей і не допускати заморожування ситуації як такої. Нам потрібно не заморозити конфлікт, а врегулювати його в інтересах України. І якщо для цього будуть потрібні миротворці, працюватимемо й уже працюємо над цим питанням. Якщо буде потрібна оборонна зброя, ми працюємо над оборонною зброєю. Для наших партнерів є абсолютно очевидним, що Мінським домовленостям потрібно дати шанс. Але якщо Росія продемонструє свою агресивну політику і налаштованість на подальшу ескалацію, то, значить, і те, що ми просимо у наших партнерів, буде нам надано.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: