Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дональд Трамп поїде в Польщу

Українське посольство працює над тим, щоб Президент Петро Порошенко був присутнім на засіданні «Ініціативи трьох морів»
14 червня, 2017 - 12:10
ФОТО REUTERS

Президент США Дональд Трамп прийняв запрошення президента Польщі Анджея Дуди відвідати країну 6 липня напередодні саміту G20 у Німеччині, оголосив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

Американський президент прибуде до Польщі пізно ввечері 5 липня, а наступного дня зустрінеться з президентом Анджеєм Дудою, візьме участь у засіданні «Ініціативи трьох морів», цитує Ващиковського видання Niezalezna.

У Білому домі повідомили, що подорож матиме на меті підтвердити «непохитне зобов’язання Америки щодо одного з найближчих європейських союзників». Крім того, під час візиту Трамп наголосить на своєму зобов’язанні посилити «колективну оборону» НАТО, йдеться в повідомленні AP.

Польська сторона наголосила, що переговори Трампа і Дуди стосуватимуться також питання агресії Росії на Донбасі. «Ми вийдемо за межі нашого регіону Центральної Європи і займатимемося питаннями боротьби з кризою та російсько-української війни», — сказав глава польського МЗС.

У дипломатичному відомстві України в Польщі розповіли «Дню», що «наразі цей візит Трампа рано коментувати. Польська сторона тільки розпочала підготовку з програми і тематики візиту». Окрім цього, співрозмовник сказав, що посольство працює над тим, щоб Президент України Петро Порошенко був присутнім на засіданні «Ініціативи трьох морів».

Новина про візит американського президента до Варшави викликала схвальні відгуки від польських політиків.

Зокрема, міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич сказав, що майбутній візит є «великим успіхом польської дипломатії» та «величезною подією, що показує, як змінилося місце Польщі в геополітиці та світовій політиці» з того часу, як його партія «Право і справедливість» прийшла до влади в 2015 році, цитує його слова агенція AP. А голова апарату співробітників канцелярії президента Кшиштоф Щерський заявив, що польські офіційні особи протягом «багатьох місяців» працювали над тим, щоб переконати Трампа здійснити візит.

«ДЛЯ ПОЛЬЩІ ВАЖЛИВЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ПРИСУТНОСТІ В КРАЇНІ ВІЙСЬК НАТО»

Анджей ШЕПТИЦЬКИЙ, аналітик Iнституту міжнародних відносин Варшавського університету:

— Перш за все, для Польщі важливе підтвердження присутності в країні військ НАТО. На американському напрямку — це головне бажання Польщі.

Завжди під час таких зустрічей потрібно обговорювати головні міжнародні проблеми та міжнародні кризи. Очевидно, так і буде під час візиту Трампа в Польщу.

Ми знаємо, що наразі переговори про ситуацію на сході України проводяться за так званим нормандським чи мінським форматом. Але в рамках цього формату як США, так і Польща відсутні. Тому, можливо, пан Ващиковський хоче запропонувати американській стороні перезавантажити цей формат, щоб залучити як Польщу, так і США.

«ЧИ ГОТОВА ВАРШАВА ПРОВАДИТИ ЩОДО УКРАЇНИ ПОЛІТИКУ «НІЧОГО ПРО НАС БЕЗ НАС»

Катерина ЗАРЕМБО, заступник директора Iнституту світової політики:

— Без сумніву, в Польщі святкують перемогу щодо оголошеного візиту Трампа до Варшави. Польща, як і більшість держав у Європі, традиційно вважає США своїм стратегічним партнером і для неї цей візит є підтвердженням цього, тим більше, на тлі охолодження відносин між Варшавою та Брюсселем. Окрім того, офіційна Варшава намагається «вбити двох зайців» і оголосити свою залученість до розв’язання українсько-російського конфлікту — як відомо, Польща наполягає на долученні до «нормандського формату».

Як анонсовано, Трамп братиме участь у саміті Тримор’я — інтеграційної ініціативи, запущеної Польщею минулого року для країн Центрально-Східної Європи. Минулого року перший саміт цієї ініціативи відбувся в Дубровнику — Україну запросили, але українське керівництво вирішило тоді не брати участь (про що, подейкують, потім шкодувало). Цього року саміт відбуватиметься в Польщі, але, попри минулорічні заяви Дуди щодо відкритості Тримор’я для України, Україну, наскільки мені відомо, запрошено не було.

Постає питання, чи готова польська владна еліта провадити щодо України політику, яку сама ж взяла на знамена: «Нічого про нас без нас». Було б цілком логічно і в дусі українсько-польського стратегічного партнерства, якби Порошенка запросили на саміт Тримор’я у Вроцлаві, де він також особисто міг би (вперше!) зустрітися з Трампом. Зрештою, таку зустріч можна було б зарахувати до «скарбнички» конкретних і практичних досягнень ініціативи Тримор’я, яке, власне, і задумувалося як безпековий проект.

Наталія ПУШКАРУК
Газета: 
Рубрика: