Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Другий мандат Ципраса

Новообраний грецький прем’єр обіцяє «розірвати замкнене коло злочинності та корупції, що правили країною усі ці роки»
21 вересня, 2015 - 19:04
Алексіс Ципрас
ФОТО REUTERS

На позачергових парламентських виборах у Греції у минулу неділю впевнену перемогу здобула лівоцентрична партія СІРІЗА. За цю політичну силу проголосувало понад 35% виборців, що на один відсоток менш ніж від її результату на виборах у січні цього року.

На другому місці — правоцентристи з «Нової демократії» із 28%, які сподівалися на перемогу після того, як на посаді прем’єра Ципрас був змушений поступитися вимогам міжнародних кредиторів. На третьому місці — ультраправі з руху «Золотий світанок», який набирає трохи більше ніж 7%. Четверте місце — у ПАСОК із 6,28% голосів, Комуністи набрали 5,55% голосів і можуть розраховувати на 15 місць у парламенті. Партія «Ріка» набрала 4,09%, «Незалежні греки» — 3,69% голосів виборців, а об’єднання центристів — 3,43 %.

СІРІЗА, діставши 144 місця в 300-містному парламенті, як це було у січні цього року, не може самостійно сформувати уряд. Але, як і тоді, вона буде формувати коаліційний уряд із партією «Незалежні греки», які мають 10 депутатів у парламенті. Тому невипадково лідери обох цих партій: Алексіс Ципрас і Панос Камменос разом вийшли до прихильників святкувати перемогу.

«Це перемога народу, ми мали важку битву, але сьогодні я відчуваю, що був правий, бо греки дали мені новий мандат, щоб і надалі боротися за нашу країну, — вдома і закордоном», — заявив Ципрас. У своїй переможній промові він не згадав угоду з кредиторами, яка суперечила його обіцянкам на попередніх виборах коштувала підтримки багатьох однопартійців. «Друзі, той мандат, що сьогодні дав нам грецький народ, — це чітка вказівка, що ми маємо розірвати замкнене коло злочинності та корупції, що правили країною усі ці роки. Ми покажемо, якими ефективними можемо бути. Ми зробимо Грецію найкращим і справедливим місцем для слабких і вразливих», — наголосив Ципрас.

Як відзначають оглядачі, після формування уряду (а це відбудеться у середу!!!) головним завданням Ципраса буде переконати кредиторів, що Греція виконала достатньо умов, щоб отримати черговий транш допомоги.

Першими по телефону привітали Ципраса президент Європейського парламенту Мартін Шульц, президент Франції Франсуа Олланда, австрійський канцлер Вернер Файманн і президент Кіпру Анастасіадіс. Водночас кіпріотський лідер привітав «вибір стабільності».

Голова Європейської Ради Дональд Туск у своєму привітання Ципрасу висловив сподівання, що новий уряд зможе впоратися з усіма викликами, що стоять перед країною і сприятиме конструктивному пошуку рішень кризи біженців, забезпечення сталого економічного зростання та створення робочих місць. Глава Євроради зазначив, що чекає зустрічі з Ципрасом на позачерговому саміті в Брюсселі 23 вересня.

«СІРІЗА ЗАРЕКОМЕНДУВАЛА СЕБЕ ДУЖЕ ЕФЕКТИВНОЮ У ГРІ З ДИСКРЕДИТАЦІЇ СТАРИХ ПРАВЛЯЧИХ ПАРТІЙ»

Гіоргос ПАВЛОПУЛОС, редактор міжнародних новин, Naftemporiki/naftemporiki.gr — P.ATHANASIADES & CO S.A., Афіни:

— СІРІЗА зарекомендувала себе дуже ефективною у грі з дискредитації старих правлячих партій. Вона переконала виборців, що, попри його невдачу із «розірванням» угоди про надання економічної допомоги з кредиторами Греції, він представляє собою нову, свіжу політичну силу, яка буде боротися з корупцією і каратиме тих, хто був корумпованим у старій політичній системі.

Партія «Народної єдності», яка була частиною СІРІЗА, що виступила проти Меморандуму щодо третього пакета фінансової допомоги Греції, вела кампанію на користь повернення до драхми і виходу Греції з єврозони, не отримала шансу бути представленими у парламенті, бо грецький народ вважає дуже небезпечною перспективу зміни валюти.

Єдине, чого греки очікують від Ципраса, це реалізація реформ третього пакета фінансової допомоги в більш збалансованому вигляді, вважаючи, що його ліві погляди змусять його бути менш суворим щодо скорочень соціальних видатків.

У Ципраса тепер розв’язані руки, щоб управляти правими популістами з партії «Незалежних греків», і він буде це робити. Але Ципрас незабаром стикнеться з проблемами через вплив нових стабілізаційних заходів, до яких він буде змушений вдатися.

Він намагатиметься переглянути деякі домовленості з ЄС, але можливості для цього дуже обмежені через надзвичайний стан, у якому перебуває грецька економіка.

«ЛЕГКУ ПЕРЕМОГУ СІРІЗА МОЖНА ПОЯСНИТИ ДВОМА КЛЮЧОВИМИ ПРИЧИНАМИ»

Джордж ЦОГОПУЛОС, Грецька фундація з питань європейської та зовнішньої політики, Афіни:

— Легка перемога СІРІЗА пояснюється двома головними причинами. По-перше, ця партія заручилась підтримкою людей, що працюють у величезному державному секторі Греції, поза впливом руху капіталу. А по-друге, вона змагалася з опозиційною партією (Нова демократія), яка не змогла запропонувати свіжу альтернативу, крім критики СІРІЗА.

Що ж до майбутнього, то гарна новина полягає в тому, що більшість депутатів у новому парламенті Греції налаштовані проєвропейськи. А погана — що Ципрас не вірить у підписаний ним меморандум. Водночас, я вважаю, що європейський курс Греції не буде поставлено під сумнів, але рано чи пізно Ципрас стикнеться з важливими внутрішніми проблемами.

І, по-третє, справді, він намагатиметься наскільки це можливо переглянути умови третього пакета економічної допомоги Греції.

«ВЕЛИКУ РОЛЬ У ПЕРЕМОЗІ ВІДІГРАЛА Й ОСОБИСТА ХАРИЗМА ЦИПРАСА, ЯКОМУ ДОВІРЯЄ ЗНАЧНА БІЛЬШІСТЬ ГРЕЦЬКОГО СУСПІЛЬСТВА»

Володимир ШКУРОВ, посол України в Греції, Афіни:

— Лідером правлячої партії СІРІЗА — Ципрасом — в останній перед виборами період було проведено достатньо грунтовну роботу щодо забезпечення довіри грецького суспільства, прихильність якого ще напередодні виборів не була однозначною. Треба також враховувати, що велику роль у перемозі відіграла й особиста харизма Ципраса, якому довіряє значна більшість грецького суспільства, що дозволило йому переконати електорат і отримати «кредит довіри» терміном на наступні чотири роки від грецького народу.

Своїм вибором народ Греції показав, що СІРІЗА може розраховувати на підтримку у виконанні своєї передвиборчої програми, зокрема щодо боротьби з корупцією, а також положень підписаного договору з міжнародними кредиторами. Є очевидним, що настає непростий для країни період, в якому мають виконуватися підписані раніше договори та програми, що призведе, відповідно, до необхідності жити декілька років у режимі жорсткої економії та «затягнення пасків». На налаштованість СІРІЗИ продовжувати боротися з корупцією вказує і факт створення в країні відповідних органів у цій сфері, а також зростання ефективності міжнародної співпраці у сфері боротьби з корупцією.

Щодо виконання новим урядом Греції програми економічної допомоги та заявлених реформ, слід зазначити, що станом на сьогодні договір із міжнародними кредиторами підписано, всі політичні партії, які потрапили до парламенту, знають його основні положення. Деякі парламентські партії, які офіційно назвали  себе опозиційними («Нова Демократія», блок «ПАСОК» — «ДІМАР», «ПОТАМІ»), заявили себе як проєвропейські партії та наголосили, що складуть конструктивну опозицію щодо виконання умов договору. Проєвропейські партії в парламенті Греції складають більшість, а це може означати подальше просування країни шляхом реформ і виконання підписаного договору з європейськими кредиторами.

Сподіваємось, що в прогнозовані нами орієнтовні терміни (кінець жовтня — листопад 2015 року) Греція ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, яка з кінця липня цього року перебуває на опрацюванні в парламенті Греції.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: