Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Команда Amtrak Joe

Хто є хто в Адміністрації Байдена
8 лютого, 2021 - 20:19
ФОТО РЕЙТЕР

За 46-м президентом США демократом Джо Байденом закріпилася прізвисько Amtrak Joe в 1972 році, коли він уперше став сенатором від штату Делавер. (До речі, Байдену тоді було 29 років і він став наймолодшим сенатором у історії США. А перемігши на президентських виборах республіканця Дональда Трампа, Байден став найстаршим за віком президетом США — 20 листопада йому виповнилося 78 років). Того року в автокатастрофі Байден втратив першу дружину і дочку, залишившись удівцем з двома синами. Після цієї трагедії він вирішив не переїжджати до Вашингтона, а залишився жити в своєму рідному місті Вілмінгтоні, що за 170 км від столиці. Відтоді сенатор, а потім і віцепрезидент США в адміністрації Барака Обами практично щодня по 3 години діставався до свого офісу у Вашингтоні і назад до будинку на поїздах Amtrak — Національної залізничної пасажирської корпорації США. За час своєї політичної кар’єри Байден провів у поїздах Amtrak орієнтовно чотири роки життя, наколесивши в цілому майже 32 млн кілометрів. За що й отримав почесне прізвисько Amtrak Joe, а ім’я Байдена 2011 року було присвоєно вокзалу Вілмінгтона.

КОМАНДА «ГАРАНТУВАТИМЕ БЕЗПЕКУ НАШІЙ КРАЇНІ ТА НАШОМУ НАРОДУ»

Байден, який має величезний політичний досвід — 36 років на посаді сенатора, вісім років на посаді віцепрезидента США — формуючи свій кабінет, вірішив покладатися на перевірених професіоналів. Основу його Адміністрації складатимуть фахівці з досвідом роботи в адміністрації Барака Обами. «Це — команда, яка відображає той факт, що Америка повертається, знову готова вести світ уперед, а не віддалятися від нього, (...) готова протистояти нашим ворогам та не відмовлятися від наших союзників, готова відстоювати наші цінности», — цитує агентство новин Reuters Байдена на заході в місті Вілмінгтоні. За його словами, ця команда «гарантуватиме безпеку нашій країні та нашому народу».

«МИ БЕЗ ВАГАНЬ ПІДВИЩИМО ЦІНУ ДЛЯ РОСІЇ»

5 лютого в першому виступі з питань зовнішньої політики президент США Джо Байден наголосив у держдепартаменті, що «дипломатія знову в центрі нашої зовнішньої політики». Байден зазначив, що США будуть проводити зовнішню політику, засновану на найзаповітніших демократичних цінностях Америки: захисті свободи, відстоюванні рівних можливостей, поваги до верховенства права та гідного ставлення до кожної людини. Хоча в цьому майже півгодинному виступі жодного разу не було згадано про Україну, але натяком на її присутність була синьо-жовта краватка президента. І на противагу своєму попереднику Дональду Трампу, який ніколи не засуджував Путіна, Байден зробив чітке застереження господарю Кремля. «Я ясно дав зрозуміти президенту Путіну в манері, дуже відмінній від мого попередника, що дні, коли США відступали перед агресивними діями Росії — втручанням у наші вибори, кібератаками, отруєннями їхніх громадян — минули. Ми без вагань підвищимо ціну для Росії і будемо захищати наші життєві інтереси і наш народ», — наголосив Байден.

«КОРІННЯ ДРУЖБИ ВІЦЕПРЕЗИДЕНТА З РОДИНОЮ БАЙДЕНА СЯГАЮТЬ ГЛИБОКО»

Вибір Байденом Камали Гарріс як кандидата у віцепрезидентки передбачав подолання деяких ран, завданих під час первинних виборів, коли вона намагалася вирватися з натовпу демократів різким нападом на лідера в дебатах, пов’язаних із торговлею та расовою інтеграцією. Але коріння дружби віцепрезидентки з родиною Байдена сягають глибоко. За свою політичну кар’єру Гарріс обіймала посаду сенаторки від Каліфорнії (є нею до цього дня), генеральної прокурорки Каліфорнії та окружної прокурорки Сан-Франциско. Коли вона була генеральною прокуроркою в Каліфорнії, Бо Байден виконував таку саму роботу в штаті Делавер, і вони об’єднали зусилля під час житлової та фінансової кризи, наполягаючи на реальному регулюванні банківської діяльности. Вони залишалися близькими друзями до його смерти в 2015 році, у віці 46 років. «Були періоди, коли я запалювалась під час щоденних розмов із Бо, іноді ми розмовляли кілька разів на день», — написала вона в мемуарах.

РАДНИК-ВЕТЕРАН КЛЕЙН БУВ «БЕЗЦІННИМ» УПРОДОВЖ БАГАТЬОХ РОКІВ

Новий глава Адміністрації США Рон Клейн працював у Байдена в різних ролях із 1986 року, коли колишній сенатор від штату Делавер працював у комітеті судової влади Сенату. Він був головним радником Байдена під час кампанії 2020 року, а також у 1988 та 2008 роках, коли сенатор безуспішно балотувався в кандидати від президента від Демократичної Республіки.

Крім того, що він був керівником апарату Байдена на посаді віцепрезидента, а також координатором реагування на Еболу в Білому домі з 2014 по 2015 рік.

Байден сказав, що радник-ветеран Клейн був для нього «безцінним» протягом багатьох років, зокрема коли колишньому віцепрезиденту США Бараком Обамою було доручено врятувати економіку на хвилі фінансової кризи 2007—2008 років.

Клейн також працював керівником апарату колишнього віцепрезидента Аль-Гор.

«Глибокий, різноманітний досвід Рона Клейна і здатність працювати з людьми з різних політичних кіл — це саме те, що мені потрібно на чолі апарату Білого дому, коли ми протистоїмо моменту кризи і знову об’єднуємо нашу країну», — так Байден пояснив свій вибір керівника апарату Білого дому.

ПИТАННЯМИ КОМУНІКАЦІЙ У БІЛОМУ ДОМІ ЗАЙМАТИМУТЬСЯ ВИКЛЮЧНО ЖІНКИ

Займатися питаннями комунікацій у Білому домі будуть винятково жінки. Речницею президент Байден призначив Джен Псакі, яка обіймала аналогічну посаду в адміністрації Обами, а також була представницею Державного департаменту.

Бувши речницею Державного департаменту США протягом 2014—2015 років, Псакі критикувала дії Росії щодо України, робила однозначні та різкі заяви на підтримку України, наприклад, що Росія використовує газ як політичну зброю, перекидає війська в Україну та зриває перемир’я в лютому 2015 року.

Її першою заступницею стала Карін Жан-П’єр, посаду директорки з комунікацій Білого дому отримала Кейт Бедінгфілд.

БЛІНКЕН — АНТИ-ПОМПЕО: ТИХИЙ, СТРИМАНИЙ І КОЛЕГІАЛЬНИЙ

Держсекретар Ентоні Блінкен працював разом із Байденом майже два десятиліття. Він був його радником із зовнішньої політики в Сенаті та радником віцепрезидента з питань національної безпеки в адміністрації Обами. Оглядачі відзначають таку паралель між обома політиками: якщо Байден — анти-Трамп, то Блінкен — анти-Помпео: тихий, стриманий і колегіальний. На своєму слуханні з затвердження на посаду він закликав до впевнености та смирення Америки на світовій арені, на відміну від «хитрості» Помпео. На противагу своєму попереднику, Блінкен — інстинктивний прихильник багатосторонности, який виріс у Франції та є двомовним.

Блінкен отримав чудову освіту в двох провідних американських університетах — Гарвардському та Колумбійському. Він є фанатичним прихильником гурту «Бітлз» і вперше почав пропагувати американські цінності ще студентом середньої школи в Парижі під час холодної війни. Хоча він вірить у сприяння демократії та права людини за кордоном, але є прагматиком і розуміє межі зовнішньої політики США.

США ПРОДОВЖУВАТИМУТЬ НАДАВАТИ СУТТЄВУ ЕКОНОМІЧНУ ТА ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ

1 лютого цього року під час телефонної розмови з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою Блінкен наголосив, що Сполучені Штати приділяють пріоритетну увагу суверенітету України, її територіальній цілісності та євроатлантичним прагненням. Він запевнив, що США продовжуватимуть надавати суттєву економічну та військову допомогу Україні. Водночас держсекретар США наголосив на важливості збереження Україною поступу в боротьбі з корупцією і здійсненні правових та економічних реформ, які зміцнять українські інституції та забезпечать умови для світлого і заможного майбутнього для всіх українців

У розмові з главою закордонних справ Росії Сергієм Лавровим держсекретар США Ентоні Блінкен також порушив питання російської агресії проти України. 

«СИЛА США ЗА КОРДОНОМ БУДУЄТЬСЯ НА СОЦІАЛЬНІЙ ЗГУРТОВАНОСТІ ТА ПРОЦВІТАННІ В САМІЙ АМЕРИЦІ»

43-річний Джейк Салліван — наймолодший радник з питань національної безпеки за останніх 60 років, також є дуже близьким до президента. Колишній стипендіат Родса, який здобув ступінь магістра з міжнародних відносин у Оксфорді, замінив Блінкена на посаді радника Байдена з питань національної безпеки в адміністрації Обами і був на його місці 18 місяців.

Він найвідоміший тим, що розпочав таємні переговори з іранськими урядовцями, які в підсумку привели до ядерної угоди 2015 року. Його ширша філософія, яку він розвинув у Єльському університеті після виходу з Адміністрації Обами, повністю відповідає ідеї Байдена: що сила США за кордоном будується на соціальній згуртованості та процвітанні в самій Америці.

Салліван заявив, що Байден поставив перед ним завдання «переосмислити нашу національну безпеку», щоб рішення про зовнішню політику були прийняті «для працюючих сімей» у США. Він уже висловився щодо атаки Китаю на свободу в Гонконзі, давши зрозуміти, що адміністрація Байдена займе критичну позицію до Пекіна щодо прав людини та демократії.

«ІЗ ЕВРІЛ МИ — В БІЛЬШІЙ БЕЗПЕЦІ»

Евріл Хейнс стала першою жінкою в історії на посаді директорки Національної розвідки. Ба більше, вона була першою кандидаткою Байдена, яку затвердив Сенат на посаду в його кабінеті. До цього вона обіймала посаду заступниці Директора Національної розвідки з 2015 по 2017 рік, а ще раніше обіймала посаду заступниці директора ЦРУ (2013—2015 років). «Із Евріл ми — в більшій безпеці», — заявив Байден. Гейнс також має довгу історію з Байденом. Вона працювала на нього в часи Сенату і майже щодня проводила інструктажі, коли була заступницею директора ЦРУ та заступницею радника з питань національної безпеки в адміністрації Обами.

ЄЛЛЕН ПРИВНОСИТЬ ЛЮДСЬКИЙ СЕНС У ЕКОНОМІЧНІ РІШЕННЯ

74-річна Джанет Єллен стала першою жінкою, яка обійняла посаду міністра фінансів і куруватиме найбільшу світову економіку та фінансові ринки США. До цього вона була першою жінкою, яка очолювала Федеральну резервну систему США з 2014 по 2018 рік. Враховуючи її послужний список, кваліфікація пані Єллен керувати казначейством у світі після Дональда Трампа не викликає сумнівів. Але чиновники, які стикалися з нею, стверджують, що вона також привносить людський сенс у свої рішення — риса, яка терміново потрібна економіці, яка зазнала удару від коронавірусу.

«МОВЧАЗНИЙ ГЕНЕРАЛ», ЯКИЙ ВІДДАЄ ПЕРЕВАГУ ДИПЛОМАТІЇ ПЕРЕД ВІЙСЬКОВОЮ СИЛОЮ

Ллойд Остін став першим афроамериканцем, який обійняв посаду міністра оборони, і який, за словами Байдена, «має унікальну кваліфікацію для вирішення викликів і криз, з якими ми стикаємося в даний момент». Остіна називали «мовчазним генералом» за те, що він уникав преси. Але, як повідомляється, він має тверді політичні думки за закритими дверима Пентагону — і ці думки тісно узгоджуються з думками Байдена. Остін віддає перевагу дипломатії перед військовою силою, особливо на Близькому Сході. Він рішуче виступив проти підтримки США саудівської інтервенції в Ємені, де Центральне командування США співпрацювало з хутами у боротьбі з «Аль-Каїдою» на Аравійському півострові.

Так само важливо, що Остін знав Бо Байдена в Іраці 10 років тому, коли генерал був там керівником американських збройних сил, а молодший Байден був майором судового адвокатського корпусу. Вони разом відвідували католицькі богослужіння, і католицизм є ще однією важливою сферою спільного приватного спілкування з новим президентом.

ПЕРШИЙ У ІСТОРІЇ США УРЯДОВЕЦЬ, ПРЕДСТАВНИК ЛГБТ-СПІЛЬНОТИ

Сенат США затвердив кандидатуру Пітера Буттіджеджа на посаду міністра транспорту, що зробило його першим у історії країни урядовцем, який належить до ЛГБТ-спільноти. Він керуватиме федеральним агентством транспорту зі штатом у 55 тисяч працівників, яке управляє національними авіалініями, шосе та транспортними системами.

До свого призначення на посаду міністра, Буттіджедж був міським головою міста Саут Бенд у штаті Індіана та брав участь у перших етапах праймеріз Демократичної партії в 2020 році як кандидат у президенти США, але зняв свою кандидатуру на користь Джо Байдена. Раніше був консультантом у консалтинговій фірмі McKinsey & Company. Випускник Гарвардського університету, стипендіат Родса і ветеран війни в Афганістані. Очікується, що новий міністр транспорту відіграватиме центральну роль у оголошеній президентом Байденом реформі інфраструктури країни. Крім того, діяльність Буттіджеджа на одній із найвищих посад у країні стане джерелом необхідного досвіду для подальшої кар’єри політика.

«ОДИН ІЗ НАЙБІЛЬШ ШАНОВАНИХ ЮРИСТІВ СУЧАСНОСТІ»

На посаду генерального прокурора США Байден запропонував суддю федерального апеляційного суду Мерріка Гарленда. До речі, в 2016 році Гарленда було висунуто на посаду судді Верховного Суду, але його кандидатуру заблокували республіканці, не поставивши навіть на голосування. В разі затвердження пан Гарланд, який засідає в Апеляційному суді США у Вашингтоні, керуватиме департаментом юстиції, який став однією з найбільш політично відповідальних урядових ролей у адміністрації Трампа. Байден описав пана Гарленда як «одного з найбільш шанованих юристів сучасності», назвавши його «блискучим, але скромним, видатним, але скромним, сповненим характеру та порядності». При цьому Байден зауважив, що штурм Капітолію прихильниками Дональда Трампа підкреслив важливість його вибору керівника управління юстиції.

«ПОСОЛ БЕРНС — ДЕРЖСЛУЖБОВЕЦЬ, ПЕРЕВІРЕНИЙ У КРИЗАХ»

Днями президент США Джо Байден офіційно номінував на посаду директора ЦРУ Вільяма Бернса, який має понад 30-річний стаж дипломатичної роботи й очолює Фонд Карнеґі за міжнародний мир. У разі затвердження сенатом 64-річний Бернс стане першим кар’єрним дипломатом на посаді директора ЦРУ. «Посол Бернс — держслужбовець, перевірений у кризах, який провів свою кар’єру, працюючи над тим, щоб американці були в безпеці, — відзначається в заяві Джо Байдена. — Він поділяє моє глибоке переконання, що розвідка має бути поза політикою і що віддані професіонали розвідки, які служать нашій країні, заслуговують на нашу вдячність та повагу». 

За президента Барака Обами Бернс очолював делегацію США на переговорах міжнародних посередників із Іраном щодо іранської ядерної проблеми. Дипломат із 33-річним стажем обіймав посади посла США в Йорданії (1998—2001 рр.), помічника держсекретаря США в справах Близького Сходу (2001—2005 рр.), посла США в Росії (2005—2008 рр.), заступника держсекретаря США з політичних питань (2008—2011 рр.). Із 2014 року Бернс очолював Фонд Карнеґі за міжнародний мир.

КЛІМАТИЧНИЙ ПОСЛАННИК БАЙДЕНА

Джон Керрі та Байден десятиліттями працювали разом у Сенаті в рамках природного партнерства — два сенатори з північного сходу, віруючі католики, глибоко зацікавлені в зовнішній політиці. Керрі достроково підтримав третю заявку Байдена на посаду президента і приєднався до нього в межах кампанії. Призначаючи Керрі своїм кліматичним посланником, Байден сказав, що колишній держсекретар був «одним із моїх найближчих друзів», щоб світ знав, що він буде говорити за президента. При цьому Байден додав: «Нікому я не довіряю більше».  Президент також відзначив, що вперше до складу Ради національної безпеки ввійде посадова особа, що займається проблемами зміни клімату. Відповідно, це відображає прихильність обраного президента щодо розв’язання проблеми як нагальної проблеми національної безпеки.

ДЖИЛЛ БАЙДЕН РОЗІБ’Є ШАБЛОН ДЛЯ ПЕРШИХ ЛЕДІ

Дружина президента впродовж 43 років, Джилл Байден, є близькою довіреною особою та жорстким захисником подібно до подружжя Барака та Мішель Обами, а також протилежністю холодному та далекому партнерству Білого дому Дональда та Меланії Трамп. Під час передвиборчої кампанії вона фізично втрутилась, щоб захистити свого чоловіка від протестувальників та журналістів, які надто наблизилися до нього під час пандемії. Вона є мачухою його вцілілого сина Хантера, й у них є спільна дочка Ешлі, 1981 року народження. Джилл Байден розіб’є шаблон для перших леді. Вона продовжуватиме свою кар’єру, живучи в Білому домі, викладаючи писемність у коледжі, що на півночі штату Віргінія, неповний робочий день.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: