Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Летальна зброя і осучаснена поправка Джексона-Веніка

Експерт — про очікування від триденного візиту Президента України до США
21 вересня, 2016 - 19:37
В УКРАЇНСЬКОМУ ІНСТИТУТІ АМЕРИКИ У НЬЮ-ЙОРКУ ПРЕЗИДЕНТА ПЕТРА ПОРОШЕНКА, ЯКИЙ ВДРУГЕ РОЗПОЧИНАЄ СВІЙ ВІЗИТ ДО США ЗІ СПІЛКУВАННЯ ІЗ ДІАСПОРОЮ, ЗУСТРІЧАЛИ ДІТИ В УКРАЇНСЬКОМУ І КРИМСЬКОТАТАРСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ОДЯЗІ / ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Свій другий візит до Сполучених Штатів у цьому році Президент України Петро Порошенко розпочав позавчора із зустрічі з представниками української громади США в Українському інституті Америки у Нью-Йорку. Формально приводом для поїздки глави Української держави за океан став запланований на 21 вересня виступ на Генасамблеї ООН та в Раді Безпеки ООН. Окрім цього, Порошенко проведе низку двосторонніх зустрічей з лідерами ключових держав, у тому числі з кандидатом у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Поки що не має домовленості про зустріч Порошенка з кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом.

Під час спілкування з діаспорою, як і у своєму виступі на форумі «Битва України за свободу триває» у Капітолії 30 березня цього року, Президент знову закликав США надати летальну зброю Україну.  «Ми за ці 2,5 року довели, що на нас можна покластися і нам можна довіряти. Ми продемонстрували, що Україна ніколи не вела і не вестиме загарбницьких воєн. З України ніколи не надходило загрози. І абсолютно безпечно нам  передати летальну зброю. За свою землю ми будемо боротися до останньої краплі крові», — наголосив він.

Окрім того, глава держави підкреслив, що сьогодні дуже важливо, щоб санкції щодо РФ продовжувалися і посилювалися. «Порушення Росією прав людини на окупованих територіях, у тому числі й щодо кримських татар, вимагає запровадження додаткових секторальних санкцій. Світ має обов’язково реагувати на це. Як приклад,  добрий для нас результат міг би дати осучаснений аналог поправки Джексона-Веніка», — сказав Президент, закликавши разом розробити план дій і працювати в цьому напрямі.

«АБСОЛЮТНО АКТУАЛЬНОЮ Є ПРОПОЗИЦІЯ УКРАЇНИ УХВАЛИТИ РЕЗОЛЮЦІЮ ПРО ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В КРИМУ»

Олександр МОЦИК, екс-посол України в США:

— Сесія ГА ООН — це найбільший форум, де щороку збираються глави держав та урядів, міністри закордонних справ зі всіх 194 країн-членів цієї організації. І там йтиметься про питання безпеки, миру, врегулювання конфліктів, права людини, боротьбу з тероризмом, зміну клімату, світовий економічний і соціальний розвиток, боротьбу з бідністю.

Окрім того, треба відзначити, що 50 років тому на ГА ООН було схвалено два дуже важливих документи: Міжнародний пакт про політичні та громадянські права і Міжнародний пакт про економічні і соціальні права. Ці документи уже п’ять десятиліть визначають світові стандарти у галузі прав людини.

Для нас ці документи важливі у контексті сьогоднішньої ситуації в Україні і того, що є незаконна і не визнана світом спроба анексії Криму Російською Федерацією, також триває війна на сході України. В обох випадках Росією порушуються права українських громадян на цих окупованих територіях, і в цьому контексті важливі названі вище міжнародні пакти.

Президент розпочав свій візит зустріччю з українською громадою, і ці зустрічі є завжди важливими. Діаспора, особливо в Америці, відіграє важливу роль у сприянні розвитку України, зміцненню суверенітету і незалежності і зараз, у час у боротьбі з російським агресором. Звичайно, для нас на цій сесії основним питанням буде питання безпеки, миру і протистояння з боку ООН російській агресії на Донбасі і спробі анексії Криму.

Важливим є і те, що закінчується перший рік членства України в Раді Безпеки ООН. Звичайно,  це дає додаткові можливості Україні для представлення нашої позиції і брати більш активну участь у вирішенні інших глобальних питань, які зараз приймаються ООН і, зокрема, в РБ ООН. Враховуючи сказане, участь Президента у роботі ГА ООН і РБ ООН є надзвичайно важливою. 

І що стосується сегменту двосторонніх зустрічей глави Української держави у США, то запланована зустріч з президентом США Бараком Обамою буде важливою для подальшого розвитку наших взаємних відносин. Думаю, що у розмові з американським президентом серед багатьох питань, які будуть обговорюватись, буде порушено питання забезпечити гарантії через двосторонні безпекові угоди з союзниками через невиконання Будапештського меморандуму. Оскільки це документ був просто розтоптаний Росією, то нам треба шукати інші механізми гарантування нашої безпеки. Віддавши свій ядерний арсенал, ми маємо право на таку безпеку і такі гарантії, тому нам треба цього добиватись.

Важливо, що Президент України зустрінеться з кандидатом на посаду глави Білого дому від Демократичної партії Гілларі Клінтон. У неї солідний багаж відносин з нашою країною і як сенатора, і держсекретаря. Клінтон дуже добре знає Україну. І її як кандидата у президенти важливо       проінформувати про нинішню ситуацію, чого ми хочемо сьогодні від США, якої допомоги, якого сприяння, якої солідарності з нами. Мова йде не лише про допомогу і солідарність, а й розуміння того, що Україна сьогодні протистоїть не тільки за себе, але й агресії та гібридній війні проти Європи і всього цивілізованого світу. У цьому контексті ця зустріч є важливою.

Я вважаю також абсолютно правильною пропозицію Президента Порошенка щодо посилення США санкцій щодо РФ запровадженням сучасного аналога поправки Джексона-Веніка. Адже суть цієї пропозиції полягає в тому, що агресор сьогодні ще не поніс кари, адекватної тому злочину, який було здійснено проти України. І запровадження таких санкцій проти Москви з метою змусити її рахуватися з міжнародним правом і сприяти відновленню територіальної цілісності України було б дуже корисно.

Що стосується безпосередньо очікувань української делегації від засідання ГА ООН, то абсолютно правильною і актуальною є пропозиція України ухвалити резолюцію про порушення прав людини в Криму. Я переконаний, що наша делегація активно раніше працювала над підготовкою і зараз працює над тим, щоб заручитися підтримкою якомога більшої кількості країн світу.

Звичайно, паралельно з нами активно працює Росія з тим, щоб завадити прийняттю такої резолюції, але, як на мене, то я думаю, що така резолюція буде ухвалена. Вона має засудити як таку окупацію, підтвердити територіальну цілісність України вчергове і засудити суцільні порушення прав людини, які здійснюються Росією на окупованих нею українських територіях, зокрема в Криму, проти кримськотатарського народу, української меншини і загалом проти громадян України, які піддалися цій окупації.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: