Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Не змарнуйте шанс»

Байден закликав владу стати засновницею першої демократичної вільної об’єднаної України
8 грудня, 2015 - 18:30
ДЖОЗЕФ БАЙДЕН
ДЖОЗЕФ БАЙДЕН: «МОЖЕ, КОЛИСЬ НЕЗЛИМ ТИХИМ СЛОВОМ ВИ МЕНЕ ЗГАДАЄТЕ» / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

8 грудня у своєму тридцятихвилинному виступі у Верховній Раді віце-президент США Джозеф Байден декілька разів наголошував на відповідальності української влади не змарнувати другий шанс, який відкрила Революція гідності. «Перед вами постала історична можливість, щоб вас запам’ятали, щоб ви залишилися в історії як Рада, яка після багатьох років створена на відстоюванні свободи, чого так хотіли і чекали українці», — сказав він, звертаючись до Президента, прем’єр-міністра, уряду і всіх депутатів Верховної Ради.

Дуже багато уваги віце-президент приділив темі боротьби з корупцією, яка, за його словами, відбирає ресурси у народу. «Я ніколи не розказую людям з інших країн, що вони повинні робити, але ви не можете знайти жодної демократії у світі, де ракова пухлина корупції так процвітає. Ви не можете знайти ні одну таку країну», — сказав він. 

Байден, зокрема, закликав провести судову реформу, щоб винних можна було притягнути до відповідальності і щоб вищі чиновники відділяли свої інтереси від державних. Він додав, що і олігархи, і не олігархи мають сплачувати податки, діяти за одними правилами, не вдаватися до тиску на суддів.

Бурхливими оплесками присутніх у залі були зустрінуті слова Байдена про те, що США не визнають і ніколи не визнають спроби Росії анексувати Крим. «Немає виправдання таким діям», — заявив він. 

Віце-президент США також зазначив: «Ми не будемо визнавати жодної країни, яка захоче показати, що вона є сферою впливу. надзвичайно важливо, щоб агресори по всьому світу зрозуміли, що вони не можуть змусити за допомогою використання танків, використання зброї, погасити мрії і бажання народу. Ми взагалі кажемо, що усі народи мають право на власний суверенітет. Все! На цьому крапка!».

Крім цього, віце-президент США наголосив, що його країна продовжуватиме стояти разом із Україною проти російської агресії, зокрема надаючи підтримку у навчанні та допомозі силам безпеки України.

Наприкінці Байден нагадав, що влада має виконати волю народу. «Якщо ви досягнете успіху, то станете засновниками першої демократичної вільної об’єднаної України», наголосив він. І завершив віце-президент свій виступ словами: «Хай Бог благословить наші обидва народи і захистить наших військових».

«ПО-ПЕРШЕ, БОРОТЬБА З РОСІЙСЬКОЮ АГРЕСІЄЮ І ПО-ДРУГЕ, БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ»

Олександр МОЦИК, екс-посол України в США:

— Віце-президент Джозеф Байден — великий друг України. Його промова у Верховній Раді була досить потужною, щирою і доброзичливою. У ній відчувалось вболівання Сполучених Штатів Америки та віце-президента за майбутнє України.

Головне для України, як це було чітко сказано, у виступі Байдена, це по-перше, боротьба з російською агресією і по-друге, боротьба з корупцією, яка в Україні більша, ніж у будь-якій іншій демократичній країні світу.

У цих двох ситуаціях — Америка з Україною і буде нашій країні допомагати. Також був чіткий сигнал продовжувати допомагати тиснути разом, зокрема з Європою, на Росію, щоб Москва у повному обсязі виконала Мінські домовленості, вивела свої війська, передала кордон під контроль України, перестала підтримувати терористів на сході. Також досить чіткий месидж був по Криму. По-перше, Росія має припинити окупацію і по-друге, США ніколи не визнають спроби анексії українського півострова.

Що стосується корупції, то у виступі Байдена наголошувалось на шансі корінним чином поправити ситуацію для самої України, оскільки зрозуміло, що без поборення корупції неможливо побудувати процвітаючу демократичну країну. Це також досить зрозумілий месидж, посланий трішки іншими словами. І тут у боротьбі з корупцією Америка також буде допомагати, але влада повинна вживати реальні і ефективні заходи.

У своєму виступі Байден також наголосив, що у XXI столітті ніхто не має права силою змінювати кордони. А Росія це зробила, і жодна країна світу не має прийняти таку зміну. Тому Сполучені Штати продовжують підтримувати територіальну цілісність України у міжнародновизнаних кордонах, у яких наша країна існувала до агресії.

Ще одним потужним месиджем Байдена був заклик до української влади забезпечити успіх країни. Він нагадав про майдан у 2004 році, коли здавалось, що ситуація в країні покращиться, але все вернулись на круги своя. Тому він наголосив, що зараз після революції Гідності настав шанс забезпечити те, чого прагнуть люди. А вони боролись за свою гідність та гідність родини, за гідність достойно працювати і отримувати достойну оплату, щоб Україна була авторитетом у світі, щоб її поважали, щоб правила були однакові для всіх: багатих і бідних.

Що стосується оголошення Байденом підготовки Конгресом нового пакету допомоги у $300 млн. на безпекові потреби України. У нашій складній ситуації та в контексті протидії російській агресії й виходу з міжнародної фінансово-економічної кризи допомога США є визначальною для нас. Ця допомога є найбільшою, якщо порівняти з допомогою будь-якої іншої окремої країни, і найважливішою. Окрім того, Америка також виступає лідером і прикладом для інших країн, які в такий складний момент для нашої історії також мають демонструвати більші обсяги своєї допомоги.

Тому для нас важливо, щоб і надалі американська влада збільшувала обсяги допомоги для вирішення завдань, які в даний момент є нагальними.

— 7 грудня старший науковий співробітник Атлантичної Ради США і Андерс Аслунд і екс-посол США в Україні Джон Хербст запропонували відновити діяльність українсько-американської міждержавної комісії, яку мають очолити віце-президент Джозеф Байден і президент України Петро Порошенко. Що ви думаєте про їхню ініціативу?

— Звичайно, чим буде вищим рівень наших двосторонніх політичних та всіх інших контактів, тим краще для України і загалом для відносин між нашими двома країнами. Тому відновлення двосторонньої комісії на рівні віце-президента США та президента України було б важливим кроком і месиджем для подальшого поглиблення союзних відносин між нашими державами. І це мало б важливий ефект у контексті підвищення ефективності наших відносин.

Америка нам багато допомагає, але нам і надалі потрібна її допомога у протидії російській агресії і, звичайно, такий високий рівень двосторонніх відносин відігравав би позитивну роль у цьому плані.

Що стосується слів Байдена про те, що наступний рік буде вирішальним у визначенні майбутнього України. Так, справді, наступний рік для нас буде дуже важливим. І я дуже хотів би і вірю в те, щоб ми прорвалися і справді побудували таку країну, якою б ми пишались і повирішували важливі на сьогодні питання, а найсерйознішим серед них на сьогодні є відновлення миру, стабільності, територіальної цілісності і корінні зміни в боротьбі з корупцією у реформі країни. Щоб ми стали набагато ближчими до Європи, європейських стандартів, тому що наша мета інтеграція в ЄС, щоб у нашій країні жилось добре і легко, як люди живуть у Європі чи Америки, — демократичних розвинутих країнах світу.

«ПАРЛАМЕНТУ НЕ ВДАСТЬСЯ СХОВАТИСЬ ЗА КОЛЕКТИВНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ»

Ганна ГОПКО, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах:

— Це був дуже особливий виступ віце-президента США. Байден пройнявся ситуацією, оскільки справді багато його закордонних відряджень були присвячені Україні. Він зокрема наголосив, що свобода важко дістається не лише Україні, зробивши історичні паралелі, зокрема зі Сполученими Штатами, згадуючи рабство, розділену країну, громадянську війну. Байден дуже часто апелював до Небесної сотні, зробивши порівняння між Помаранчевою революцією та Революцією гідності. Він наголосив, що ті люди, які виступили проти, і які зараз сидять у цьому залі, мають відповідальність не змарнувати шанс перед тими людьми, які загинули.

Віце-президент зазначив, що парламент як інституція має усвідомити, що йому не вдасться сховатись за колективною відповідальність. Кожного парламентаря будуть судити діти, онуки за ту країну, яку нам удасться побудувати.

Байден говорив про цінності і дуже прикро, що він апелював до багатьох людей, які, на жаль, сидячи в парламенті не мають цих цінностей, до яких апелював віце-президент, коли він говорив і про корупцію, і про просування реформ.

Байден зазначив, що цілий світ дивиться на нас і очікує успіху, бо це буде перемога проти російської агресії та проти корупції. І якщо ви досягнете успіху, то це буде модель для наслідування іншими країнами.

У виступі Байдена було дуже багато чітких месиджів і для Росії, яка має виконувати свої зобов’язання, які стосуються обміну заручниками і виведення військ. 

Байден підібрав дуже сильну цитату Шевченка: «І мене в сім’ї великій, сім’ї вольній не забудьте пом’янути незлим тихим словом». І наприкінці, говорячи про діяльність парламентаря, він сказав наступне: у своїй душі, якщо ви знаєте, що робите правильно, то робіть це ради людей, які вас обрали, а не ради якогось персонального інтересу, а інтересу України. І тут месидж полягав у такому: ви як інституція, і кожен зокрема, повинні поставити інтереси України вище своїх особистих, якщо змарнуєте шанс, як це було після Помаранчевої революції, вас уже ніхто не вибачить і не зрозуміє.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: