Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нешляхетна поведінка

Експерт: Рішення закрити кордон Польщі для артистів створює абсолютно штучні проблеми
5 липня, 2016 - 12:04
ФОТО REUTERS

Схоже, що в державній політиці Польщі все більше починають задавати тон антиукраїнські сили, нагнітаючи всілякі фобії серед поляків. Раніше деякі політичні сили в Польщі використовували для цього тему трагічних подій на Волині під час Другої світової війни, і без всяких доказів звинувачуючи УПА у геноциді мирного польского населення, хоча насправді Армія Крайова теж скоїла в ті часи злочини проти мирного українського населення. А тепер справа дійшла до заборони на в’їзд у Польщу української рок-групи Ot Vinta.

Минулої неділі, 3 липня, ця група повинна була дати концерт у Варшаві в рамках фестивалю Plac Defilad. Гурт досить відомий у Польщі, адже перед цим він вже понад 20 разів виступав з концертами в цій країні. Перед цим Ot Vinta було заборонено виступати на фестивалі організованому Об’єднанням українців у Польщі «Ніч на Івана Купала» 2 липня у Перемишлі. Тоді концерт гурту було скасовано через наполягання місцевої організації вболівальників футбольного клубу «Полонія», представники якої звинуватили музикантів у «просуванні бандерівської ідеології».

Українці Польщі вважають, що останнє рішення польської влади є черговим актом антиукраїнської істерії, яка останнім часом нагнітається у польському суспільстві. «Об’єднання українців у Польщі з тривогою спостерігає за агресивними діями, спрямованими проти українців у Польщі», — йдеться у заяві, яку розмістив на своїй сторінці у Facebook голова Об’єднання українців Польщі Петро Тим. За його словами, «у пояснювальній записці (польської прикордонної служби) зазначено, що група являє собою «загрозу для державного ладу і громадського порядку».

Тим нагадує, що «минулого року відбулася хвиля руйнування «невідомими» українських пам’яток у Польщі, в тому числі на військовому кладовищі в Пікуличах, що перебуває під опікою Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва».

«Комусь дуже хочеться, щоб в польсько-українських відносинах не було спокою. І щоб між Республікою Польща і Україною підтримувався стан перманентного напруження, щоб завадити розвитку добросусідських відносин», — наголошує голова Об’єднання українців у Польщі.

У зверенні також висловлюється припущення, провокування чергової хвилі ненависті до українців має за мету удар по тісній співпраці НАТО з Україною напередодні саміту Альянсу, який має відбутися у Варшаві 8—9 липня. «Йдеться також про те, щоб продемонструвати світу, що східний фланг НАТО не посилює, а послаблює (Альянс), існування нібито наростаючого конфлікту польсько-українського і польсько-литовського», — йдеться у заяві.

У зв’язку з цим, українці у Польщі закликають польску владу не провокувати подальшого зростання напруження через такі дії, як заборона на в’їзд музичному колективу.

Тим часом у розміщеній на сайті Посольства України у Польщі заяві йдеться, що український гурт Ot Vinta став заручником емоційної істерії та нічим необґрунтованих фобій певних середовищ у дружній Польщі. «Ми поважаємо суверенне рішення польської сторони, яка, мабуть, вбачала для цього достатні підстави. Але відверто шкода, що український гурт став заручником емоційної істерії та нічим необґрунтованих фобій певних середовищ у дружній нам Польщі. Сподіваємося, що в майбутньому це не повториться», — йдеться у заяві дипвідомства. Справді, хотілось, щоб у Польщі, яка позиціонує себе як європейська держава і претендує на роль лідера у Східній Європі, почали поводитися по-європейськи, дотримуючись європейських цінностей. 

Слід відзначити, що газета «День» свого часу вже «пройшлась» по болючих темах польсько-українських відносин, видавши українською та польскою мовами книжку «Війни і мир, або «Українці — поляки: брати/вороги, сусіди...». І більше того, Україна вже вибачилась за Волинську трагедію, причому кілька разів. Оскільки ми помирились, то тепер потрібно перегорнути цю сторінку і рухатись уперед. «Спрямовувати свою думку в майбутнє, щоб усвідомити, як багато в нас спільних цінностей та інтересів, а також, як багато ми разом можемо досягти», — як відзначив у передмові до польськомовного видання відомий польський дисидент і журналіст Адам Михник.

КОМЕНТАР

Марек СIВЕЦЬ, екс-віце-президент Європарламенту, колишній керівник Бюро національної безпеки Польщі, Варшава:

— Рішення закрити кордон Польщі для артистів є абсолютно зарозумілим і не має сенсу. Нам можуть не подобатись артисти, але ми маємо діяти згідно з законодавством. Я б не забороняв в’їзд цій групі.  Не думаю, що до цієї заборони на в’їзд української групи причетна будь-яка політична партія. Рішення не пускати групу приймала не прикордонна служба, а адміністрація у Варшаві. Служба не приймає політичних рішень, а це політичне рішення і направлене повністю проти України. До речі, це вже другий подібний випадок. Раніше через польський кордон не впустили мотоциклістів, які їхали зі Львова до Мюнхена, щоб вшанувати Бандеру.  І тоді я також сильно критикував це рішення. Адже таким чином ми відкриваємо між нашими країнами новий період відносин. На кордонах будують довіру, а тут виходить, що таким чином ми зупиняємо людей. Більше того, ці артисти мали офіційне запрошення від української діаспори в Польщі. І це запрошення треба було поважати.

Що ж до цього інциденту, то ми можемо сказати так: «молоко збігло», і тепер у нас виникла проблема. Ми бачимо реакцію з українського боку. І в такий дуже чутливий час, коли у нас є війна з Росією, попереду вшанування жертв Волинської трагедії, які викликають напруження, а також очікується саміт НАТО, саме Польща створює абсолютно штучні проблеми. 

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: