Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Переїзд пам’яток Хасанкейфа

У Туреччині черед будівництво ГЕС піде під воду старовинне місто
18 грудня, 2019 - 10:06
ФОТО РЕЙТЕР

Влада Туреччини ухвалила рішення затопити місто Хасанкейф, яке є одним із найстаріших нині жилих населених пунктів. Місто затоплять після запуску гідроелектростанції, що будується на річці Тигр, повідомляє konkurent.in.ua з посиланням на британську The Guardian. Місто, населене переважно курдами, повністю піде під воду після запуску гідроелектростанції (ГЕС) на річці Тигр, що протікає через місто.

Вік Хасанкейфа оцінюється в 12 тисяч років, він містить безліч печер, храмів і гробниць. Роботи з будівництва дамби розпочалися ще 2006 року, древнє місто буде затоплено вже незабаром.

Проти зведення ГЕС неодноразово виступали місцеві жителі, екологи та правозахисники, але спроба оскаржити проєкт в Європейському суді з прав людини була безуспішною, нагадує видання. Загалом, будівництво греблі спричинило затоплення 199 поселень, тисяч рукотворних печер і сотень релігійних і культурних об’єктів. 80 тисяч осіб змушені покинути свої будинки.

На фото: Мечеть Ер Різк (Er Rizk) XV століття транспортується зі старовинного Хасанкейфа річкою Тигр до нового Хасанкейфа.

Газета: 
Рубрика: