Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про ефект метелика

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії Сергій КОРСУНСЬКИЙ: «Україна опинилася в самому епіцентрі процесу утворення нового світового порядку»
31 січня, 2022 - 16:45

У межах заходів з нагоди 30-річчя українсько-японських дипломатичних відносин Центр «Нова Європа» влаштував другий Міжнародний форум «Україна та Японія в регіональному і глобальному контекстах» за участю послів в Україні та України в Японії, японських, українських та європейських експертів. З оцінки цієї події ми й почали нашу розмову з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Японії Сергієм КОРСУНСЬКИМ.

— Які головні меседжі прозвучали на Форумі, і найголовніше — якими є результати цього заходу? Адже йдеться про глобальний світовий порядок, чинність і майбутнє якого тестується на досвіді України в контексті російської агресії.

— Такі заходи, а вони відбуваються не вперше, є дуже важливими під кутом зору обміну думками на експертному рівні. Розумієте, коли говорять офіційні особи, посли зокрема, це завжди сприймається як урядова позиція, інакше кажучи — пропаганда. Але коли говорять дослідники, професори, журналісти, громадські діячі — це вже інша річ. Головний, як на мою думку, меседж — це те, що події, які відбуваються навколо України, в Україні не залишаться. Я навіть статтю на цю тему написав у Pacific Forum. Ефект метелика діє у глобалізованому світі — навіть незначні, на перший погляд, події в одній частині земної кулі можуть спричинити грандіозні наслідки за десятки тисяч кілометрів. Це важливо усвідомлювати. Україна опинилася в самому епіцентрі процесу створення нового світового порядку. І від того, яким буде перебіг подій у протистоянні колективного Заходу й України проти Росії, залежить, чи будемо ми жити у світі, в якому правила і закони визначають умови співбуття, чи сила й агресія. А якщо навіть правила і закони, то хто їх писатиме — демократичний світ, у якому права людини і свободи є основою основ, чи Росія з Китаєм, які дотримуються зовсім іншого бачення соціального устрою і правил міжнародної взаємодії. Модель, яку пропонує Росія і за якою США повинні займатися Північною Америкою, Росія — Європою, а Китай — Південно-Східною Азією, тому що так подобається Путіну, не може бути прийнятною. Зони впливу — це минуле часів Холодної війни. Ось приблизне коло питань, які були в нашому полі зору.

— Ви один із небагатьох амбасадорів України, який веде потужну інформаційну кампанію в країні, в якій перебуваєте з місією. Провідні японські ЗМІ, зокрема Nikkei, Mainichi, The Japan Times та інші, відреагували своїми дописами на вашу нещодавню пресконференцію, що дозволяє стверджувати, що інформаційна складова гібридної війни, як і дипломатичні заходи, виступають певними чинниками, які дають змогу змінювати перебіг подій у світі — як на рівні читацької свідомості, тобто впізнаваності України, так і на рівні геополітичних рішень. Якою була реакція з російського боку? Чи можна сказати, що ми нарешті самі задаємо тон про Україну в інформаційній площині в Японії?

— В Японії функціонує дуже потужна і професійна система засобів масової інформації. Тут приділяють величезну увагу публічності, так що бути присутнім у ЗМІ Японії вкрай важливо. 26 січня, з нагоди відзначення 30-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, я взяв участь у пресконференції в токійському прес-клубі іноземних кореспондентів — фактично, всіх англомовних ЗМІ. Цей захід мав просто вибухові наслідки, коли всі без винятку видання Японії — і англомовні, і япономовні, провідні інформаційні агентства Reuters, CNN, BBC, NHK, Nikkei, Kyodo, видання США, Великої Британії, В’єтнаму, Індонезії, Росії, України ба навіть телебачення Сербії оприлюднили нашу точку зору на загрозу поновлення бойових дій з боку Росії. На додаток до цього ми повністю скористалися можливостями соціальних мереж. Сподіваюся, наш голос був почутий у Японії, і не лише тому, то тепер тут краще розуміють, що відбувається насправді, а не те, що передають московські кореспонденти. Представник Росії на пресконференції намагався ставити «важкі» питання, але провокація не вдалася. При цьому я б не казав, що ми вже задаємо тон, ми лише почали активну інформаційну кампанію, використавши цю пресконференцію як привід. Далі буде.

Фахівців-україністів у Японії не так багато, і переважно це русисти, які перекваліфікувалися. Хто із таких фахівців, на вашу думку, адекватно висвітлює події в Україні?

— У Японії є декілька впливових журналістів та експертів, які підтримують нашу точку зору, і вони активно присутні і на телебаченні, і в пресі Японії. Їх поки що не так багато, як хотілося б, ми працюємо над розширенням їхнього кола. Звичайно, професор Окабе Йошихіко  — один із таких експертів, але він уже не один. У тій конференції, про яку ми з вами щойно говорили, вони брали участь. Але і це не всі.

Хочу зазначити також, що проросійських публічних експертів не так уже й багато, тому що в Японії з обережністю ставляться до цієї країни. Разом з тим, серед них є досить впливові, і це додає азарту в нашу роботу. Ми просто зобов’язані подолати їхню точку зору.

Японія — єдина азійська країна, яка входить до G7 (Великої Сімки), яка, підтримуючи територіальну цілісність України, запровадила санкції проти Росії. На що конкретно може розраховувати Україна від Японії?

— Ми розраховуємо, що Японія продовжить — саме в ці непрості дні — активну економічну співпрацю з Україною, продемонструє свою підтримку тим, що приєднається до санкційного режиму, що його готує G7. Японія — це м’яка суперсила, її дії у військовій сфері обмежені пацифістською конституцією, тут навіть збройні сили називаються Сили самооборони, діють дуже жорсткі обмеження на військово-технічну співпрацю. Але ми сподіваємось на зближення позицій і в цій сфері.

— Успіху нам усім на шляху до збереження миру в Україні й у світі!

Фото надані Надзвичайним і Повноважним Послом України в Японії Сергієм КОРСУНСЬКИМ

Ольга КВАСНИЦЯ, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка
Газета: 
Рубрика: