Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про козир української дипломатії

Експерт: Німецьке суспільство і політикум дедалі більше починають розуміти реальну загрозу від Росії
15 серпня, 2016 - 18:45
ФОТО РЕЙТЕР

Схоже, в Німеччині все більше зростає розуміння необхідності надання Україні летальної оборонної зброї і збереження санкцій ЄС проти Росії. З одного боку, як повідомляє німецька газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, низка німецьких політиків із лав владної консервативної партії «Християнсько-демократичний союз» виступила за надання Україні летальних озброєнь. А з другого, інформує видання, політики з інших партій урядової коаліції — Соціал-демократичної партії Німеччини і Партії зелених — виступили за збереження санкцій Європейського Союзу. 

Зокрема, представник ХДС, член Європейського парламенту Міхаель Ґалер виступив за надання Україні більших розвідувальних можливостей, а також оборонних озброєнь, заявивши, що йдеться про легітимну оборону, терміново необхідну Україні, щоб відвернути ймовірний новий російський наступ.

Його партійний колега, голова комітету з закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок теж виступив за надання Україні кращого військового обладнання. За його словами, постачання Україні оборонних озброєнь має відбуватися до такої міри, щоб Росія не використала це для зриву Мінських домовленостей. Політик додав, що у зв’язку з фактами порушень, встановленими ОБСЄ, в жодному разі не може йтися про послаблення чи тим більше скасування санкцій щодо Росії.

З другого боку, як пише німецьке видання, член оборонного комітету німецького Бундестагу, представник соціал-демократів Фріц Фельґентрой критично висловився про надання Україні озброєнь. На його думку, це може спричинити «гонку озброєнь», у якій Україна все одно відставатиме, і не призведе до значної зміни загальної ситуації, але збільшить число жертв. Але натомість, заявив він, Євросоюз мав би не виключити можливості далі посилити санкції щодо Росії і розробити конкретні пропозиції щодо цього.

Тим часом представник Партії зелених Ребекка Гармс наголосила, що уряди країн ЄС мають нарешті перестати покладати на владу України і сепаратистів рівну відповідальність за ескалацію воєнної напруженості. «Це прирівнювання нестерпне і послаблює реформаторів в Україні», — акцентувала вона.

Недільне видання Frankfurter Allgemeine проаналізувало щоденні звіти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з середини квітня до кінця липня і звернуло увагу, що, попри значно частіші обмеження на роботу місії з боку сепаратистів, спостерігачі зауважили на окупованих територіях значно більше заборонених озброєнь, ніж на території, підконтрольній Києву, і так само бойовики здійснили помітно більше обстрілів, ніж українські війська.

Водночас видання наголошує, що оцінка становища на сході України міністерством закордонних справ Німеччини значно відрізняється від оцінки газети: там заявляють, що немає чітких доказів про значно більше число порушень із якоїсь сторони і що надання Україні зброї, навіть оборонної, не є частиною підходу міністра до вирішення конфлікту в Україні.

«День» звернувся до екс-міністра закордонних справ України Володимира ОГРИЗКА з проханням прокоментувати вище згадані заяви німецьких політиків про необхідність надання Україні летальної зброї. 

«ЗАРАЗ ДУЖЕ СЛУШНИЙ МОМЕНТ ЩЕ БІЛЬШЕ ЗГУРТУВАТИ ЗАХІДНУ І УКРАЇНСЬКУ ПОЗИЦІЇ»

— Останні публікації в німецькій пресі мене до певної міри радують. Буквально минулого тижня Die Welt написала, що Україні треба нарешті починати допомагати, причому серйозно, включаючи надання необхідного озброєння. І ось зараз ви назвали іншу газету Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Цеозначає, що німецьке суспільство і політикум дедалі більше починають розуміти реальну загрозу від Росії. При цьому дисонансом звучить позиція соціал-демократів і сьогоднішній візит Штайнмаєра в Росію з його заявою про мир та дружбу. Але я думаю, що все-таки ключову роль у визначені зовнішньополітичної ролі відіграватиме канцлер Ангела Меркель. І я сподіваюсь, що така тенденція у підсумку  буде для України надзвичайно важливою і корисною.

І треба відзначити, що багатомісячна російська брехня починає просто дратувати адекватних людей. Усі прекрасно розуміють, що відбувається, а в Москві продовжують робити вигляд, що вони є єдиними носіями правди у цьому світі. Але оскільки джерел інформації багато, то її аналіз свідчить, що Москва продовжує нахабно і цинічно брехати, а це починає викликати певну відразу.

На мою думку, попри соціал-демократичні подачі і паси Кремлю німецький політикум стає більш адекватним і це дуже позитивний момент для зовнішньої політики України.

Відверто кажучи, я дуже здивований тим, що чую після заяви Путіна про відмову Росії від нормандського формату, бо насправді це прекрасний козир у руках української дипломатії, і ми повинні довести до відома наших західних партнерів, що Росія —це: а) непередбачуваний партнер, б) партнер, який відмовляється від своїх зобов’язань, коли вони йому непотрібні, в) це агресивний «партнер». І відповідно з таким партнером можна лише вести справу з позиції сили, як би цього не хотіли на Заході. А коли ми починаємо говорити, що нашою головною метою є повернення Росії до мінського формату, то це означає, що ми просто збиваємо приціл.

Зараз навпаки дуже слушний момент ще більше згуртувати західну і українську позиції і виступати одним фронтом. Велика проблема не тільки нашого, а й західного світу полягає в тому, що люди думають про наступні вибори, а не про перспективу своєї країни чи цілого континенту. Я сподіваюсь, що попри все це позиція сильних політиків, до яких у першу чергу відноситься Меркель, буде посилюватись і це означатиме, що у нас є перспектива.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: