Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Призначення — «в десятку»

Володимир Єльченко замінив Юрія Сергеєва на посаді постійного представника України при ООН
11 грудня, 2015 - 12:39
ФОТО KRYMR.MOBI

Президент Петро Порошенко позавчора ввечері підписав Указ про призначення Володимира Єльченка новим постійним представником України при Організації Об’єднаних Націй. До цього нашу країну на цій посаді з 2007 року представляв Юрій Сергеєв.

Треба зазначити, що Єльченко має величезний дипломатичний досвід. Він розпочав кар’єру у зовнішньополітичному відомстві України ще 1981 року. У міністерстві Єльченко дослужився до посади першого заступника глави МЗС. Він уже обіймав посаду постійного представника України при ООН 1997-2001 років, зокрема останні два роки перебування в Нью-Йорку йому довелося представляти нашу країну як непостійного члена Ради Безпеки ООН.

З 2005 по 2010 рік Єльченко був постійним представником України в міжнародних організаціях у Відні. А відповідно з 2010 до призначення в Нью-Йорк він обіймав посаду посла в Російській Федерації.

Говорячи про завдання Єльченка на посаді Постійного представництва України при ООН, міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив наступне:  «Ефективна робота у складі Ради Безпеки ООН — це наша нова вершина. Для того щоб її підкорити, ми вже зараз надаємо нашій місії у Нью-Йорку нової динаміки. Добре, що Україні пощастило мати когорту професіоналів, які добре розуміють ООН і вміють на всіх рівнях ефективно спрямовувати її роботу в інтересах нашої держави».

На переконання міністра, одним з таких профі і є Володимир Єльченко. «Це людина, яка знає ООН як свої п’ять пальців, користується там високим авторитетом і має унікальний досвід представлення України в Радбезі під час нашого членства в цьому органі 2000-2001 років», — додав він.

На думку Павла Клімкіна, важливим та корисним на новій посаді стане і досвід роботи Єльченка послом України в Росії. «Він прекрасно розуміється на особливостях російської дипломатії. Переконаний, що цей його досвід буде безцінним на майданчику ООН, де йому доведеться відстоювати інтереси України, сидячи за одним столом з представником держави-агресора», — наголосив міністр.

«ЗАВДАННЯ ЄЛЬЧЕНКА — ВЖИВАТИ ВСІХ МОЖЛИВИХ ЗАХОДІВ, ЩОБ ВІДНОВИТИ ТЕРИТОРІАЛЬНУ ЦІЛІСНІСТЬ УКРАЇНИ І ПРИТЯГНУТИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТИХ, ХТО ЇЇ ПОРУШИВ»

Олександр МОЦИК, екс-посол України в США:

—  Це призначення — «в десятку». Він дуже професійна людина. Я його знаю зі студентських часів, тому що ми вчилися на одному курсі. Він має великий досвід роботи в ООН. Працював там двічі до цього.

На мою думку, найважливішим завданням для Єльченка в ООН буде активізація роботи Ради Безпеки з метою допомоги Україні у розв’язанні нинішньої ситуації: припинення російської агресії, відновлення територіальної цілісності України як на Донбасі, так і в Криму. А також доведення до всього світу справжньої та об’єктивної інформації про ситуацію в Україні, а саме про те, що відбувається агресія з боку сусідньої держави, що в нас немає громадянської війни, що тероризм на Донбасі є інструментом російської політики щодо України.

З другого боку, його завданням є розвиток відносин зі всіма країнами світу з метою подальшого зміцнення глобальної безпеки, вирішення таких глобальних проблем, як кліматичні зміни і нестача продовольства, та інших питань, які стосуються всіх на нашій планеті, та сталого розвитку.

Завдання Єльченка — вживати всіх можливих заходів, щоб відновити територіальну цілісність України і притягнути до відповідальності тих, хто її порушив.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: