Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Питання «життя і смерті» для Бориса

Експерт: «Я вбачаю позитив обрання Джонсона прем’єром у тому, що він продовжить доволі жорстку позицію щодо Росії»
24 липня, 2019 - 18:29
ФОТО REUTERS

У Великій Британії, як і очікувалося, новим лідером Консервативної партії і відповідно главою уряду став колишній мер Лондона, ексміністр закордонних справ Борис Джонсон, який переміг чинного главу зовнішньополітичного відомства Джеремі Ханта. Зазначимо, що голосування з обрання лідера партії тривало місяць і завершилося ввечері минулого понеділка. А у вівторок було оголошено результати голосування, згідно з якими за Джонсона проголосували понад 92 тисячі з 160 тисяч членів Консервативної партії.

Борис Джонсон офіційно вступив на посаду прем’єр-міністра в середу вдень, замінивши Терезу Мей, яка пішла у відставку через те, що не змогла змусити парламент ратифікувати угоду щодо Brexit.

Слід зазначити, що Джонсон пішов у відставку з посади міністра закордонних справ рік тому через незгоду зі стратегією Мей щодо Brexit. Він неодноразово обіцяв вивести Британію з ЄС 31 жовтня з угодою або без неї.

Теж саме він пообіцяв після оголошення результатів: «Я вважаю, ми знаємо, що ми можемо це зробити, і люди цієї країни довіряють нам, щоб ми це зробили, і ми знаємо, що ми це зробимо». Він також додав, що для нього головне завдання: здійснити Брекзіт до 31 жовтня, об’єднати країну і перемогти Джеремі Корбіна.

Джонсон також подякував Терезі Мей, яка ранком у середу офіційно подала королеві прохання про відставку, за її «надзвичайну службу своїй партії та своїй країні» і перерахував низку її реформ.

Зі свого боку Мей привітала Джонсона з його перемогою, зазначивши, що країна повинна «реалізувати Брекзіт, який працюватиме на всю Велику Британію та недопустити Джеремі Корбіна до керівництва урядом». Водночас вона пообіцяла Джонсону, що буде повністю підтримувати його з задніх лав у парламенті.

Керівник ЄС з питань переговорів Brexit Мішель Барньє заявив, що його команда з нетерпінням чекає «конструктивної роботи» з Джонсоном після того, як він стане прем’єр-міністром.

Тим часом лідер лейбористів Джеремі Корбін закликав до загальних виборів, заявивши, що Джонсон не «отримав підтримки нашої країни».

Очікуваним було привітання від президента США Дональда Трампа, який написав у Twitter: «Вітаю Бориса Джонсона з обранням на посаду нового прем’єр-міністра Сполученого Королівства. Він буде класним!»

Президент України Володимир Зеленський у своєму Twitter також привітав Бориса Джонсона з обранням на посаду прем’єра «побажав усілякого успіху на новій посаді. «Я з нетерпінням чекаю нашої першої зустрічі й залишатимуся рішучим у сприянні відносинам між Україною та Великою Британією», — наголосив він.

А ось лідер партії Брекзіту Найдж Фарадж виступив із застереженням, зазначивши, якщо не вдасться здійснити Брекзіт, то це буде питанням «життя чи смерті» для Консервативної партії.

ФОТО REUTERS

«ДЖОНСОН СТАЄ ПРЕМ’ЄРОМ У ДУЖЕ СКЛАДНИЙ ЧАС У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ»

«День» звернувся до директора і голови українського офісу в українсько-британському офісі Сіті-клубу Василя МІРОШНИЧЕНКА з проханням прокоментувати обрання Бориса Джонсона наступним главою британського уряду і розповісти, як це може позначитися на відносинах з нашою країною.

— Слід зауважити, що Борис Джонсон усе життя мріяв стати прем’єр-міністром і нарешті до цього прийшов. І для нього це тріумф у політичній кар’єрі.

Коли він ще був мером Лондона, то про нього частенько згадували як потенційного прем’єр-міністра. І минуло п’ять років, коли він ним став.

Як на мене, Джонсон стає прем’єром у дуже складний час у Великій Британії. І тема Брекзіту, яка, можна сказати, погубила Терезу Мей, залишається для нього головною проблемою. Ба більше, вона має бути розв’язана до 31 жовтня.

Його позиція про те, що він буде вести переговори з ЄС з позиції сили, полягає в тому, що він говорить про жорсткий Брекзіт, що Британія вийде з ЄС без угоди, що матиме негативні наслідки як для Британії, так і Європейського Союзу.

Джонсон сподівається на те, що європейці будуть тоді більш поступливими і він зможе отримати кращу угоду виходу з ЄС, ніж ту, яку отримала Тереза Мей.

Я, як і багато самих британців, сумніваюсь у шансах Джонсона домогтися своєї мети. Адже безпосередньо позиція Франції є доволі жорсткою щодо Британії в цьому питанні. Можливо, з Німеччиною Джонсону буде легше, але я не думаю.

Плюс до Брекзіту у Великої Британії додалася проблема Ірану через захоплення британського танкера. Тому ситуація з Іраном є доволі складною.

«СЛІД ОЧІКУВАТИ НА ДОСИТЬ ТІСНІ ВІДНОСИНИ МІЖ ДЖОНСОНОМ І ПРЕЗИДЕНТОМ ТРАМПОМ»

— Водночас слід очікувати на досить тісні відносини між Джонсоном і американським президентом Дональдом Трампом. Адже обидва лідери є схожими певною мірою в своїй поведінці, епатажності, а також супермедійності.

 Показовою є поведінка Джонсона на дебатах із Хантом, коли їм обом поставили пряме запитання про британського посла в США, якого Лондон відкликав через те, що американська влада сказала, що не буде його визнавати. Він у цьому питанні вчинив стратегічно, уникнув відповіді на питання і не надав підтримки британському послу, розуміючи, що від цього залежатиме підтримка його подальших відносин із Трампом, який є вразливим до таких речей. Хант, зі свого боку, поступив по-державницьки і підтримав посла.

«ГОЛОВНИМИ ПРІОРИТЕТАМИ БУДУТЬ БРЕКЗІТ ТА ІРАН»

— Зрозуміло, що для Джонсона головними пріоритетами будуть Брекзіт та Іран. Але до цього додаються ще завдання, а саме необхідність переписати стратегічні угоди, які було підписано між ЄС та іншим світом. Адже тоді вони підписувались у межах спільного союзу, коли переговорна позиція Євросоюзу була доволі ефективною, коли навіть ішлося про підписання угоди про ЗВТ із Китаєм. А після виходу Велика Британія не успадкує, ухвалені ЄС угоди про вільну торгівлю з іншими країнами. І коли Лондон розпочне переговори з Пекіном, то його переговорні позиції будуть набагато слабші, ніж ті, які були в ЄС. Теж саме стосується інших регіонів: Північної Африки чи Латинської Америки. Тобто для їхньої бюрократії, форін-офісу попереду багато роботи.

Єдине, що мені подобається в Джонсоні, це його доволі жорстка позиція щодо Росії. Він її продемонстрував, коли був міністром закордонних справ, отже, можна очікувати, що він її буде демонструвати й надалі. В цьому плані Борис Джонсон на нашому боці. І я вбачаю позитив обрання Джонсона в тому, що він продовжить доволі жорстку позицію щодо Росії.

«МИ ВТРАЧАЄМО ТАКОГО ВЕЛИКОГО ПАРТНЕРА В МЕЖАХ ЄС, ДЕ БРИТАНІЯ ОБІЙМАЛА КЛЮЧОВІ ПОСАДИ»

— Єдине, що шкода, що ми втрачаємо такого великого партнера в межах ЄС, де Британія обіймала ключові посади. І безпосередньо в Євросоюзі їхній голос ми втрачаємо. Але це країна G20, G7, член Ради Безпеки ООН.

Дехто списує Велику Британію, але вона залишається 5-ю економікою світу. А це надзвичайно потужна і впливова держава. І вона залишається такою. І вона підтримує Україну у війні з Росією.

«ДО ДЖОНСОНА ДОВОЛІ НЕОДНОЗНАЧНЕ СТАВЛЕННЯ СЕРЕД КОНСЕРВАТОРІВ У ПАРЛАМЕНТІ»

— Слід зауважити, що Борис Джонсон — дуже яскрава особистість і може ляпнути щось непотрібне. Чи потрапити в якусь історію, а їх було чимало до того ж контроверсійних. Але виникає питання підтримки Джонсона Консервативною партією. Так на нижчому рівні за нього голосували понад 90 тис. партійців. Але до Джонсона доволі неоднозначне ставлення серед консерваторів у парламенті. Одні за Брекзіт інші за те, щоб Британія залишилася в ЄС.

І тому постає питання, як він побудує відносини в парламенті, хто обійме в кабінеті міністрів ключові посади, щоб рухатися далі. Підсумовуючи, я вважаю, що політика Лондона щодо Москви не зміниться після заміни Терези Мей на Бориса Джонсона. Але британці будуть перейматися своїми проблемами і наше питання буде десь нижче в списку порядку денного уряду Джонсона.

— Чи можна очікувати, що Борис Джонсон стане першим прем’єром який за останніх понад 20 років відвідає з візитом Україну?

— Так, британці нас не балували візитами прем’єрів. Було б дуже добре, щоб Джонсон приїхав в Україну.

Звичайно, хочеться, щоб у Британії наш посол був більш активний. Лондон досить унікальне місце і там повинна бути людина, яка розуміє бізнес, інвестиції, а також може вільно і комфортно спілкуватися.

Наприклад Twitter є гарним інструментом комунікації, щоб було зрозуміло, що робить посол. А тут, чесно кажучи, тишина, ніби щось відбувається, але взаємодії з бізнесом могло б бути набагато більше в Лондоні.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: