Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Результат «небезпечної поведінки Путіна»

Зарубіжні ЗМІ про збиття турецькими ВПС російського Су-24
27 листопада, 2015 - 15:42
Фото Reuters

Американська The Washington Post пише, що перший російський літак, збитий країною-членом НАТО — це результат «небезпечної поведінки режиму Володимира Путіна». Видання застерігає Захід від ідеї союзу з російським лідером.

Газета нагадує, що це не перше порушення Росією повітряного простору, проте в Анкарі не забарилася з відповіддю, на що Путін не розраховував. «Коли Путін побачив, що помилився, він наче бик, якого раптово вдарили, вдався до обману й наклепу: російські літаки не заходили до турецького повітряного простору; Туреччина захищає «Ісламську державу»; ця атака є «ножем у спину», — пише видання.

Французька преса пише про те, що Захід незадоволений поведінкою Росії в Сирії. Генеральний секретар НАТО вважає, що Москва не дотримується правил безпеки в Європі.

«НЕПРОСТИМОЮ ПОМИЛКОЮ БУЛО Б ПРИЙНЯТИ БУДЬ-ЯКІ СПРОБИ ПОВ’ЯЗАТИ СИРІЮ З УКРАЇНОЮ»

«Як не слід вести справи з приниженим Путіним» — такий заголовок має стаття оглядача Financial Times Філіпа Стівенса. За словами автора, нещодавні події — катастрофа російського пасажирського літака в Єгипті, збитий на сирійсько-турецькому кордоні Су-24 та відключення енергопостачання Криму — дещо зменшили президенту Путіну самовпевненості й лоску, продемонструвавши всім, наскільки насправді вразливі позиції Росії.

Стівенс вважає, що Заходу доцільно скористатися нинішнім становищем, щоб, по-перше, переконати Путіна у необхідності припинення вогню в Сирії, а потім спробувати за участю Кремля домогтися взаємоприйнятного політичного врегулювання сирійської кризи.

По-друге, продовжує оглядач Financial Times, Вашингтон, Берлін та Париж у цій ситуації мають уникнути будь-яких невизначених перемовин із Росією, «спрямованих на поліпшення відносин загалом».

Третій пункт випливає з другого: «Заходу, за висловом дипломатів, слід дотримуватися суто інструментального підходу до відносин із Москвою».

«Непростимою помилкою було б прийняти будь-які спроби пов’язати Сирію з Україною», — вважає автор. «Пан Путін захоче продати співпрацю в Сирії в обмін на західні поблажки в Україні. Цей шлях веде до катастрофи», — вважає Стівенс.

На думку оглядача Financial Times, якщо у когось із європейських лідерів раптом з’явиться спокуса послабити санкції щодо Росії, йому необхідно нагадати, що не так вже й давно Захід цілком успішно поділяв у відносинах із Кремлем перемовини щодо іранської ядерної програми та української кризи.

«ТУРЕЧЧИНА ВЖИЛА ЗАХОДІВ ДЛЯ ЗАХИСТУ НЕДОТОРКАННОСТІ ВЛАСНОЇ ТЕРИТОРІЇ»

Інша британська газета The Times надрукувала статтю прем’єр-міністра Туреччини Ахмета Давутоглу, в якій він пояснив позиції Анкари. «Знищення невпізнаного літака в турецькому повітряному просторі не було і не є актом, спрямованим проти конкретної держави», — пише у своїй статті Давутоглу. «Туреччина вжила заходів, заснованих на незмінних правилах застосування сили, для захисту недоторканності власної території», — продовжує турецький прем’єр.

Давутоглу також зазначив, що влада Туреччини й надалі має намір захищати територію країни. При цьому, він додав, що Туреччина, «працюватиме з Росією і союзниками для того, щоб знизити напруженість». Через події, вважає Ахмет Давутоглу, «ми не повинні забути про те, що об’єднує нас».

Міжнародній спільноті, вважає глава турецького уряду, не варто занурюватися у чвари та взаємні звинувачення, оскільки від цього виграють лише бойовики «Ісламської держави» й сирійський режим.

«ВИБАЧАТИСЯ ПОТРІБНО ТИМ, ХТО ПОРУШИВ НАШ ПОВІТРЯНИЙ ПРОСТІР»

Тим часом, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган в інтерв’ю СNN заявив, що Туреччина не буде вибачатися за збитий російський бомбардувальник Су-24. «Я думаю, що якщо комусь і слід вибачатися, то не нам. Вибачатися потрібно тим, хто порушив наш повітряний простір», — зазначив Ердоган.

Libération вважає, що коаліція між Росією та Заходом проти терористичної організації «Ісламська держава» не викликає інтересу в Путіна. Але неформальна співпраця в Сирії залишається на порядку денному. Як доказ нової антитерористичної коаліції газета наводить написи на бомбах, які російські бомбардувальники скидають на позиції ІДІЛ: «За Париж» і «За наших». При цьому автор статті підкреслює, що посилається на російські ЗМІ.

Незважаючи на таку «чуйність» російських солдатів, говорити про франко-російську дружбу зарано. Франсуа Олланд буде говорити з Путіним у Москві про створення «єдиної коаліції». Журналіст нагадує, що до створення «широкої антитерористичної коаліції» з трибуни ООН закликав і російський президент. Тому пропозиція Олланда була прихильна прийнята Москвою. І не відкладаючи в довгу шухляду Путін розпорядився «вступити в союзницькі відносини з французами та співпрацювати з ними як у морі, так і в повітрі», — цитує «ліве» видання і відзначає, що Вашингтон та Лондон проявили обережність.

ЗБИТИЙ ТУРКАМИ РОСІЙСЬКИЙ ЛІТАК «ЗМІШАВ КАРТИ»

Однак ідею співпраці з Москвою не було відхилено, але за умови, що Росія відкоригує свою стратегію в Сирії і зробить першочерговим завданням боротьбу з ІДІЛ, а не підтримку Башара Асада.

Здавалося б, що російсько-західна стратегію в боротьбі з джихадістами майже знайдено, проте збитий турками російський літак — на думку газети — «змішав карти». Анкара стверджує, що Су-24 порушив турецький повітряний простір. Путін назвав цей інцидент «ударом ножа в спину, який завдали посібники терористів». Видання вважає, що таку заяву можна розглядати як готовність до дій у відповідь і зазначає, що Сергій Лавров поспішив запевнити, що «Росія не збирається воювати з Туреччиною». Путін, швидше за все, хоче, щоб Захід «утихомирив» свого партнера по НАТО, він також намагається врятувати Башара Асада.

Повертаючись до подій у Сирії, газета підкреслює, що російські бомби в основному падають на позиції противників Дамаска. Продовжуючи цю лінію, Москва ризикує залишитися без підтримки вже існуючої коаліції. Газета не має ілюзій з приводу зустрічі Олланда й Путіна.

РОСІЯ БІЛЬШЕ НЕ ДОТРИМУЄТЬСЯ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ В ЄВРОПІ

Інша газета Le Figaro вважає, що Росія більше не дотримується правил безпеки в Європі. Генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг зазначає, що безпека континенту стає дедалі більш нестабільною.

Повертаючись до збитого турецькою авіацією російського бомбардувальника, генсек НАТО підкреслює, що Росія не вперше порушує повітряний простір країн НАТО. Анексією Криму Столтенберг вважає початок військових маневрів за участю 38 тисяч солдатів на заході Росії. Через кілька днів після їх закінчення частина цього контингенту окупувала «частина суверенної України — Крим».

Генсек НАТО підкреслює, що число маневрів російських військ досягло їх числа часів Холодної війни. Звичайно, Росія, як і всі інші країни, має повне право на проведення військових маневрів, проте Москва поводиться так, ніби для неї не існує жодних правил і законів.

Україна, а раніше Грузія та Молдова ... Єнс Столтенберг не вважає, це прелюдією нової Холодної війни, проте його турбують порушення Росією повітряного простору країн НАТО, що почастішали, й часті військові маневри, в яких іноді задіяно до 15 тисяч солдатів. Столтенберг запевняє в тому, що в разі необхідності НАТО прийде на допомогу членам організації. Головною метою альянсу Єнс Столтенберг вважає європейську безпеку.

За матеріалами «Бі-бі-сі», RFI

Ігор САМОКИШ, «День»
Рубрика: