Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Росія знущається з держав, які повернули її до ПАРЄ»

Як реагує Україна і світ на події в Москві
29 липня, 2019 - 19:01
ФОТО REUTERS

Офіційна заява МЗС України

Варварське побиття власних громадян, численні арешти та затримання, застосування штучних та дискримінаційних передвиборчих фільтрів, покликаних забезпечити участь у виборах виключно «зручних кандидатів», доводить неспроможність російської влади забезпечити демократичне волевиявлення, демонструє її страх перед реальною політичною конкуренцією.

Такими системними порушеннями фундаментальних свобод і прав людини — на свободу висловлювань та мирний протест — Кремль відверто знущається над тими європейськими державами і політиками, які нещодавно дозволили російським представникам повернутися в Парламентську асамблею Ради Європи.

Для нас очевидним є те, що Росія не належить до демократичної спільноти, а є державою-парією. Саме тому рішуче засуджуємо масові репресії, до яких вдався Кремль останніми днями. Очікуємо на таке ж рішуче засудження дій російської влади з боку інших представників нашої європейської й євроатлантичної спільноти.

ФОТО REUTERS

Президент ПАРЄ

Ліліан-Морі Паск’є

Свобода слова і свобода зібрань є необхідними умовами демократії. У всіх державах-членах Ради Європи і в цілому в будь-якому відкритому, демократичному і плюралістичному суспільстві всі думки, в тому числі критичні до влади, повинні висловлюватися вільно.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд

Усі законні кандидати повинні бути допущені до участі у виборах, вільні та чесні вибори повинні бути гарантованими. Як держава-член Ради Європи Росія повинна поважати європейські стандарти у виборчому процес.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Деякі європейські політики аргументували повернення РФ до ПАРЄ турботою про російське громадянське суспільство. Дуже хочеться почути їхні думку після вчорашніх масових арештів у Москві, коли більшу частину представників цього громадянського суспільства кинули за ґрати.

Із кожним роком на протестах у Москві затримують все більше. Страшна російська реальність і арифметика. У Маркса Європою крокував добре відомий привид. Чим це закінчилось, всім теж відомо. Не впевнений, що привид свободи крокує Росією з легкої ноги, але у Кремлі його кроки точно чують.

Офіційний представник ЄС

Майя Косьянчич

Понад тисячі мирних демонстрантів, у тому числі відомі діячі опозиції та журналісти, були затримані в Москві. ...Ці основні права закріплені в російській конституції, і ми очікуємо, що вони будуть захищені. Затримання послідували за серіями арештів і поліцейських рейдів проти опозиційних політиків, що теж викликає занепокоєння...

Ми очікуємо, що влада РФ буде поважати зобов’язання Росії в рамках ОБСЄ та інші міжнародні зобов’язання під час проведення майбутніх місцевих виборів. Щоб майбутні вибори стали дійсно демократичним процесом, необхідно створити рівні умови і всеохоплюючу політичну обстановку.

Статс-міністр з європейських питань у МЗС Німеччини

Міхаель Рот

Брутальне насильство, спрямоване проти мирних демонстрантів, є ударом по демократії і правовій державі. Російська влада нехтує принципами, за які вона несе відповідальність як член Ради Європи та Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Місцеві вибори не можна назвати вільними, якщо від участі в них відсторонюють низку кандидатів, а таке неадекватне задіяння поліції вказує на те, що уряд почувається дуже невпевнено.

Директор російської філії фонду Міжнародна організація Amnesty International

Наталя Звягіна

Ми вимагаємо, щоб російська влада провела негайне, повне й ефективне розслідування цих інцидентів і забезпечили, щоб жертви насильства з боку поліції отримували компенсацію в компетентних судах.

Libйration, 28 липня 2018 року

Поки федеральні канали показували занурення Володимира Путіна на дно Фінської затоки в центрі Москви поліція жорстко розганяла мирну демонстрацію. Грубість з боку влади перетворила місцеві вибори на масштабну політичну кризу. Адже врешті-решт їй є що втрачати: вибори в Мосміськдуму не такі вже малозначущі. У опозиційних кандидатів у разі обрання з’явився б контроль над розподілом фінансів у Москві і можливість зробити більш прозорою корупційно велику сферу держзамовлень.

Le Monde, 28 липня 2019 року

Груба реакція влади свідчить про бажання покінчити зі справою, яке отруює їм життя з початку літа. Весь тиждень вони намагалися «обезголовити» і придушити протестний рух: нічні обшуки у незалежних кандидатів і їхніх родичів, допити, кримінальну справу про московських мітингах, до якого підключилася ФСБ, намір шукати «ухильників» серед протестуючих. Відмова створити в Москві хоча б видимість конкурентних виборів — це, з одного боку, безпрецедентний відхід від демократичних принципів, а з іншого боку, ознака слабкості влади, яка втрачає рейтинги. Не дарма кандидати, яких підтримує влада, йдуть не від «Єдиної Росії», а як самовисуванці.

Портал Mediapart

Росії вже кілька місяців виникають різні протестні рухи. Причому «політичне пробудження» відбувається не тільки в Москві. Немає причин говорити про «російську весну», але ці потрясіння свідчать про воскресіння громадянського суспільства, перед обличчям якого система зберігає пильність. «Воскресіння» громадянського суспільства стане запорукою для майбутньої трансформації, але сила опору системи нагадує, що шлях до змін буде довгим.

Газета: 
Рубрика: