Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Росіяни вбили більше сирійців, ніж «IД»

Експерт: «Вони бачать, що їхні дії не отримують гідної відсічі, тому поводять себе нахабно та безпардонно»
22 серпня, 2016 - 18:51
ФОТО РЕЙТЕР

Днями організація «Сирійська мережа з прав людини» оприлюднила звіт щодо кількості жертв серед мирного населення в Сирії. З’ясувалося, що внаслідок російських бомбардувань з вересня 2015 року загинуло більше людей (2 тис. 704 людей), ніж внаслідок дій бойовиків терористичного угруповання «Ісламська держава» (ІД) (2 тис. 686 людей протягом трьох років), боротьбу з яким веде міжнародна антитерористична коаліція. У доповіді йдеться, що серед жертв російських атак понад 700 дітей.

«НА СОВІСТІ БАРАКА ОБАМИ ТЕ, ЩО СИТУАЦІЯ НА БЛИЗЬКОМУ СХОДІ ТАКА СКЛАДНА І ДРАМАТИЧНА»

День звернувся до В’ячеслава ШВЕДА, завідувача відділу історії країн Азії і Африки Інституту всесвітньої історії НАН України з проханням прокоментувати, як на такі дані має реагувати світ, щоб покласти край цій трагедії:

— Ці дані свідчить про те, що справжні цілі Росії на Близькому Сході, зокрема в Сирії, абсолютно протилежні тому, що офіційно заявляє російська пропаганда. Йдеться, передусім, про спроби затвердити свій контроль і вплив на Сирію, будь-що зберегти Башара Асада, принаймні на той термін, на який він потрібен буде Росії. Для цього використовують будь-які засоби. Зокрема, «килимове» бомбардування і під це підпадають мирні жителі.

Останнім часом Росія намагається «сколотити» нові альянси з тих диктаторських і напівдиктаторських режимів, які принаймні тимчасово йдуть на союз з Росією. Йдеться про Іран, де використовуються деякі аеродроми. Так, для російських бомбардувальників до тисячі кілометрів скоротилася відстань до Близького Сходу. І вони фактично досягають території Саудівської Аравії — непримиренного і принципового противника Росії на Близькому Сході. І це створює абсолютно нову загрозу для і так крихкого балансу на Близькому Сході.

Росія намагається зараз забезпечити своє домінування у районі Чорноморсько-Каспійського регіону, щоб не допустити якихось серйозних зрушень у напрямку повернення Криму в Україну. Намагаються створити блок з Іраном, притягнути Туреччину, Азербайджан.  Декілька місяців тому відкрито допомагали Вірменії, щоб вона затвердилася в Нагірному Карабасі. Зараз вірменській владі «викручують руки», щоб вони віддали п’ять районів азербайджанського Нагірного Карабаху Азербайджану, і тим самим привернути Азербайджан на свій бік. Тобто Росія «пустилась во все тяжкие», не вибираючи засобів, не рахуючись із жертвами серед мирного населення, з маніакальною впертістю вогнем і мечем, бомбами намагаються затвердити свій вплив і контроль над певними регіону Близького і Середнього Сходу.

— Експерти кажуть, такої кількості жертв у Сирії можна було б уникнути, якби сирійській кризі в самому початку було покладено край і в конфлікт втрутилися США.

— Це питання навіть розкололо дипломатичний корпус США. Йдеться про рішення Барака Обами не перетнути червону лінію в 2013 році, коли Башар Асад використав хімічну зброю проти мирного населення. Американці мали б втрутитися, але вони цього не зробили. І фактично вони відкрили пряму дорогу до ще більшого і безцеремонного втручання Ірану, коли він спрямував значні контингенти своїх регулярних військ і Корпус ісламської революції на допомогу Башару Асаду.

А понад рік тому Росія сама почала відкрите вторгнення в Сирію. І мені здається, що на совісті Барака Обами те, що ситуація на Близькому Сході така складна і драматична. Обама не зміг проявити необхідної твердості принциповості. І для нього головне було будь-що уникнути прямого втручання США в цей конфлікт. Думаю, Барак Обама неправильно зрозумів наслідки іракської кампанії та дійшов до висновку, що США більше не можуть втручатися в конфлікти на Близькому Сході. США дуже поспішно покинули Ірак. Вони фактично кинули його напризволяще. І там створився вакуум. Його заповнив Іран і «Ісламська Держава», що була створена там. В результаті ситуація стала такою, яка вона є сьогодні. Наступному американському президентові доведеться розплутувати всі ці серйозні, драматичні наслідки діяльності адміністрації Барака Обами на Близькому Сході.

— Експерти відзначають, що Росія використовує Сирію для випробувань своєї зброї в той час, як США досі вважають Росію своїм союзником. Наскільки може бути прийнятною  така позиція США?

— До речі, Росія також використовує і Україну, окуповані території Донецької та Луганської областей для нової зброї і нових методів озброєної боротьби. В тому числі, звичайно, і Сирія. На сьогодні це широкомасштабний полігон для використання найновішої та найбрутальнішої зброї, яку намагається випробувати російська воєнщина.

Тут багато що залежатиме від того, чи спроможне буде керівництво США та провідних європейських країн та інших серйозних країн знайти спільну тверду відповідь і заблокувати цілі Росії. На сьогодні ми бачимо, що ситуація, на жаль,  сприяє безвідповідальним діям російської воєнщини та російського керівництва. Вони бачать що їх дії не отримують гідної відсічі, тому поводять себе нахабно та безпардонно. І це буде продовжуватися, доки Захід і цивілізований світ не буде спроможний створити необхідні умови, щоб заблокувати такі дії. Інакше ситуація буде погіршуватися.

Наталія ПУШКАРУК
Газета: 
Рубрика: