Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Шана героїчній самовідданості українців»

У США представили монумент на честь Небесної Сотні та Героїв України
22 вересня, 2015 - 19:44
ФОТО З САЙТА CERKVA.INFO

20 вересня 2015 року відбулося урочисте відкриття першого в США пам’ятника на вшанування Небесної Сотні та всіх загиблих Героїв України у місті Блумінгдейл (Іллінойс), поблизу Української православної церкви святого Андрія Первозванного. Церемонію освячення меморіалу провів Святійший Патріарх Київський та всієї Русі-України Філарет. На відкритті монументу були присутніми міністр фінансів України Наталія Яресько, Генеральний консул України в Чикаго Лариса Герасько, губернатор Іллінойсу Брюс Раунер та конгресмен Пітер Роскам, повідомляють на сайті Генконсульства України в Чикаго. А сенатори Джон МакКейн та Марк Кірк надіслали листи-привітання.

Уперше новина про спорудження цього меморіалу з’явилася ще 12 лютого на порталі української діаспори Vidia. «Найперший і найбільший проект такого типу у діаспорі швидко рухається вперед», — написав на своєму Facebook Іван Яресько, який очолює парафіяльну раду церкви святого Андрія Первозванного.

Дизайн пам’ятника розробив скульптор із Києва Євген Прокопов, який створив низку скульптурних композицій та пам’ятників в Україні й за кордоном. Архітектором виступив Орест Бараник. Це не перша творча співпраця українських митців, які мешкають у США.

За ідеєю ініціаторів, монумент має на меті вшанувати всіх, хто пожертвував життям заради свободи і суверенітету України. «Головна ідея цього пам’ятника полягає в тому, що основний символ (хрест) містить 100 хрестів. Сто людських доль об’єднало одне переконання, з якого народився безсмертний  масовий рух. Сині хрести символізують душі покійних, а білі — героїв, доля яких була врятована. Вони стояли пліч-о-пліч на Майдані і були об’єднані власним героїзмом. На полірованій поверхні пам’ятника буде відбиватися небо, що є алегорією на Небесну Сотню», — пояснив творчий задум Євген Прокопов, якого цитує ukrweekly.com.

У свою чергу Наталія Яресько подякувала пастві церкви та всім громадянам, які зробили пожертву на встановлення пам’ятника, тим самим «забезпечивши вікову пам’ять справжнім патріотам та взірцям громадянської свідомості».

«Меморіал у вигляді козацького хреста з нержавіючої сталі із зображеними на ньому маленькими хрестами має нагадувати про незліченні подвиги кожного з цих справжніх патріотів», — написала на своїй сторінці в Facebook Наталія Яресько. Вона також додала, що ця «символічна шана героїчній самовідданості наших співвітчизників» стала можливою завдяки зусиллям парафії церкви св. Андрія Первозванного, в якій вона виросла і в якій зараз служить її брат Іван.

Раніше, як повідомляла Vidia, донори чи групи, які пожертвують понад тисячу доларів на спорудження монументу, будуть зараховані до «Сотні тисячників». Вони також отримають пам’ятну монету Небесної Сотні від Національного банку України та грамоту з подякою.

Газета: 
Рубрика: