Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Слід очікувати додаткових умов»

15 грудня Україні дадуть позитивну оцінку за виконання Плану дій з візової лібералізації
10 грудня, 2015 - 11:17
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Схоже, що Україна впритул наблизилась на скасування візового режиму з Європейським Союзом. І одним з останніх таких кроків  на цьому шляху стане оголошення Європейською комісією звіту з позитивною оцінкою ходу реформ в Україні та Грузії, який буде представлено 15 грудня. Зокрема як повідомила вчора Die Welt, оприлюдненням цього звіту ЄС збирається дати «зелене світло» скасуванню віз до країн ЄС для українців і грузинів.  При цьому видання з посиланням на обізнані дипломатичні кола в Брюсселі зазначає, що для обох цих країн дозвіл на в’їзд в країни ЄС без віз почне діяти з середини 2016 року.

Перебуваючи у Брюсселі 7 грудня, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на прес-конференці з комісаром з питань європейської політики сусідства Йоганесом Ганом заявив журналістам, що Україна виконала все для того, щоби був запроваджений безвізовий режим. «Ми сподіваємося позитивне рішення ЕС і таке рішення, якщо воно буде, повинно бути саме 15 числа», — наголосив прем’єр.

Зі свого боку, Ган підтримав оптимізм українського політика. «Я повністю підписуюся під тим, що сказав прем’єр. Я з великою впевненістю можу говорити про позитивний висновок, хоча остаточне рішення буде саме 15 грудня», — сказав він.

Керівник ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко теж з оптимізмом дивитися на перспективу скасування візового режиму. «Друзі, у впродовж теми візиту Європи без бар’єрів до стейкхолдерів ЄС та після «безвізової» дискусії в Європейському Парламенті, ми отримали чіткий сигнал готовності депутатів ЄП підтримати перспективу скасування віз для українців. Маленький, але змістовний крок на зустріч Україні!:)», — написала вона на своїй сторінці у Facebook. При цьому пані Сушко додала, «зупинятись в жодному разі не можна, бо План дій з візової лібералізації (ПДВЛ) доведеться таки доопрацьовувати, — Різдвяних подарунків не буде..»  

У вівторок на брифінгу в Києві шеф української дипломатії Павло Клімкін зазначив, що 15 грудня МЗС очікує на остаточний звіт у справі безвізового діалогу. «Я сподіваюся, що на основі того, що ми зробили, українці наступного року вперше зможуть в’їхати в ЄС без віз», — наголосив він.

Тим часом джерело в ЄС дещо скептичніше ставиться  до того, звіт відкриває «зелене світло» до скасування віз для України. «Що ж до повідомлення Die Welt про те,  що нібито 15 грудня Україні дадуть «зелене світло» щодо скасування віз, то це, на жаль, хибна інтерпретація. Але якщо говорити про прогноз видання, що у звіті буде позитивно оцінено хід виконання Києвом умов для скасування віз, бо, справді, багато що було зроблено останнім часом. І деякі наші очільники президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер і єврокомісар Ган свідомі того, що треба дати позитивний сигнал українцям, показати, що дійсно, Україна стала рухатись у правильному напрямку, щоб це був акт визнання зусиль, жертв українського суспільства», — сказав співрозмовник «Дня».

За його словами, Україні однозначно можна очікувати на позитивний звіт у справі безвізового діалогу. «Але це насправді рішення щодо скасування візового режиму ухвалює Рада міністрів ЄС. Це буде звіт про те, що Україна виконала 2-ий етап Плану з лібералізації візового режиму, а рішення дати рекомендацію скасувати візовий режим, згідно інформацією, яку я маю, 15 грудня не буде», — наголосило джерело.

Всередині ЄС є різні табори, з одного боку Юнкерс і Ган, які дуже хочуть надіслати цей сигнал у сторону України і тому позитивно говорять на її адресу і створюють певні факти, щоб це був тиск на тих, хто більш консервативно ставиться до скасування візового режиму між ЄС і Україною, щоб їм було складніше сказати «ні». Загалом це буде позитивний розвиток, сказав співрозмовник.

За його словами, слід очікувати, що в звіт буде включено додаткові умови, які має виконати України і які стосуватимуться боротьби з корупцією. Йдеться, пояснив він, про нюанси, які вагомі для боротьби з корупцією, зокрема про надання Агентству щодо адміністрування конфіскованого майна необхідних повноважень, також  про внесення змін до закону про антикорупційну прокуратуру.

Співрозмовник нагадав, що рішення про скасування візового режиму ухвалює Рада міністрів ЄС одностайно. Тож послідовність має бути такою, пояснив він — звіт ЄС, рекомендація Європейської комісії скасувати безвізовий режим і тільки після цього це питання буде розглядатися на Раді Міністрів ЄС. Згідно з практикою, на ці різні процедури може піти два-три місяці, резюмує джерело в ЄС. Що ж так може й бути, якщо Україна виконає додаткові умови з боротьби з корупцією. Будемо сподіватися, що українська влада більше не буде з цим тягти.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: