Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Волкер – Сурков: зустріч у закритому форматі

Олександр МОЦИК: «Росії ще раз буде заявлено, що вихід із ситуації полягає у виконанні Мінських домовленостей»
21 серпня, 2017 - 18:53
ФОТО З САЙТА BELPRAUDA.ORG

21 серпня у Мінську відбулась давно очікувана зустріч спецпредставника Держдепартаменту США у справах України Курта Волкера та помічника президента Росії Владислава Суркова. Причому, як йдеться у повідомленні МЗС Білорусі у Twitter, ця зустріч відбувається в закритому для ЗМІ режимі.

Як відомо, наприкінці минулого місяця Волкер побував на Донбасі, щоб ознайомитись ситуацією на місці. На прес-конференції у Краматорську 23 липня він чітко заявив, що це не конфлікт, це війна. Окрім того, пан Волкер сказав, що США розуміють природу ситуації на Донбасі, яка склалась унаслідок агресія Росії проти України, і відтак важливість більшого залучення США до якомога швидшого її залагодження. Після України пан Волкер вирушив до Франції, Бельгії, Австрії та Великобританії, а також провів зустрічі з представниками НАТО, ЄС та ОБСЄ.

Багато експертів сходяться на тому, що очікувати знакових рішень від зустрічі не варто, оскільки Росія та США — не єдині зацікавлені сторони. Так зокрема вважає, політичний експерт та керівник Центру українських досліджень в Інституті Європи Віктор Мироненко.

Експерт з міжнародних відносин Максим Ялі в інтерв’ю Радіо Свобода висловив думку, що ця зустріч матиме ознайомчий характер і під час переговорів йтиметься про шляхи припинення вогню, а потім уже про обмін полоненими.

На момент підготовки номера до друку не було відомо про результати зустрічі Волкера і Суркова. Тому «День» звернувся до представника України в робочій групі з політичних питань у тристоронній контактній групі, екс-посола у США (2010—2015 рр.) Олександра МОЦИКА розказати про очікування від першого контакту американського та російського представників з врегулювання ситуації на Донбасі.   

— Дуже важливо, що така зустріч відбувається. І ще більш важливо, що американці призначали спецпредставника по Україні і по ситуації, пов’язаній з російською агресію. Курт Волкер — дуже висококваліфікований дипломат і політолог. Він представляв США у НАТО. Окрім того, упродовж багатьох років Волкер був директором Інституту Маккейна в Університеті штату Арізона. Він дуже добре розбирається в ситуації в Європі і загалом у світі. Йому не потрібно пояснювати, що відбулось в Україні і як ця ситуація кваліфікується з точки зору міжнародного права.

Зрозуміло, що під час першої зустрічі сторони викладуть свої позиції, своє бачення. З одного боку ми бачимо, що Росія зайняла таку позицію: моя хата з краю, я нічого не знаю. Вона заявляє, що немає її військ в Україні і це внутрішній конфлікт в українському суспільстві. Насправді, ми всі добре знаємо, що ситуація є зовсім іншою і про це знає весь світ,і про це добре знають американці. У зв’язку з чим Америка і ввела свої санкції проти Росії, якраз за порушення норм міжнародного права, а саме за порушення статуту ООН і Гельсінського заключного акту. А це є акт агресії, який було здійснено  проти України і який продовжується. Санкції США ввели за спробу анексії Криму, бо це повністю суперечить міжнародному праву.

І позиція США збігається з українською: те, що сталось, є актом агресії Москви і що на сьогодні фактично відбувається окупація Криму та Донбасу, що територіальна цілісність України має бути відновлена, включаючи Крим і Донбас. І все це має робитись шляхом дипломатичних переговорів, іншими словами — мирним шляхом.

Тому цілком очевидно, що на зустрічі Волкера і Суркова обговорюватиметься весь комплекс питань з виконання Мінських домовленостей.

Наш підхід полягає в тому, що Мінські домовленості мають завершитись встановленням стійкого миру в країні та відновлення територіальної цілісності держави. Приблизно таке бачення і в Сполучених Штатів.

Звичайно, наївно було б очікувати якогось негайного прориву в результаті сьогоднішньої зустрічі. Але як на мене, то ця зустріч буде важливою, корисною. Росії ще раз буде заявлено, що вихід із ситуації  полягає у виконанні Мінських домовленостей: виведенні російських військ та озброєнь з території України, передача, принаймні, на першому етапі під контроль ОБСЄ усієї ділянки російсько-українського кордону з боку України, яка на сьогодні Києвом не контролюється, а контролюється Росією. Також йдеться про роззброєння бойовиків і забезпечення можливості доступу ОБСЄ до будь-якої точки на території, яка на сьогоднішній день не контролюється Україною з метою верифікувати, чи є там озброєння та війська.

Що стосується закритості зустрічі Волкера і Суркова. Справді, існує така форма підходу до переговорів, і вона застосовується тоді, коли питання є досить чутливими і коли, принаймні, на першому етапі намагаються уникати будь-якого публічного розголосу про те, що і як обговорювалось, і яких результатів було досягнуто.

І лише 23-го під час перебування Волкера у Києві ми дізнаємось про те, чи змінилась позиція Росії у порівнянні з тим, якою вона була на сьогодні, а також яким чином далі працювати, щоб знайти вихід із цієї непростої ситуації. А вихід, як ми це бачимо, полягає в наступному. Перш за все, припинення вогню, далі виведення російських військ та російського озброєння і закриття національного кордону.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: