Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Я ще політаю!:)»

Російський суд «присудив» Надії Савченко 22 роки колонії За захист Батьківщини
22 березня, 2016 - 19:56
ФОТО REUTERS

Як очікувалося, суд у Донецьку Ростовської області визнав україську льотчицю Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів. При цьому докази захисту було повністю проігноровано. Савченко призначили 22 роки позбавлення волі в колонії загального режиму. Крім того, вироком суду їй призначено додаткове покарання у вигляді штрафу за «незаконний перетин» російського кордону — 30 тисяч рублів. Під час оголошення вироку суддя оголошував перерву до названня конкретного терміну ув’язнення та суми штрафу. Льотчиця відповіла на оголошення перерви співом пісні «Горіла шина, палала», який тривав, доки судові пристави виводили всіх із зали суду.

«День» звернувся до кандидата юридичних наук, старшого наукового співробітника Iнституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Миколи СІРОГО з проханням розповісти, що уже після рішення суду має і може зробити українська влада, щоб визволити Савченко із Росії.

— Безперечно, наша влада в жодному разі не повинна зменшувати тиск, а навпаки, його збільшувати на всіх рівнях, щоб Росія видала Україні Надію Савченко. Думаю, що Росія погодиться лише на одну процедуру — видачу засудженої для відбуття покарання на території України. На таку процедуру слід погоджуватись і вимагати її. Російська Федерація може вчиняти якісь кроки лише після набрання чинності судовим рішенням через десять днів, які даються на апеляційне оскарження. Треба рекомендувати на державному рівні, щоб по «справі Савченко» було завершено апеляційну процедуру, яка дає можливість ще раз поставити належні акценти і продовжити вимоги.

ФОТО REUTERS

Що стосується обміну всіх на всіх, то в Росії немає таких планів, як і виконання Мінських домовленостей. Заручники — це надзвичайно важлива складова сьогоднішньої політики Росії, від якої вона не планує відмовлятися. Тому навряд чи слід очікувати звільнення всіх на всіх, включаючи Савченко. Але це стосується тих, хто був затриманий на території України. А Савченко після сьогоднішнього вироку має інший статус, і за розумінням російської влади, вона не входить до списку осіб, які передбачені Мінськими домовленостями. І російський суд затвердив у своєму рішенні, що вона була затримана на території Росії, хоча це неправда.

Ми всі прагнемо, щоб зусилля у всьому світі до звільнення Савченко тільки множились. І від множення цих зусиль і залежить її звільнення. Виходячи з позиції, яку демонструвала Савченко, вона твердо стоїть на своєму, на своїй невинності і що Путін має її звільнити і всіма засобами буде вимагати цього. Справа України продовжувати діалог, у тому числі спрямовувати месиджі Надії Савченко, що боротьба за звільнення може бути тривалою. І треба розраховувати сили на цей весь час боротьби.

* Олена Кондратюк, яка була на судовому засіданні, написала на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «На моє запитання: як здоров’я, дорога? Надя в залі відповіла: «Я ще політаю!:)»

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: