Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як у Лівані відзначили День відновлення незалежності України

26 серпня, 2022 - 17:14

31-й День Незалежності України в Лівані пройшов в Українському парку біля Посольства України в Лівані. Там, біля пам'ятника Тарасу Шевченкові, зібралася Громада українців та дипломати, працівники Посольства, які долучилися до всесвітнього флешмобу із виконання національного гімну.


1. На фото — біля пам’ятника Тарасу Шевченкові у Баабді. Громада українців у Лівані та Посольство України беруть участь у флешмобі на наймасовіше виконання українського гімну. 

До слова, пам'ятник Шевченкові у Баабді, є першим і єдиним поки на Близькому Сході скульптурним пам'ятником Кобзареві. Його автор — ліванський митець П'єр Карам, який є випускником українського вишу.

Урочисте встановлення скульптури відбулося минулоріч до 30-річчя відзначення Незалежності.

Сьогодні в умовах війни увага всього світу прикута до України. І надто цінно, що вона не зникає. А підтвердженням цього стала участь великої кількості представників іноземних держав і міжнародних організацій у відзначенні Дня Незалежності України в Лівані.

2. На фото Пані Посол США вітає Посла України з Днем Незалежності

Віддати честь і шану українському народові до Посольства України прийшл Посли та дипломати Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Австралії, Європейського Союзу, Німеччини, Іспанії, Франції, Бельгії, Польщі, Швеції, Швейцарії, Греції, Фінляндії, Данії, Ісландії, Чехії, Південної Кореї, Туреччини, Йорданії, Пакистану, Іраку, Алжиру, Шрі-Ланки, Індії, Філіппін, Нігерії, Судану, Колумбії, Куби та інші, керівники Представництва ООН у Лівані та миротворчої місії ООН у Лівані.


3. На фото Пані Посол Шрі-Ланки у Лівані вітає українського Посла та його дружину із Днем Незалежності України

Привітати Україну прийшли також депутати Національних Зборів Лівану та члени новоствореної лівансько-української парламентської групи. Це сам керівник групи Еліас Естефан та Біляль Абдалла, який є випускником Харківського медичного вишу.

4. На фото Посли та дипломати іноземних держав на відзначенні Дня Незалежності України в Лівані. В Українському парку

Представники української Громади з'їхались фактично з усіх частин Лівану: з Бейрута та його околиць, долини Бекаа, міста Сайда та околиць, з Тіру, Тріполі, Джунії, міста Алей і його околиці.

5. На фото Громада українців Лівану

6. Українка, що проживає в Лівані, розгорнула плакат “SaveAzov”

У своєму виступі Посол України в Лівані Ігор Осташ розповів про героїчне протистояння України російській агресії та висловив впевненість у нашій перемозі. Посол також подякував ліванському народові за підтримку та підкреслив те, що Ліван став першою арабською країною, яка публічно засудила вторгнення росії в Україні. Від імені усіх українців дипломат висловив вдячність за спільні зусилля у виявленні російських злочинів, у боротьбі з крадіжками українського зерна.

7. Під час виступу Посла України в Лівані (2016-2022 рр.) Ігоря Осташа

8. Акція біля Посольства України в Лівані. Учасники розгорнули 30-метровий прапор України

Відзначення Дня Незалежності України в Лівані стало однією із заключних подій і  певним підсумком для українського Посла, який восени завершує тут свою дипломатичну місію. З 2016 по 2022 рік вдалося здійснити досить велику кількість культурних проєктів, об'єднати українську Громаду, повернути в українсько-ліванську історію імена видатних діячів, які були несправедливо присвоєні росією, та найголовніше — змінити загальне враження та ставлення до України.

Рубрика: