Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Жодних жартів»

Як західні ЗМІ коментують результати першого туру українських виборів?
1 квітня, 2019 - 19:43
ФОТО ОЛЕКСІЯ ІВАНОВА

Перемога представника партії «Слуга народу» та артиста Володимира Зеленського в першому турі президентських виборів в Україні викликала досить бурхливу реакцію західних ЗМІ.

«Вибори в Україні: комік лідирує в президентських перегонах», — під таким заголовком вийшла стаття на Бі-Бі-Сі. Автор зазначає, що Зеленський «розірвав правила української передвиборчої кампанії», не проводячи жодних мітингів і не проводячи інтерв’ю. «Здається, в нього немає сильних політичних поглядів, крім бажання бути новим та іншим», — зазначається в матеріалі.

«Хоча Зеленський не має жодного політичного досвіду, він побудував бізнес-імперію, в основному в індустрії розваг, вартість якої оцінюють у десятки мільйонів. І хоча дехто каже, що його політиці не вистачає глибини, Зеленський вибрав кілька спрямованих на реформи технократів для побудови своєї команди радників», — ідеться в матеріалі на сайті CNN.

The Guardian пише, що кампанія «темної конячки» Зеленського більшою мірою розрахована на високу явку серед молодих виборців, які прагнуть змін у країні та розчаровані «застоєм у здійсненні реформ і млявою економікою». «П’ять років тому українці скинули свого президента під час антикорупційних вуличних протестів. Багато хто вважає, що обіцянки революції не були виконані», — йдеться в статті.

«Українці прокинулися в квітневий День дурнів у реаліях, що комік може стати головнокомандувачем», — пише The Washington Post. У матеріалі зазначається, що серед прихильників Зеленського резонує меседж його серіалу «Слуга народу», що чесність серед політиків має переважати всі інші міркування, і що він сам у справжньому житті виглядає «порядним і не замішаним у корупції». Видання пише, що на відміну від Зеленського, який спрямував свою кампанію на боротьбу з корупцією, нинішній президент Петро Порошенко побудував кампанію на протистоянні російській агресії, посиленні війська, українській мові та незалежності української православної церкви від Москви.

«Жодних жартів: український телевізійний комік виграє перший тур виборів», — під таким заголовком вийшла стаття в The New York Times. «Факт того, що Україна працює як справжня демократія, хоч і з проблемами, є одним із, можливо, найважливіших аспектів виборів. На відміну від потьомкінських виборів у сусідніх Росії та Білорусі, перегони в Україні запропонували виборцям справжній вибір, з невідомим результатом», — пише автор. Видання посилається на дані опитування Gallup, відповідно до яких лише 9% опитаних українців відчувають довіру до уряду, тим часом як 91% вважають його корумпованим. «Саме це послужило пану  Зеленському, який розмив лінії між телевізійним персонажем і його кандидатурою. Його шоу «Слуга народу» стало назвою його партії. Багато виборців стверджують, що знають його, дивлячись на нього по телебаченню роками, подібно до того, що багато американців кажуть про президента Трампа», — йдеться в публікації.

Видання Independent називає «справжньою драмою» недільних виборів те, що розрив у голосах між другим і третім місцем був меншим, ніж очікувалося, «що, очевидно, виключає пані Тимошенко з другого туру 21 квітня». Щодо Володимира Зеленського ЗМІ зазначає, що він став першим кандидатом «який спочатку уявно випробував своє президентство», маючи на увазі його роль у телесеріалі «Слуга народу». «І його нове використання телевізійної драми та інтернету контрастувало з багатьма грубішими технологіями, застосованими двома іншими лідируючими кандидатами. Зокрема, пана Порошенко звинувачували у використанні державних коштів для оплати тисячам агітаторів. Президент також підписав (закон. — Ред.) про пенсії та соціальні бонуси, що означало, що 15 млн людей отримали позапланові виплати в самий місяць виборів», — ідеться в матеріалі.

«Сильний результат Володимира Зеленського в недільному голосуванні відображає прагнення українцями «нової крові» в політичній системі, переповненій корупцією, і нового підходу до намагання закінчити війну з підтримуваними Росією сепаратистами на сході країни, що руйнувала країну протягом майже п’яти років»,                — ідеться в статті Time.

«Незважаючи на сумніви критиків щодо його здатності керувати та неясність його програми, цей нетиповий кандидат повністю виграє від відкидання еліт — світової тенденції, особливо сильної в Україні після років економічних труднощів і корупційних скандалів», — пише Le Monde.

«На додаток до хабарництва, виборцям набрид постійний військовий конфлікт, який Росія розпалила на сході України після того, як президент Володимир Путін анексував Крим. Вони також стомилися від економічних проблем. Відхід від глибокої рецесії виглядає тьмяним і тримається на плаву завдяки позикам Міжнародного валютного фонду. Люди — в гіршому становищі після девальвації валюти та підвищення тарифів на комунальні послуги. Багато хто поїхав працювати за кордон», — так пояснює вибір українців Bloomberg. Водночас ЗМІ відзначає, що хоча Зеленському постійно доводиться заперечувати політичні зв’язки з мільярдером, на чиєму каналі виходять його шоу, інвестори позитивно відреагували на його успіх у першому турі: у понеділок гривня зросла на 0,4% щодо долара після чотирьох днів падіння.

Наталія ПУШКАРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: