Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Звільнити без будь-яких умов»

Світові лідери та ЗМІ про засудження Надії Савченко російським судом
23 березня, 2016 - 18:57
ФОТО REUTERS

Рішення суду в Донецьку Ростовської області позбавити волі українську льотчицю Надію Савченко на 22 роки за те, що вона нібито була причетна до вбивства  двох російських журналістів, та ще й незаконно перетнула російський кордон, викликало хвилю обурення у світі.

Західні політики знову закликали Росію звільнити Савченко і назвали суд над нею фарсом та пародією.

Речник Держдепартаменту США Джон КІРБІ наголосив: «Вирок на 22 роки позбавлення волі для Надії Савченко є жахливою неповагою до принципів правосуддя та суперечить зобов’язанням Росії щодо Мінських угод. Ми повторюємо наш заклик до Росії негайно звільнити Надію Савченко та інших незаконно утримуваних осіб». Вирок для Надії Савченко привернув увагу низки американських сенаторів. Так Кріс Мерфі, сенатор США від штату Коннектикут, член Демократичної партії у Twitter написав: «Розчарований бачити фіктивний процес над українським пілотом Надією Савченко, який закінчився обвинувальним вироком. Це пародія на справедливість». Марко Рубіо, сенатор США від штату Флорида зазначив: «Неприпустимо, що Росія засудила Надію Савченко до 22 років ув’язнення, її потрібно звільнити без будь-яких умов». Сенатор США від штату Іллінойс Дік Дурбін написав: «Тривожний розвиток подій у «справі Савченко» — її жорстокий вирок має бути спростовано, її потрібно відпустити негайно». Тим часом постійний представник США в ООН Саманта Пауер відреагувала на суд над Надією у Facebook: «Огидно, але не неочікувано у країні, де все догори дриґом: Надію Савченко засудили до 22 років ув’язнення у постановочному судовому процесі».

Реакція на вирок Надії Савченко надійшла і з Литви. Президент країни Даля ГРІБАУСКАЙТЕ написала у Twitter: «Фарс і пародія — ось чим є суд над Надією Савченко». А міністр закордонних справ Лінас Лінкявічус зазначив: «Росія знову вирішила залишитися по інший бік правосуддя. Усі залучені до цього фарсу мають бути притягнуті до відповідальності».

У правозахисній організації Human Rights Watch (HRW) заявляють, що вирок російського суду щодо громадянки України Надії Савченко був винесений за підсумками несправедливого судового розгляду. «Надії Савченко не був забезпечений справедливий суд, винесений вирок не обґрунтований і не має залишатися у силі. Безумовно, смерть Ігоря Корнелюка і Антона Волошина (російських журналістів. — Ред.) вимагає притягнення винних, але не в метах процесу, який був вкрай політизований з самого початку і який не відповідає базовим вимогам до правосуддя», — йдеться у заяві директора Human Rights Watch по Європі і Середній Азії Х’ю Вільямса, опублікованій на сайті організації.

Із закликом звільнити Савченко виступив і Міхаель Ґеорґ ЛІНК, директор Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ. «За умови серйозних суперечок щодо фактів, представлених на суді над Савченко, та необхідності дотримання її права на чесний суд у її справі я повторюю заклик керівництва ОБСЄ щодо її негайного звільнення».

Німецький політик, член партії «Християнсько-демократичний союз» Карл-Ґеорґ ВЕЛЬМАНН наголосив: «Цей судовий процес не має нічого спільного ані з принципами правової держави, ані з міжнародним правом. І Росії слід якнайшвидше вирішити цю проблему на дипломатичному рівні». А Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр закордонних справ Німеччини наголосив, що стурбований станом здоров’я української льотчиці: «Ми детально спостерігаємо за розвитком подій у цьому випадку, ще й через те, що ми стурбовані станом здоров’я пані Савченко. Сподіваюся, що всі сторони, залучені до цього випадку, скоро зможуть погодити гуманне рішення».

Федеріка МОГЕРІНІ, верховний представник ЄС із питань зовнішньої і безпекової політики, наголосила, що Надія Савченко повинна бути звільнена «негайно і без умов». Тим часом Генсек ООН Пан Гі Мун зустрівся з постпредом України в ООН Володимиром Єльченком і запевнив Україну в підтримці з приводу питання визволення Надії Савченко.

Незаконний суд над Надією Савченко також привернув увагу світовою преси. Американська газета The Washington Post пише, що випадок Савченко викликав сильну критику з боку Заходу і є відкритою раною України. Адже Надію захопили підтримувані Росією бойовики на сході України і перевезли до Росії, тож до неї потрібно ставитися як до в’язня війни.

Керівник української редакції Deutsche Welle Бернард ЙОГАНН у статті, яка була присвячена суду над українською льотчицею, вважає, що цей вирок — правова сваволя, навіть попри те, що він ґрунтується на російському праві та законах. На його думку, вирок має всі ознаки політичного почерку керівництва в Москві попри те, що рішення суду виголосив суддя в російській провінції. «Це жалюгідний показовий процес. Люди стають жертвами пропаганди. Кремлю потрібні винуватці, щоб громадяни не запитували, чому їхня держава й досі веде війну проти України. А відома своєю сваволею російська юстиція — лише інструмент. Російські опозиційні діячі завжди були у її полі зору. А тепер на перший план вийшли українці. Надія Савченко — їхнє жіноче обличчя», — підсумовує він.

Видання Бі-Бі-Cі пише, що за цей час Савченко стала національним героєм. «Її обрали членом парламенту, доки вона була затримана — а після того, як члени української делегації розгорнули в залу суду український прапор, надійшли повідомлення про бійку».

Наталія ПУШКАРУК
Газета: 
Рубрика: