Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

1000 запитань і один «День»

3 грудня, 2005 - 00:00
«ЛІС РУК» — У ВІДПОВІДЬ НА ЗАПИТАННЯ ДИРЕКТОРА ІНСТИТУТУ ЖУРНАЛІСТИКИ ВОЛОДИМИРА РІЗУНА ПРО ТЕ, ХТО ХОЧЕ ПОСТАВИТИ ЗАПИТАННЯ ГОЛОВНОМУ РЕДАКТОРУ «Дня» / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

День із «Днем», який пройшов цього четверга в Інституті журналістики Київського національного університету ім. Т.Шевченка (див. №222), став продовженням давньої традиції нашої газети вести активний діалог зі студентами багатьох українських ВНЗ. А в Інституті журналістики «День» побував уже втретє за останні роки.

Багато хто з присутніх у звичайній лекційній залі Інституту — вже не вперше на акції «Дня». Навіть не дивлячись на те, що переважна більшість аудиторії — першокурсники з регіонів: Хмельницького, Донецька, Черкас, Закарпаття, Погребища Вінницької області, Гребінок Київської області... Розповідають, що колись, на їх малу батьківщину, «День» приїжджав у гості із фотовиставками, презентаціями книг, майстер-класами. Тому, мабуть, ця чергова акція «Дня» відзначилась високою обізнаністю студентів не тільки із сучасними українськими політичними реаліями, а й з книгами з серії «Бібліотека газети «День». Багато хто зі студентів їх свого часу вже прочитав, в тому числі дві нові: «День і вічність Джеймса Мейса» та «Апокрифи Клари Гудзик». Відтак, і розмова була дуже жвавою, у формі діалогу, і запитання ставились легко та невимушено. Зовсім, до слова, «недитячі» запитання: про національну свідомість українців, про невиписану процедуру імпічменту президентів, про «ефект Майдану» і взагалі, «що це було?», про героїв та антигероїв, про те, коли Україна стане членом ЄС тощо. Лариса Івшина «відпрацювала» із студентами три пари. Студентка I курсу Анна Мадей, як і шестеро її однокурсників — переможці конкурсу на найкраще запитання головному редактору, поверталася додому з двома книгами з «Бібліотеки...» Перша — за запитання, друга — за те, що першою подала на редакторський розгляд свою мініатюру про «День із «Днем», (яку ми і публікуємо). Жанр твору Анна визначила сама — мініатюра. Дорогою Анна розповіла, що зустріч залишила у неї дуже сильні враження. «Бесіда видалась цікавою, інтелектуальною, — каже Анна. — І я особисто такому журналістові, як Лариса Івшина, довіряю. Якщо слухати її поради, в житті можна досягти поставленої цілі». Її однокурсниця Тетевік Айрапетян розповіла, що читає «День» з п’ятого класу. Послухалась поради своєї вчительки Оксани Черемісової. «Оксана Черемісова порадила читати «День», щоб зрозуміти силу українського слова. З того часу я регулярно читаю газету і маю власну добірку», — каже Тетевік і додає: «День» відрізняється від багатьох інших видань глибиною думки, стилістикою, точністю слова. Кажуть, щоб стати добрим письменником, маєш бути добрим читачем. Я дотримуюсь цього правила».

Про акцію «Дня» в деталях, про студентський конкурс на найкраще запитання, найвдалішу мініатюру та про враження від зустрічі студентів з газетою «День» читайте в найближчих номерах нашої газети.

Ольга ВАСИЛЕВСЬКА, Марія СІМОВСЬКИХ, «День»
Газета: 
Рубрика: