Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

50 млн. гривень — збиток від «зайців»,

700 зіпсованих сидінь — від вандалів
3 серпня, 2002 - 00:00

Вокзал — місце особливе. Суцільний «клондайк» для нечистих на руку, різноманітних аферистів, стихійних торговців та професійних жебраків. Наприклад, до того, як залізничний вокзал набув свого нинішнього вигляду, цілком буденним явищем міг бути зовсім по-домашньому розташований на пероні табір циган, що неабияк псував мандрівникам зворушливі моменти прощання-розставання з близькими.

Сьогодні метал і пластик облагородженого вокзалу охороняють набагато ретельніше — міліція грунтовно взялася за наведення порядку: зменшила, як бачимо з офіційних даних, на 36% факти шахрайства, на 20% — пограбувань, на 28% — злочини неповнолітніх. Однак і сьогодні роботи в управлінні внутрішніх справ на південно-західній залізниці донесхочу — щодобовий «урожай» вокзального наряду часом становить близько 80 громадян різної «закононеслухняності».

Проте, факт наявний: статистика вокзальних злочинів стала більш «веселою». А все тому, що за діями 600 — 800 тисяч громадян, які щодня перетинають територію вокзалу, уважно стежить сучасна система нагляду чергової частини, у всіх 164-х щоденних пасажирських поїздах обов’язково присутні правоохоронці — протягом семи місяців поточного року працівники міліції супроводжували країною та до кордону майже 25 тисяч складів! Завдяки цьому співробітникам правоохоронних органів вдалося розкрити два вбивства, чотири розбійних напади, 41 крадіжку особистого майна неуважних пасажирів. Добре, що з подібними форс-мажорними обставинами, зі слів командира взводу роти супроводу Олександра Гальченка, доводиться стикатися нечасто. А основний «коньок» громадян-мандрівників залишається класичним: щоб пейзажі за вікном здавалися менш сумними, «прийняти» чарку-другу міцного напою. Ось тільки дорожньо-алкогольні «пустощі» співвітчизників можуть так просто їм не минутися: найбільш буйним міліція може настійно порекомендувати вийти на найближчій станції та пройтися для оформлення протоколу — всього потерпілих від непомірного споживання міцних напоїв протягом нинішнього року нарахували понад п’ять тисяч чоловік.

Співпрацею з органами правопорядку висловили задоволення всі: і дирекція південно-західної залізниці, і провідники, і кілька опитаних на вокзалі пасажирів, зі слів яких «справді, їздити стало спокійніше». Перші ж у цьому списку вважають, що «п’ятірку» з поведінки останнім ставити ще рано: далеко не всі громадяни вміють подорожувати цивілізовано. Заступник начальника з пасажирських перевезень південно- західної залізниці Олександр Іванько нарікав на «зайців» та вандалів — «дякуючи» першим, заподіяний збиток становив 50 мільйонів гривень, інші встигли пошкодити в електричках та поїздах 700 сидінь та споганити тисячу квадратних метрів лінолеуму. Однак, судячи з усього, проїхати без квитка скоро стане не так уже й просто: зі слів О. Іванька, контролерів в електричках стане значно більше, постійними будуть і масові рейди. Пробна облава на «зайців» уже дала перші плоди — так, у Біличах за один раз висадили ні багато ні мало…650 несвідомих пасажирів. Які швиденько придбали у найближчій касі квитки на суму в 1650 гривень.

P.S. Президент України Леонід Кучма привітав працівників залізничного транспорту України з їхнім професійним святом, яке відзначається 4 серпня, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на головне управління інформаційної політики Адміністрації глави держави. «Сьогодні роль і значення залізничного транспорту збільшується цілим рядом важливих чинників. Його колективи, спираючись на власні сили та можливості і використовуючи переваги ринкових методів господарювання, не тільки долають труднощі і перешкоди, але й роблять якісно нові кроки до розвитку транспортного комплексу держави,» — говориться у привітанні. Президент побажав залізничникам закріпити і примножити ці досягнення.

Наталя МЕЛЬНИК, фото Миколи ЛАЗАРЕНКА, «День»
Газета: 
Рубрика: