Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

55 годин пісень

Український телемарафон побачать у 155 країнах
16 лютого, 2012 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

На початку квітня 2012 року Україна спробує стати світовим рекордсменом у категорії «найдовший музичний телемарафон національної пісні в прямому ефірі». Національна телекомпанія України та Київський національний університет культури ініціювали мегапроект під назвою «Пісня об’єднує нас».

Пряма трансляція музичного телемарафону відбуватиметься з 31 березня по 2 квітня на Першому національному телеканалі. Організатори проекту вже дістали підтвердження заявки української сторони від Книги рекордів Гіннесса.

Як розповів співавтор ідеї, генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф, запланований хронометраж телемарафону — 55 годин без перерви та без реклами. Марафон також збере рекордну кількість учасників — 2012 осіб: артистів, членів знімальної групи, глядачів у студії. Згідно з попередніми домовленостями, за межами студії український марафон побачать у понад 155 країнах світу. Метою проекту, за словами співорганізатора марафону Михайла Поплавського, є популяризація України й української пісні у світі, підтримка української мови, а також збереження національної ідентичності, створення золотого фонду української пісні й підтримка молодих виконавців.

Для добору учасників створено оргкомітет і наглядову раду. До них увійшли Василь Зінкевич, Дмитро Гнатюк, Ніна Матвієнко, Руслана Лижичко та Юрій Рибчинський. Учасником марафону може стати кожен українець. Єдина обов’язкова вимога до претендента — дати фонограму виключно україномовної пісні. На сьогодні вже дібрано 400 учасників, серед яких, зокрема, буде й Ніна Матвієнко. Хоча викликає прикрий подив те, що живого звуку в марафоні не передбачають, — усі виконавці співатимуть під фонограму.

Вікторія Романова, начальник управління закордонного співробітництва НТКУ, зазначила, що «телевізійний марафон національної пісні стане першим таким у світі. 2001 року в Канаді відбувся схожий музичний марафон під назвою «Музиканти за свободу», але його транслювали в Інтернеті».

Мегапроект матиме три блоки: історія культури України, рекорди України, майбутнє світу. Кожен учасник матиме змогу виконати кілька пісень, вестимуть шоу чотири-п’ять пар ведучих.

Гендиректор телекомпанії «Ера» Ігор Лоташевський анонсував також прямі включення з української діаспори, яка дуже швидко відгукнулася на пропозицію взяти участь у марафоні. «Витрати на прямі включення та їхню технічну підтримку діаспоряни беруть на себе, оскільки проект некомерційний. До речі, за підсумками проекту мають намір випустити книжку з текстами пісень та DVD- диск», — зазначив пан Лоташевський.

Нагадаємо, що минулого року з нагоди 20-ї річниці Незалежності України «5 канал» провів 52-годинний телемарафон «Українська незалежність» у форматі ток-шоу, завдяки якому потрапив до Книги рекордів Гіннесса.

Денис ЗАХАРОВ
Газета: 
Рубрика: