Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Альбом для друзів

видав українською мовою литовський посол
12 грудня, 2007 - 00:00
АЛЬГІРДАС КУМЖА ЗАДОВОЛЕНИЙ: ЙОГО ЗАДУМ УДАВСЯ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Альбом «Гімалаї. Щоденник однієї експедиції» українською мовою представив позавчора в столиці України литовський амбасадор Альгірдас КУМЖА. Виданий тиражем 1500 примірників альбом було надруковано в Литві і частину витрат на видання взяло представництво нафтопереробного заводу «Мажейку нафта» в Україні. 2005 року цей альбом мандрівок на Шишу-Пангму, одну з найвищих вершин світу, побачив світ литовською мовою. Щоденник подорожі на Тибет у квітні — травні 2004 року проілюстрований рідкісними та прекрасними фотографіями учасника експедиції пана Кумжи.

В інтерв’ю «Дню» пан посол сказав, що кар’єру альпініста він почав у сорок років. За його словами, спочатку він сумнівався в тому, чи вдасться йому підкорити Гімалаї. «Але вже після першого походу альпіністи почали мене запрошувати підійматися все вище й вище на Гімалаї. І останній похід, який відображено в альбомі, був восьмитисячником. Я гадаю, що десь на висоті семи кілометрів у мене з’явилася ідея видати альбом. Коли я побачив усі ці труднощі та страшне життя альпініста, мені захотілося просто поділитися думками з друзями. Цю книгу було написано для друзів і альбом також зроблено для друзів. Він дуже відвертий до інтимності. І більше ніяких секретів немає», — сказав пан Кумжа.

Литовський амбасадор не має наміру спочивати на лаврах. Газеті «День» він признався, що навесні наступного року планує піднятися на найвищу гору України — Говерлу.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: