Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Американці рятують старовинні ікони

17 вересня, 2008 - 00:00
УКРАЇНСЬКІ ФАХІВЦІ-РЕСТАВРАТОРИ ПОКАЗАЛИ ПАНУ ПОСЛУ ВІДНОВЛЕНУ УНІКАЛЬНУ КУЛЬТУРНУ Й ДУХОВНУ ПАМ’ЯТКУ УКРАЇНИ СЕРЕДИНИ ХІІ СТОЛІТТЯ — НАЙДАВНІШИЙ ПОВНИЙ ПОСЛІДОВНИЙ «АПОСТОЛ», ЩО ЗБЕРІГСЯ В ДАВНЬОСЛОВ’ЯНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРНІЙ ТРАДИЦІЇ — «КРИСТИНОПОЛЬСЬКИЙ (ГОРОДИСЬКИЙ) АПОСТОЛ» (МІСТО КРИСТИНОПІЛЬ — СЬОГОДНІ ЧЕРВОНОГРАД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ) / ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

Грант вартістю $42 800 виділили США на реставрацію львівських ікон. 15 вересня у Львові Фонд посла США зі збереження культурної спадщини підписав грант на реставрацію колекції ікон «Студіон» при монастирі Студитського уставу. За два роки планують реставрувати 38 ікон і два шедеври сакральної різьби.

Також у рамках проекту планують видати повнокольоровий двомовний альбом пам’яток та обладнати охоронною й пожежною сигналізацією церкву-музей сакрального мистецтва блаженного Казимира-Климентія Шептицького, що знаходиться по вул. Кривоноса, 1.

Розробником та виконавцем проекту є Львівська асоціація розвитку туризму та голова комісії сакрального мистецтва, доктор богослов’я, хранитель колекції «Студіон» отець Севастіян. За словами архієпископа Львівського владики Ігоря (Возняка), порятунок однієї ікони — це порятунок життя в цій іконі, порятунок мистецтва та цілої епохи. Запропонований проект стане подальшим каталізатором створення церкви-музею.

«Ваша цивілізація має дуже давню історію, і цей манускрипт — також. Коли його створювали, США ще не було й у зародку. Наші спільні проекти допомагають не тільки відродити українську культуру, а й збагатитися американському народові», — зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор.

Водночас у рамках проекту в Львівському історичному музеї представили опрацьований рукопис унікальної української пам’ятки XII ст. «Кристинопольський Апостол». Це найдавніший повний послідовний рукопис «Апостола», що зберігся в давньослов’янській літературній традиції. Він містить «Дії апостолів», «Вселенські послання» та «Послання апостола Павла». Рукопис датується XII ст. і, швидше за все, був створений у західній частині Київської Русі. З 1948 р. цей твір зберігається у Львівському історичному музеї. Цей шедевр теж реставрували коштом США. Загалом реставраційні роботи тривали майже рік, а їхня вартість сягнула понад $30 тис.

За словами художника-реставратора Ганни Горишняк, «Апостол» створено різними авторами на пергаменті зі шкури тримісячних телят. Завдяки виділеному гранту, фахівцям вдалося зробити паперову копію «Кристинопольського Апостола», факсиміле, а також електронний варіант.

Тетяна ТУРЧИНА, Львів
Газета: 
Рубрика: