Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Андрій КУРКОВ: «Усе залежить від літератури, яку пропонують, а не від суспільства, яке відмовляється читати»

18 листопада, 2004 - 00:00
«У БУДЬ-ЯКІЙ НОРМАЛЬНІЙ КРАЇНІ ПРЕДСТАВНИК СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ НЕ ДУМАЄ ПРО ПОЛІТИКУ. У НАС ЖЕ ВЛАДА ПОСТІЙНО ПРАГНЕ ДОВЕСТИ СВОЮ НЕЗАМІННІСТЬ І ПЕРЕСТАРАЛАСЯ В ЦЬОМУ» / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

Майже усі свої романи Андрій Курков, який учора був гостем «Дня», за його власним визнанням, пише «за системою Станіславського», тобто вживаючись в образ. Тому після написання свого останнього роману «Останнє кохання президента» він зовсім «недавно перестав бути президентом». Що ж до паралелей роману з реальним життям, то, як відзначив Андрій Курков, він не пише документальну прозу, але у той же час майже усі його твори — результат провокацій реальними ситуаціями.

Говорячи про те, чому пострадянську літературу представлено на Заході менше, ніж хотілося б, Андрій Курков відзначив: проблема у тому, що пострадянську літературу на Заході, в основному, завжди просували славісти, смаки яких майже ніколи не співпадали зі смаками західного читача. А останній, за спостереженнями Андрія Куркова, любить хеппі-енди, йому подобається, щоб письменник добре ставився хоча б до одного зі своїх героїв. Якщо ж письменник своїх героїв ненавидить або, тим більше, з ненавистю пише про свою країну, то такого письменника західний читач не сприймає. Враховуючи, що за рахунок продажу своїх книг виключно на вітчизняному ринку у нас особливо не розбагатієш, українським письменникам, які мають намір стати успішними, мабуть, варто б було взяти спостереження Куркова до уваги.

Чим відрізняються публічні письменники від кабінетних; чому, незалежно від результатів виборів, Андрій Курков, швидше за усе, буде незадоволений наступною владою; що таке бестселер по-українськи — відповіді на ці запитання читайте в одному з найближчих номерів «Дня».

Михайло МАЗУРІН, «День»
Газета: 
Рубрика: