Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Антимонополія

Нова організація хоче «грати» на енергетичному ринку
18 вересня, 2001 - 00:00

Щоб захистити нашого виробника, а заодно і всіх громадян нашої країни від такого «безчинства», О. Кучеренко ініціював створення дивної Всеукраїнської громадської організації — «Асоціації споживачів послуг монополій». У нове формування увійшли 15 народних депутатів України (Роман Безсмертний, Петро Порошенко, Катерина Ващук, Вадим Гуров, Михайло Ковалко, Віталій Журавський та ін.). Співпрацювати з ними «дали добро» міністр палива та енергетики Станіслав Сташевський, його заступник — Олександр Круть, перший віце-президент УСПП Олександр Шніпко, член Національного комітету з регулювання електроенергетики Юрій Кияшко та ін. Як сказав О. Кучеренко, завдяки тому, що Асоціацію підтримали «такі поважні люди, наша організація набере соціальної ваги».

Ще більш цікаво оцінив склад Асоціації перший заступник глави комітету Верховної Ради з питань промислової політики В. Гуров: «На це (боротися з монополістами та захищати споживачів. — Ред. ) погодилися і уряд, і УСПП, і адміністрація Президента. Здавалося б протиборствуючі сили. А у принципі кожен хоче прозорої системи управління та розрахунків».

«Ми виступаємо за те, щоб розробити збалансовану систему взаємовідносин між власниками і споживачами. Повинна бути третя сила, яка буде контролювати монополістів», — зазначив О. Кучеренко. У зв’язку з цим потрібно відзначити, що регуляторну діяльність Антимонопольного комітету представники Асоціації вважають малоефективною, аргументуючи це тим, що «це державний орган влади». «Хочуть вони цього чи ні, вони перебувають під впливом депутатів (а самi — хто?! — Ред. ) та інших могутніх сил нашої держави», — сказав О. Кучеренко. У той час як, зі слів представника Президента у Верховній Раді Р. Безсмертного, найбільш продуктивним у цьому відношенні є саме «трьохсторонній діалог» — споживачів, виробників та держави.

Правда, тут одразу ж виникають запитання. Чи має право Асоціація виступати від імені всіх споживачів. Чому саме вона на енергетичному ринку має намір найбільш активно «боротися» з монополізмом?! Можливо, відповіді на них «ховаються» у вельми неоднозначній заяві Р. Безсмертного: «Сьогодні на ринку умови диктує той, у кого є гроші в кишені. Для того, щоб «організувати» цих людей, необхідно створити такого роду об’єднання». Тоді, де гарантія того, що нова структура не стане таким собі «рекетиром монополістів», вибиваючи з них вчинки, вигідні для себе, а не для споживачів? Адже складно собі уявити, як споживач, який не вповноважує депутатів на захист своїх прав, буде контролювати діяльність цієї організації.

На жаль, учора не вдалося отримати зрозумілі коментарі Антимонопольного комітету та з’ясувати його ставлення до створення Асоціації. Про факт виникнення нової «громадської» організації представники АМК дізналися від кореспондента «Дня». Щоправда, пообiцяли надати вiдповiднi пояснення наступного дня.

В’ячеслав ДАРПIНЯНЦ, «День»
Газета: 
Рубрика: