Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Беруть у борг одні, віддають — інші

26 жовтня, 2000 - 00:00

Дев'яносто відсотків кредитів міжнародних фінансових організацій, що були отримані конкретними українськими підприємствами під гарантії уряду, поверталися з держбюджету, повідомив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. На його думку, надані Україні іноземні кредити використовувалися неефективно, що доводить їх недоцільність. Крім того, О.Сугоняко вважає, що в умовах, коли в Україні має місце нераціональне використання бюджетних коштів та існує заборгованість із заробітної плати й до недавнього часу — з пенсій, зовнішні запозичення лише погіршують ситуацію, і проблема їх повернення перекладається на майбутні покоління.

О.Сугоняко наголосив, що за відсутності довіри громадян до влади зовнішні запозичення є фінансуванням влади, що не захищає інтереси народу. Водночас, він припускає можливість певних зовнішніх запозичень у складних економічних обставинах для запобігання появі дестабілізаційних факторів.

Раніше генеральний директор «Першої інвестиційної групи» Борис Соболєв висловив думку, що вимоги до України з боку міжнародних фінансових організацій занадто часто змінюються, й зміст цих змін не відповідає економічним обставинам, що склалися. Експерт вважає за доцільне для України повернути решту боргів і в майбутньому розраховувати лише на власні сили, повідомляє агентство УНІАН.

Державний зовнішній борг на 1 липня становив 10 млрд. 563 млн. доларiв.

ОЛЕКСАНДР СУГОНЯКО
Газета: 
Рубрика: