Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Безпритульний "Восток"

8 липня, 1997 - 00:00

Всупереч рекомендаціям судновласника - акціонерної рибопромислової компанії "Антарктика" - та оператора в Лас-Пальмасі екіпаж арештованої мароканською військовою владою плавбази "Восток" на чолі з капітан-директором Анатолієм Онищенком 29 червня самовільно покинув порт Агадір і кинув якір на банці(???) Аманай в районі Канарських островів в очікуванні правового захисту з боку українського уряду. Про це поінформувала кореспондента "Дня" прес-служба АРК "Антарктика", зазначивши, що "відповідальність за самовільний вихід судна керівництво "Антарктики" не перекладає на капітана і екіпаж судна". Водночас керівництво компанії підтвердило у зверненні до мароканської влади, що "в ситуації, яка склалася, зобов`язується виконати будь-яку ухвалу суду в Агадірі".

В інтерв`ю "Дневі" 7 липня керівник прес-служби "Антарктики" Тетяна Чубіна уточнила, що "про складний морально-психологічний стан екіпажу інформував радіограмою керівництво України та Одеської облдержадміністрації напередодні, 25 червня, капітан-директор Анатолій Онищенко". "Поки в Марокко не вилетіла урядова комісія, - вказувалось у радіограмі, - просимо вжити заходів правового захисту та звільнення "Востока". Двічі МЗС України адресував уряду Королівства Марокко ноти протесту з приводу неправомірних дій місцевої військової влади щодо екіпажу рибопромислової бази. Надсилав протест аналогічного змісту керівництву Марокко і постійний представник України при ООН Анатолій Зленко. Однак у Марокко звернення українських урядових чиновників залишали без реагування, не вживаючи будь-яких дій для звільнення одеських рибопромисловиків.

Спеціальна комісія, утворена урядом України для розслідування інциденту біля берегів Марокко, планує вилетіти до Марокко 10-11 липня, зазначається в заяві прес-служби "Антарктики". Мета візиту - урегулювання в ході переговорів з мароканською стороною ситуації, пов`язаної з арештом судна, і підписання українсько-мароканської міжурядової угоди з економічної співпраці.

Одеса

Михайло АКСАНЮК, "День"
Газета: 
Рубрика: