Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Безробітні та бездомні?

Сьогодні в парламенті — день молодих
23 листопада, 2005 - 00:00
МИНУЛОГО РОКУ МОЛОДЬ СТАЛА ДВИГУНОМ РЕВОЛЮЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ. ТОМУ ДО ОБІЦЯНОК, ДАНИХ МОЛОДИМ ЛЮДЯМ, ВЛАДІ ВАРТО БУЛО Б СТАВИТИСЯ СЕРЙОЗНІШЕ. НА ФОТО — СВЯТКУВАННЯ РІЧНИЦІ МАЙДАНУ / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Сьогодні, як планується, Верховна Рада на своїх слуханнях обговорить проблеми молоді. Свого часу, Віктор Ющенко, дав їй чимало обіцянок. Можливо, саме про те, що зроблено, а що ні, говоритимуть депутати. «День», у свою чергу, також спробував підвести підсумки.

Перша проблема молоді — освіта та працевлаштування. Забігаючи наперед скажемо, що в цій сфері кардинально нічого не змінилося. Навіть обіцяного майбутнім Президентом повернення п’ятибальної системи в школи не відбулося, хоча такий захід не вимагає особливих грошових витрат. Напевно, просто руки не дійшли до цього пункту «другого кроку», і школярі та вчителі продовжують абсолютно незрозуміло навіщо плутатися у «високих» оцінках. Проте це дійсно не так уже й важливо. Головні проблеми виникають у молодих людей уже після закінчення школи та вищого чи середнього спеціального навчального закладу. За статистикою, майже половина випускників українських вузів зі своїми престижними дипломами поповнюють лави безробітних. Зайнятість населення у віці від 15 до 24 років у нашій країні становить 31,5%.

Одна з причин такого стану справ — дисбаланс на ринку праці. Найбільш популярними професіями на сьогодні є професія юриста й економіста. І всі без винятку вузи як приватні, так і державні, сильно бажаючи заробити побільше грошей, різко збільшили набір студентів на ці спеціальності. А ті вузи, в яких економістів і юристів виховувати в принципі не мали б, ввели такі відділення. У результаті ринок так перенаситили фінансовими та юридичними кадрами, що експерти та служби зайнятості почали бити на сполох. «Понад 50% вакансій, що є в розпорядженні столичних центрів зайнятості, призначені для представників робочих професій. Особливо потрібні будівельники, верстатники, продавці, кухарі, бармени, офіціанти, — розказує начальник відділу по роботі з роботодавцем Київського міського центру зайнятості Тамара Харитонова. — Таким людям, якщо вони до нас звертаються, ми знаходимо роботу практично відразу. Але серед тих, хто стоїть на обліку безробітних значна частина має зовсім не робочі спеціальності — різні службовці, вельми висококваліфіковані кадри, які вимагають хорошої заробітної плати й відповідні умови праці». З фахівців, яких виховують у вузах сьогодні потрібні різноманітні інженери та менеджери.

Створення нових робочих місць і працевлаштування всіх випускників вузів — іще одна невиконана обіцянка влади. Нагадаємо, Віктор Ющенко обіцяв нам п’ять мільйонів нових робочих місць. Для цього планувалося зняти всі перешкоди для розвитку малого бізнесу (найпростіший спосіб створити робоче місце — не заважати ініціативній людині, яка готова зробити цей сама. — Ред. ), залучати іноземні інвестиції, сприяти розвитку високих технологій і регулювати державне замовлення у вузах. По останньому пункту дійсно було зроблено конкретні кроки. Між Міністерством праці та соціальної політики й Міністерством освіти і науки було підписано договір. Міністерство освіти обіцяло «приструнить» вузи й надалі співвідносити державне замовлення з потребами ринку праці. Також була спроба Міністерства охорони здоров’я «працевлаштувати» всіх вивчених за державний рахунок молодих медиків, відправивши їх на три роки в сільські лікарні й «акушерсько-фельдшерські» пункти. Ідея викликала таку хвилю обурення у широкої громадськості, що указ було відмінено.

Відсутність роботи й хитке матеріальне становище ставлять під загрозу сімейне щастя молодих людей. За даними Державного інституту сім’ї та молоді, переважна більшість молодих людей вважає за можливе брати шлюб лише після досягнення матеріального благополуччя. Головна тема «дошлюбного» обговорення — де буде жити сім’я. Це запитання найбільше цікавило 68% опитаних женихів і наречених. Лише 35,4% молодих сімей живуть окремими господарствами. Інші — в гуртожитках чи, що відбувається набагато частіше, з батьками. Передвиборна програма Віктора Ющенка обіцяла доступність кредитів для будівництва чи придбання житла всім без винятку молодим українцям. За рік молодіжні кредити не стали доступнішими — отримати його простим громадянам так само не можливо. Обіцянку будувати (замість «будівництва нових урядових споруд і купівлі дорогих авто для чиновників») житло для незаможних також не було виконано. Проте по цьому пункту — взагалі без коментарів...

Кожна третя молода сім’я регулярно відмовляє собі в найнеобхіднішому, а кожна десята — в продуктах харчування. Згідно з даними соціологічного опитування Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, лише 2% молодих сімей може дозволити собі практично все необхідне, включаючи меблі та побутову техніку. Як результат — 39% розлучень відбувається внаслідок постійного дефіциту грошей. По фінансовій підтримці молодих сімей урядом була зроблена одна конкретна справа — підвищення разової виплати при народженні дитини до 8,5 тисяч гривень. На сьогодні це єдиний серйозний крок назустріч молодим людям.

Вікторія ГЕРАСИМЧУК, «День»
Газета: 
Рубрика: