Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Більше листів — менше жертв»

Хмельницький долучився до всесвітнього марафону Amnesty International
11 грудня, 2012 - 15:26
ФОТО СТЕПАНА КУШНІРА

Щорічним ініціатором акції є Amnesty International — усесвітній рух, який об’єднує понад три мільйони людей із понад 150 країн і регіонів, котрі виступають за припинення грубих порушень прав людини. Суть же марафону написання листів полягає в тому, що люди у всьому світі одночасно пишуть послання на захист конкретних осіб, чиї права порушено, та на знак солідарності з ними.

Цьогоріч Хмельницький уперше долучився до марафону. Говорячи про тих, кому цього разу присвячено марафон, організатори акції звернули особливу увагу на російський феміністичний гурт Pussy Riot, учасників якого засудили до двох років колонії за мирне вираження своїх політичних поглядів, а також на білоруського правозахисника Алєся Бєляцького. Про нього детальніше розповіла активістка хмельницької молодіжної організації «Вуличний університет» Дарія Жданова: Алєсь Бєляцький, зокрема, допомагав жертвам політичного переслідування в Білорусі, відвідував табір біженців у Грузії відразу після війни з Росією, ледве не загинув під час дослідницької місії в розпал міжетнічного конфлікту в Киргизстані. Зважаючи на те, що тиск на правозахисників у Білорусі постійно посилюється, марафон став можливістю надати підтримку Алєсю.

Проте серед тих, кому адресували листи, не тільки правозахисники. Тут є і журналісти (Мехман Хусейнов із Азербайджану, якого переслідують за висвітлювання у пресі незаконних дій влади Азербайджану під час пісенного конкурсу «Євробачення». Мехману загрожує до п’яти років ув’язнення за звинуваченням у «хуліганстві») і просто ті, кому «не пощастило», — Роза Франко з Гватемали, яка бореться за справедливість після жорстокого вбивства її доньки, або ж Чіоу Хо-Шан із Тайваню, засуджений до смертної кари за свідчення, одержані шляхом катувань.

Серед героїв цьогорічного марафону є й українець. Якова Строгана із Харкова вибрано вже удруге. У серпні 2010 року міліціонери відвезли його в ліс і там катували, а потім вимагали грошей за звільнення в його дружини Анни. Урешті, Якова відпустили, але коли він поскаржився, його знову заарештували та звинуватили в замаху на вбивство. Завдяки, зокрема, і марафону 12 березня 2012 року його звільнили з СІЗО, змінивши йому запобіжний захід на підписку про невиїзд. Однак судова щодо стосовно Строгана триває.

Першого дня до акції у Хмельницькому долучилося приблизно 20 осіб. «Переважно це були громадські активіста міста, представники студентських профкомів, правозахисники й навіть школярі, — підсумував організатор марафону на Поділлі Степан Кушнір. — У нашому місті писали листи на підтримку людей, які витрачали свій час та енергію, щоб зробити світ кращим, а тепер самі потребують допомоги». За чотири дні акції тут написали понад 100 листів на підтримку героїв марафону — несправедливо засуджених громадських активістів і громадян із семи країн світу.

Загалом Україна долучилася до марафону вп’яте. Цей захід — одна з наймасштабніших та найефективніших правозахисних акцій у світі, яку щороку проводить AmnestyInternational до 10 грудня, Міжнародного дня захисту прав людини. Ідея такого заходу народилася у Варшаві, і з часом він став усесвітньою акцією, яка щороку відбувається в низці країн Західної Європи, США і навіть у Новій Зеландії і на Бермудах. Цьогорічний усесвітній марафон став 13-м. У цілому в Україні до марафону долучилися 35 міст, де було організовано близько 50 місць написання листів. Послання адресували як жертвам порушення прав людини, так і урядам Азербайджану, Білорусі, Гватемали, США, Тайваню, Росії та України — країн, де ці порушення відбуваються.

Минулого року в Україні було зібрано майже 5 500 листів, написаних від руки, а загалом у світі — 1,376,492.

Чи ефективним є марафон, можуть свідчити результати минулого року. Із десяти справ, на захист яких писали люди в усьому світі, удалося змінити ситуацію у п’яти випадках. Так, наприклад, в’язня сумління Джабара Савалана виправдали і звільнили вже через кілька днів після того, як написані в рамках марафону 2011 року листи надійшли до Азербайджану. Молодого активіста було заарештовано після того, як він розмістив у соціальній мережі Facebook заклик до протестів проти уряду.

Любов БАГАЦЬКА, Хмельницький
Газета: 
Рубрика: