Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Борги, гріхи й платежі

10 листопада, 2004 - 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День»

У чорашній «день» уряду в парламенті було присвячено заробітній платі. Як тій, що виплачується своєчасно, але за своїми розмірами ще далека від рівня, що вважається нормальним у цивілізованих країнах, так і тій, що «конвертується» у борги держави перед своїми громадянами. Природно, найбільша увага приділялася такому ганебному явищу, як борги. Як повідомив у своїй доповіді міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв (на фото у центрі), заборгованість з виплати зарплати на підприємствах бюджетної сфери на 1 листопада 2004 року становила близько 540 млн. гривень. При цьому міністр повідомив, що 58% у структурі цього боргу становлять підприємства промисловості, й пообіцяв, що до кінця цього року уряд збирається ліквідувати всю заборгованість iз зарплати.

Тим часом, за даними Держкомстату, на 1 жовтня загальна заборгованість iз зарплати становила 1331,3 млн. грн. Як повідомив Папієв, з 1999 року вона скоротилася на 81,5%. Причому, за його словами, на державні підприємства припадає 303,4 млн. грн., або 31,8% від загального боргу. З початку року заборгованість працівникам держсектора скоротилася на 59,3%, або на 442,4 млн. грн.

Коментуючи хід обговорення питання заробітної плати у парламенті, голова комітету ВР з питань соціальної політики й праці Василь Хара розповів «Дню» про те, що його комітетом було підготовлено проект постанови, в якій відзначено проблеми і недоліки у цьому питанні, але разом з тим пропонується схвалити роботу уряду. За словами Хари, пропозиція не пройшла, але не тому, що її було відхилено, а через те, що у сесійній залі було надто мало як провладних, так і опозиційних депутатів.

Разом з тим голова комітету відзначив, що «за рік-два і навіть за три роки не можна вирішити проблеми, які накопилися протягом 12 років». Говорячи про працівників сфери освіти, охорони здоров’я і культури, Хара відзначив, що сьогодні їхня зарплата не відповідає вимогам законодавства (у вчителів — не нижче середньої у промисловості, а у культурі — не нижче, ніж середня у народному господарстві). У той же час він заперечував провину у цьому прем’єр-міністра Віктора Януковича, оскільки таке відставання було і п’ять років тому, але, за словами Хари, «Янукович єдиний із прем’єрів, хто протягом практично одного року двічі підвищував зарплату бюджетникам (на 28%)». Глава комітету відзначив, що «сьогодні уряд Януковича звітує за гріхи минулих урядів». Хара нагадав, що пік заборгованості з зарплати в Україні припав на 1999 рік, коли вона становила майже 7,2 мільярда гривень. Януковичу дісталося більш як два мільярди гривень боргу. Крім того, у 2002 році поточні затримки зарплати становили 1,2 мільярда гривень, а наступного року вже тільки 761 мільйон, а у 2004-му — трохи більше 200 мільйонів.

Говорячи про так звану «глуху» заборгованість, яка виникла на підприємствах, що фактично припинили виробничу діяльність, «причому не сьогодні й не вчора», народний депутат заявив, що вона становить 378 мільйонів, із них 175 мільйонів — борги колгоспів, що припинили існування. Цього року на ліквідацію цієї заборгованості селянам уперше виділено 200 мільйонів гривень, включаючи компенсації за невчасну виплату. До проекту бюджету 2005 року, як інформував депутат, закладено значні суми, щоб остаточно ліквідувати борги і підвищити заробітну плату.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: