Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

БЮТ сам на канікули не піде та й інших не пустить

9 липня, 2009 - 00:00

У Верховній Раді — без змін. Біля трибуни нудьгують 15 «борців» за підвищення прожиткового мінімуму українського народу. «День» уже колись писав, що блокування це як лікувальне голодування: легко ввійти, але важко вийти. Партія регіонів блокувала трибуну останні роки більше півдюжини разів і завжди дуже дивно виходила з блокування. Адже для того, щоб закінчити блокування необхідно мати причини. Сьогодні формальна причина блокування трибуни — збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної платні. Другий ешелон «вимог» включає в себе відставки міністрів Івана Вакарчука і Юрія Луценка. Для всіх є очевидним, що ці вимоги ніхто не виконуватиме. Регіонали ж, розкрутивши маховик боротьби «за інтереси народу», змушені тепер шукати можливості зберегти обличчя, або ж стояти під трибуною до останнього відпускного дня.

Однак тепер уже БЮТ вирішив заблокувати регіоналам відпустку. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко виключає закриття 4-ї сесії парламенту 10 липня. «Вже наступного тижня буде додаткове засідання... На канікули наша фракція не йде», — сказав він журналістам.

Але, чесно кажучи, якось важко віриться, що депутати ось так просто відмовляться від законної відпустки. За інформацією «Дня», багато хто з депутатів уже придбав путівки та квитки, а дехто вже на всю відпочиває.

Ризикнемо припустити, що в кращих традиціях українського парламентаризму, депутати прийдуть до компромісу в останній момент. За неофіційною інформацією блокаду можуть зняти вже сьогодні ввечері.


    ТИМ ЧАСОМ

Марина СТАВНІЙЧУК: Президент має підстави для розпуску Ради

За словами заступника глави секретаріату Президента Марини Ставнійчук, підстави для дострокового припинення повноважень ВР існують з того моменту, коли коаліція «нібито утворилася у Верховній Раді і в угоді про створення коаліції відсутні підписи народних депутатів».

Разом із тим, Ставнійчук звернула увагу, що на сьогодні розмови про можливий розпуск Верховної Ради весь час точаться в самому парламенті.

«Самі політичні сили, наявні сьогодні в складі депутатських фракцій Верховної Ради, весь час ініціюють питання, які пов’язані з достроковим припиненням повноважень парламенту. Мені здається, що самі парламентські сили дають таким чином оцінку діяльності Верховної Ради», — підкреслила Ставнійчук.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: